Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Kvinnerelaterte behandlingsspørsmål ved narkolepsi

Det er flere ting som er viktig å tenke på for unge kvinner med narkolepsi. Her er litt informasjon fra NevSom om aktuelle problemstillinger som prevensjon, graviditet, medikamentell behandling, amming og sikkerhet ved omsorg for små barn.

En dame som ligger på gresset

Foto: Shutterstock

Generelt anbefales at alle kvinner som bruker medikamenter mot narkolepsi bruker sikker prevensjon fordi det finnes flere legemidler mot narkolepsi som det ikke anbefales å bruke under en graviditet. 

En del kvinner med narkolepsi kan oppleve usikkerhet i kvinnerelaterte behandlingsspørsmål, herunder sikker prevensjon, graviditet og amming. Spørsmål om medisiner og praktiske hensyn kan oppstå, og det kan være vanskelig å finne gode svar. Særlig svangerskap kan medføre en del forandringer i kvinners hverdagsliv, og det kan være krevende å stå i dette alene. Det anbefales derfor at man forbereder seg godt i forkant av en potensiell graviditet, og at man tidlig oppsøker hjelp av fagpersoner.  

Søk informasjon i helsetjenesten eller på nett

Søk råd hos din lege  

Din lege, jordmor eller andre behandlere er velkommen til å kontakte NevSom for rådgivning vedrørende din behandling. Vis gjerne denne informasjonen til din lege.   

Søk informasjon  

Nettsidene RELIS.no samt tryggmammamedisin.no gir gratis kunnskapsbasert informasjon om blant annet medisinbruk ved graviditet.

Sikker prevensjon ved narkolepsi

Generelt anbefales at alle kvinner som bruker medikamenter mot narkolepsi bruker sikker prevensjon fordi det finnes flere legemidler mot narkolepsi som det ikke anbefales å bruke under en graviditet.  

NB!

Modafinil (Modiodal) og Pitolisant (Wakix) har interaksjoner med bl.a. p-piller, slik at p-pillene ikke har sikker effekt. Fertile kvinner må derfor bruke annen sikker prevensjon under behandling med disse legemidlene for å sikre at de ikke blir uønsket gravide. For mer informasjon om eksakt hva som regnes som sikker prevensjon, se dette denne problemstillingen besvart i et spørsmål til RELIS i 2024:  Spørsmal og svar –  RELIS 

Graviditet: Viktig med planlegging i god tid

Generelt anbefales at graviditet planlegges i god tid og at kvinnen får tett oppfølging før, under og etter svangerskapet, for å finne den beste behandlingsløsningen for den enkelte. Noen vil ha behov for å gjøre endringer i sin medisinering enten ved å bytte til andre og tryggere medisiner, endre på dosen av sine medisiner eller slutte helt med medisiner.  

Viktige behandlingstiltak generelt og kanskje spesielt ved endret medisinering kan være å øke fokus på tilrettelegging på arbeidsplassen, hyppige korte sovepauser på dagtid (powernaps) samt andre livsstilstiltak.  

Fødsel

Informer jordmor om at du har narkolepsi og fortell og forklar hvilke symptomer du har (katapleksi, søvnighet/søvnanfall) og hvordan de plager deg og hva du trenger når du får symptomene.  

Hvis du bruker medisiner under svangerskapet, husk å ta medisinene dine også den dagen fødselen pågår (for det er lett å glemme).  

La evt. din partner/en nærperson ha ansvar for å huske dette og ta med medisinene til sykehuset når du skal føde.  

Det er vanlig at fødsel hos kvinner med narkolepsi går som normalt, uten komplikasjoner og det er egentlig ingen andre spesielle hensyn å ta enn å informere om sykdommen og symptomene. 

Amming

Kvinner med narkolepsi anbefales generelt å amme barnet. MEN det må skje i samråd med legen og etter vurdering av hvilke medisiner man kan og ikke kan bruke under amming og man anbefaler generelt at man bruker lave medisindoser under amming.  

Ved bruk av medisiner under amming, følg nøye med på spedbarnet. Tilpass inntak av medisindoser med tidspunkt for amming,  hvis mulig. Snakk med lege, helsestasjon, sykepleier ved spørsmål.

Sikkerhet ved omsorg for små barn

Foreldre med narkolepsi bør få tilstrekkelig med nattesøvn, sovepauser på dagtid og generell avlastning med husarbeid og i hjemmet.  

Ved katapleksi: 

  • diskuter sikkerhet ved bæring, bading, trilling o.l. Stelling i lav høyde/ på gulvet anbefales.  
  • Ikke bade babyen alene/ ha noen til stede ved bading.  
  • Råd må individualiseres. Ergoterapeut kan gi råd om sikkerhet og nødvendig tilrettelegging.  

 Medisiner må oppbevares utilgjengelig for barn. 

Sosionom

For noen kan graviditet og fødsel innebære store forandringer i hverdagslivet, noe som kan skape usikkerhet og uro. Det kan da være en fordel for en pasient å bli henvist til en sosionom. En sosionom kan orientere om stønader og muligheter i velferdssystemet, bistå i spørsmål om økonomi eller praktiske utfordringer, samt hjelpe pasienter eller pårørende med søknader. 

Tverrfaglig oppfølging

For noen påvirker graviditet mange aspekter av livet og av helsesituasjonen. Det kan være behov for å henvise pasient til tverrfaglig oppfølging av bl.a. sykepleier, ergoterapeut, fysioterapeut, jordmor eller sosionom. Snakk med din lege om dette.

 

 
 
Skrevet av NevSom, mars 2025
 
 
Sist oppdatert 07.03.2025