Ekspertsykehuset - OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon
Flere kliniske studier til norske pasienter
Det er vist at det går bedre med pasienter som behandles på sykehus som er aktive innen klinisk forskning, og at kliniske studier er viktig for å kunne tilby pasienter så trygg og god behandling som mulig.

Foto: Per Marius Didriksen, OUS
I 2021 kom Helse- og omsorgsdepartementet med «Nasjonal handlingsplan for kliniske studier», med mål om at kliniske studier skal være en mer integrert del av klinisk praksis ved norske sykehus.

Foto: Eline Feiring, LMI
Som et tiltak i den nasjonale handlingsplanen ga Helse- og omsorgsdepartementet oppdrag om opprettelsen av et partnerskap mellom de regionale helseforetakene og helsenæringen, NorTrials. Seks forskningssentre ble opprettet, for seks ulike fagområder ved hvert av universitetssykehusene, og NorTrials kreft ble etablert ved Oslo universitetssykehus (OUS).
Hvert senter får tilført midler over statsbudsjettet, og skal bidra til økt aktivitet innen klinisk forskning og derigjennom flere kliniske studier for norske pasienter.
Hvordan har vi arbeidet nasjonalt i NorTrials kreft?
En del av oppdraget er å bidra til at flere sykehus i Norge skal være godt forberedt på kunne delta i flere kliniske studier. I OUS har vi over 120 pågående kliniske studier innen kreft, og har mye erfaring som kan hjelpe andre. For pasienter er det viktig at det er studier spredt i Norge og for sykehusmiljøene er det essensielt å delta i forskningen.
I NorTrials kreft bruker vi det allerede etablerte nettverket innen klinisk forskning utviklet gjennom IMPRESS-Norway. Vi har kontakter innen flere yrkesgrupper på ulike sykehus, og dette bidrar til bedre samarbeid og kommunikasjon.
Koordinatoren i NorTrials kreft har regelmessige digitale møter med alle landets sykehus. På disse møtene deltar det koordinatorer, studiesykepleiere og avdelingsledere som jobber med kliniske studier. Det er nå over 100 medlemmer i nettverket, og gruppen vokser stadig. Hva er fordelen med slike møter? Det er mange kreftavdelinger i Norge, og flere studiesykepleiere opplever at de jobber mye alene. Ved å samles på et felles møte kan man dele erfaringer og diskutere flaskehalser som dukker opp.
Ofte har flere opplevd de samme utfordringene og noen kan ha funnet gode løsninger som de kan dele med andre. Det settes også opp temaer for møtene basert på flaskehalsene, og her inviteres gjerne eksterne personer slik at vi kan lære og diskutere. Vi får tilbakemeldinger om disse at møtene bidrar til å øke samarbeidet og at avdelingene blir mer samkjørt.

Figur: Shutterstock
Hvordan har vi arbeidet internasjonalt i NorTrials kreft?
Kliniske studier initiert fra legemiddelindustrien muliggjør behandling med nye og innovative legemidler til norske pasienter, og bidrar også til at norske sykehusmiljø blir kjent med de nye behandlingene. Det er internasjonal konkurranse om å få de mest spennende kliniske studiene, og det har derfor vært viktig å være til stede på internasjonale møteplasser og informere om Norges fortrinn som studieland.
I forbindelse med de store internasjonale kreftkonferansene har vi arrangert møter, der norske kliniske forskere har kunne møte de internasjonale lederne i farmasøytisk industri. Det har vært stor interesse for disse møtene, med mange deltakere fra både industri og norske sykehus, som har resultert i at kliniske studier er allokert til norske sykehus.
I tillegg har vi hatt regelmessige møter på digitale møtearenaer, der de ulike legemiddelselskapene kan informere om sine kommende kliniske studier. Sykehusmiljø fra hele landet er invitert, og kan stille spørsmål og melde interesse for å delta i studier som kommer. På disse møtene har vi hatt mer enn hundre deltakere, og det er stor interesse både fra industrien og fra sykehusmiljøene.
Hvorfor er dette viktig? Dette er mange grunner til det. En er den at vi blir kjent med hverandre. Legemiddelindustrien blir kjent med de ulike sykehusmiljøene, og vet da hvem de kan kontakte hvis de har spesifikke spørsmål om studier. En annen fordel er at sykehusmiljøene får informasjon om hva som kommer. Det kan være mange studier på vei, og noen er mer interessante for norske forhold enn andre.
Forespørsler om nye studier
Forespørsler fra industrien om deltakelse i kliniske studier, håndteres og svares ut kontinuerlig. Industrien har mulighet til å sende sine forespørsler rundt kliniske studier til oss, og vi kan distribuere til de andre sykehusene. Dette har vist seg å være en effektiv måte å få flere sykehus med i studier på, og kan bidra til økt aktivitet på dette området.
Oppsummering
Kliniske studier bidrar til at norske pasienter kan få tilgang til nye behandlingsmetoder. Gjennom NorTrials-kreft er målet å få flere kliniske studier til Norge og at flere sykehus i Norge deltar i disse.