Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

ADDITION-MCI

Fortynning av blodplasma mot Alzheimers sykdom

Vi har utviklet en mulig behandlingsform for Alzheimers sykdom der vi bytter ut pasientens blodplasma og undersøker om dette kan bremse sykdomsutviklingen. Metoden er nå under utprøving ved Oslo Universitetssykehus i en pilotstudie som vil pågå i 2024.

Om studien

Alzheimers sykdom begynner med hukommelsessvikt og utvikler seg til demens og sviktende funksjonsevne i hverdagen. Det eksisterer foreløpig ingen kur.

Forskningsstudier har vist at å fortynne blodplasma (blodets væske, uten blodcellene) kan redusere funksjonsfallet hos pasienter med demens. Mindre studier antyder at blodplasma fra friske givere kan inneholde stoffer som bidrar til bedre hukommelse hos pasienter med hukommelsessvikt. Kombinasjonen av fortynning og samtidig tilsetning av friskt plasma er ikke tidligere utprøvd som behandling hos personer med Alzheimers sykdom. 

Prosedyren der plasma fra pasienter byttes ut med plasma fra en frisk person, kalles plasmautskiftning og gjøres i dag regelmessig mot enkelte blodsykdommer. Behandlingen utføres ved at pasientens blodomløp kobles til en maskin som kan skille blodets væske og celler, pasientens plasma fjernes og erstattes med plasma fra en frisk donor.

Formålet med dette prosjektet er å undersøke om plasmautskiftning med plasma fra unge blodgivere kan forbedre prognosen for pasienter med kognitiv svikt og alzheimer. Prosjektet vil ha enorm nytteverdi om behandlingen virker, samtidig som behandlingen er tidkrevende og kan i sjeldne tilfeller ha alvorlige bivirkninger.

Les mer om studien på ClinicalTrials.gov

Vitenskapelig tittel

Plasma Dilution and Infusion to Improve Cognition in Mild Cognitive Impairment (MCI) (ADDITION-MCI)

Les mer om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 01.12.2023

Hvem kan delta?

Vi søker to grupper forskningsdeltakere:

  1. Pasienter med tidlig Alzheimers sykdom som ellers er i god helse kan delta i studien.
  2. Friske blodgivere under 25 år. Meld deg som blodgiver her!

Om du ønsker å delta i studien må du henvises til Bærum sykehus (Hukommelsespoliklinikken) via din fastlege.

For at du skal bli vurdert som deltaker i en klinisk studie, må vanligvis din behandlende lege sende en forespørsel til det sykehuset som er ansvarlig for studien. Du må også passe inn i de kriteriene som forskerne har satt for å velge ut pasienter til sine studier.

Pasienter som henvises med tanke på deltagelse i studien kan komme fra hele landet, men må møte opp på Hukommelsesklinikken på Bærum sykehus for screening. Behandlingene foregår ved Ullevål Sykehus og pasienten må ha mulighet til å kunne reise hit for å gjennomføre prosedyrene.

Hva innebærer studien?

Pilotpasientene vil få byttet ut deres blodplasma med plasma fra blodgivere.

Prosjektet gjennomføres ved klinisk forskningspost og hver enkelt prosedyre tar omtrent tre til fire timer. Prosedyren vil bli gjenntatt daglig eller hver andre til tredje dag i opp til tre uker.

Under plasmautskiftningen blir du koblet til en plasmautskiftningsmaskin ved hjelp av et kateter som går inn i blodårene dine (vanligvis det samme stedet som du får tatt blodprøver) og du må sitte stille mens prosedyren pågår.

Både før og etter prosedyren vil du bli invitert til flere undersøkelser, blant annet av hukommelsen din.

Kontaktinformasjon

Arne Søraas

Prosjektleder og postdoktor

arvsoe@ous-hf.no 906 52 904

Samarbeidspartnere

Samarbeid med

  • Vestre viken