Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Studielegemiddelet ginisortamab sammen med standard cellegiftbehandling, nab-paklitaksel og gemcitabin for pasienter med kreft i bukspyttkjertelen som har spredning

Studien undersøker effekten av studielegemiddelet ginisortamab sammen med standard cellegiftbehandling, nab-paklitaksel og gemcitabin for pasient som har kreft i bukspyttkjertelen som har spredning.

Om studien

Dette er en studie der flere sykehus I Europa deltar. I Norge foregår studien kun ved OUS Radiumhospitalet i Oslo.

Den aktive studiemedisinen ginisortamab er et humant monoklonalt IgG4 antistoff som inhiberer humant gremlin-1 protein. Dette gjenoppretter BMP-signalisering i tumorceller, noe som forventes å redusere hvor invasive tumorcellene er, og favorisere en mer epitelial fenotype som er mindre resistent mot kjemoterapi.

Vitenskapelig tittel

En fase II-studie av ginisortamab hos deltakere med metastatisk duktalt adenokarsinom i bukspyttkjertelen.

Informasjon om deltakelse

Studien er åpen for rekruttering fra 01.01.2025

Hvem kan delta?

Pasienter som er 18 år eller eldre med diagnose av kreft i bukspyttkjertelen som har spredning, og som passer med andre kriterier for inklusjon, kan delta i denne studien.

Fastleger og andre behandlingende leger kan ta kontakt med kontaktpersonen lengre nede på siden for å henvise pasienter til studien.

For at du skal bli vurdert som deltaker i en klinisk studie, må vanligvis din behandlende lege sende en forespørsel til det sykehuset som er ansvarlig for studien. Du må også passe inn i de kriteriene som forskerne har satt for å velge ut pasienter til sine studier.

Hva innebærer studien?

Studien er delt inn i tre deler: screeningperiode, behandlingsperiode og oppfølgingsperiode.

Hvor lenge du vil delta i studien, og antall besøk du vil ha, avhenger av kreftsykdommens forløp og din generelle helsetilstand.

I løpet av studien vil du komme inn til faste studiebesøk på sykehuset for å få studielegemiddelet (ginisortamab) og cellegift (nab-paklitaksel og gemcitabin), og gjennomføre ulike undersøkelser og prosedyrer knyttet til studien. Dette innebærer gjennomgang av sykehistorie, legeundersøkelser, høyde, vekt, temperatur, puls, blodtrykk, blodprøver, vevsprøver (biopsier) og bildeundersøkelser (CT/MR).

Hvis legen din finner det nødvendig på grunn av helsetilstanden,  kan også andre prosedyrer bli nødvendig.

Du vil måtte betale egenandel for undersøkelsene i henhold til vanlig regelverk.  

Vær oppmerksom

Alle studiepasientene får samme  behandlingen (kjemoterapi) og undersøkelsene de ville fått hvis de ikke hadde deltatt i studien, og går dermed ikke glipp av noe.

I tillegg får alle studiepasientene det nye studielegemiddelet ginisortamab. Dette er i en tidlig fase av utviklingen alle nye kreftbehandlinger går gjennom. Effekten og eventuelle bivirkninger av ginisortamab er derfor ennå ikke godt kjent.

For å lære mer om ginisortamabs virkning vil studiepasientene ta flere blodprøver, og en ekstra vevsprøve. Dette medfører flere oppmøter på sykehuset enn for pasienter som ikke deltar i studien, og mulig ekstra ubehag og bivirkninger ved prøvetaking.

I samspill med denne ulempen vil studiepasientene få tettere oppfølging, som kan oppleves som en fordel.

   

Kontaktinformasjon

Tormod Kyrre Guren

Overlege, Oslo universitetssykehus

uxtour@ous-hf.no 99024906