Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ekspertsykehuset - OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon

Studiebesøk på OUS for å bedre polske kvinners rettigheter

Polske kvinner mangler reproduktive rettigheter og utsettes for mangelfull barselomsorg. Polske og tsjekkiske sykepleiere, jordmødre, og aktivister fra ikke-statlige organisasjoner ønsket råd og kunnskap som sikrer at kvinner behandles med verdighet.

Tekst av: Anne Grøvslien, ammeveileder, likeverdskontakt og enhetsleder på Spesialkjøkkenet for barneernæring på Nyfødt intensiv, OUS. 
Publisert 12.09.2024
En gruppe mennesker som poserer for et bilde
Kvinnene i glassgaten på Rikshospitalet.

Da denne store gruppen, som jobber med kvinners rettigheter, reiste til Norge på studiebesøk for å se på løsninger innen familieplanlegging og perinatal omsorg, kom til Nyfødt intensiv på OUS, var det jeg som ønsket dem velkommen.

Jeg fortalte dem om hvordan norske melkebanker er organisert og hvordan vi prøver å møte alle pasienter med respekt for egne erfaringer, forventninger og kultur.

bilde av Anne Grøvslien
Anne Grøvslien, enhetsleder på Spesialkjøkkenet for barneernæring på Nyfødt intensiv.

De ble imponert over at vi hadde egne «likeverdskontakter» på sykehuset. Og at vi har en avdeling som jobber med likeverdige helsetjenester. 

Charlotte Tscherning, avdelingsleder, ga en introduksjon om driften av Nyfødt intensiv, hvor foreldremedvirkning er et viktig prinsipp.

Norge har et av de beste behandlingstilbud i verden for nyfødte og det er mye god forskning og godt arbeid gjennom en årrekke som ligger bak dette. 

Mor-barn vennlig avdeling

Oslo universitetssykehus er i likhet med andre sykehus i Norge, mor- barn vennlige, noe som betyr at sykehusene fremmer amming og følger Verdens helseorganisasjons ti trinn til vellykket amming.  

Der heter det blant annet: Trinn 2: «Sørge for at personalet har tilstrekkelig kunnskap, kompetanse og ferdigheter til å støtte amming». Trinn 6: «Ikke gi nyfødte som ammes annen mat eller væske enn morsmelk, med mindre det er en medisinsk grunn til det».

Nå er det ikke sånn at alt gjøres riktig alltid, her heller, men det er stort fokus på dette og i disse dager skal alle de 20 nyfødt intensiv avdelingene re-sertifiseres som mor- barn vennlige avdelinger. 

I Polen beskriver de en annen hverdag: «For det første er nesten halvparten av materialet som kvinner mottar fra lokalsamfunnets jordmødre, markedsføringsmateriell, altså reklame for morsmelkerstatning, prøver på slike erstatninger eller tåteflasker.

Noen ganger mottar jordmødre disse varene fra representanter i god tro fordi de ønsker å gi noe til kvinnen. Og noen ganger kan det være et samarbeid basert på fordeler for personalet. I begge tilfeller utgjør dette en interessekonflikt i forhold til å fremme, beskytte og støtte amming. Det finnes jordmødre eller leger som utarbeider sitt eget materiale som ikke har firmalogoer på, men ofte må kvinnen selv søke etter pålitelig informasjon».

Amming er normen

Amming er normen og en viktig verdi i Norge. Dette gjorde inntrykk på Katarzyna Kołodziejczyk, president i LittleMammal Association.

- I Polen har bare 23 (6,8 %) sykehus mor- barn vennlig sertifisering. Denne statusen er ofte en ekstra belastning for personalet, ettersom overholdelse av standardene må overvåkes, personalet må utdannes, og det er konstant mangel på ansatte og penger, sier Katarzyna.

Mye avhenger av om amming støttes av statlige organer og politiske vedtak og beslutninger, forteller jeg til dem.

Besøket på Oslo universitetssykehus styrket Katarzyna Kolodziejczyks overbevisning om at systemendringer bør kjempes for. «Å støtte amming er en politisk beslutning» – disse ordene kommer til å bli hos henne lenge, står det i rapporten som ble skrevet etter besøket.

For OUS er det viktig å dele vår kunnskap og å bidra til inspirasjon og gi støtte til de som søker det. Vi trenger å bli minnet på at vi har kommet langt, på mange områder, og at der vi er i dag, ikke er en selvfølge.

Det gjorde stort inntrykk å møte disse kvinnene, høre alle historiene og se hvilket pågangsmot de har til å prøve å endre et inngrodd og vanskelig system.

Noen har gått foran i Norge også, og vi som kommer etter, må fortsette å se framover. Det er mer jobb! Forbedring er aldri noe vi blir ferdig med.

Veien videre

I Polen er det ansatte i sosiale organisasjoner som bærer byrden med å utdanne og å hjelpe kvinner i vanskelige situasjoner. De gir informasjon om hvordan man tar abort, de griper inn når kvinners rettigheter krenkes under fødsler på sykehus, de sprer kunnskap om prevensjon eller amming.

Det er på høy tid at i det minste en del av denne byrden tas av staten – både gjennom velskrevne lover og håndheving av standarder.

Turen var støttet av blant annet Active Citizens Fund, Stefan Batory Foundation, Norwegian Helsinki Committee og Den Norske Ambassaden.

Kvinnene besøkte flere steder i løpet av de tre dagene, blant annet Sex og Samfunn, fødeavdelingen på UNN i tillegg til Nyfødt intensiv her på OUS. I tillegg hadde de møter med mange norske organisasjoner.