Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ekspertsykehuset - OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon

Barnets beste i fokus

Internasjonalt samarbeid resulterer i en ny nasjonal standard for god prosedyrepraksis til barn.

Marthe Østberg, pediatrisk sykepleier og stipendiat, Kjersti Langmoen, avdelingsleder, Anja Hetland Smeland, fag og forskningssykepleier og Linn Margrethe Vold, spesialrådgiver, Kirurgisk avdeling for barn (KAB), Klinikk for kirurgi og spesialisert medisin (KSM), Oslo universitetssykehus (OUS).
Publisert 21.02.2025
Et barn som gjør en håndbevegelse

Foto: Shutterstock

Når barn møter helsevesenet, enten det er for en rutinemessig undersøkelse eller en kompleks medisinsk prosedyre, er de ofte i en sårbar situasjon.

Et nærbilde av en kvinne som smiler

Foto: Øystein Horgmo, UiO

Anja Hetland Smeland.

Barn har ikke den samme evnen som voksne til å forstå, uttrykke eller håndtere helserelaterte prosedyrer, og deres behov for trygghet, informasjon og medbestemmelse må ivaretas på en spesiell måte.

Likevel ser vi i dag at barns rettigheter og opplevelser i helsetjenesten varierer sterkt, både mellom land og mellom ulike institusjoner.

iSupport er en internasjonal standard som skal sikre at helsepersonell ivaretar barnets beste i enhver helserelatert situasjon, og finnes nå også på norsk!

Standarden baserer seg på FN’s Barnekonvensjon og skal sikre at barns rett til informasjon, medbestemmelse og til å bli hørt, blir ivaretatt i hvert enkelt møte med helsevesenet. Standarden er utviklet på initiativ av ungdom med egne erfaringer og professor Lucy Bray ved Edge Hill University i England.

Tekst

Foto: Hentet med tillatelse fra iSUPPORT

iSupport er utviklet av en internasjonal sammensatt gruppe av over 50 forskere, helsepersonell, foreldre og barn.

Standarden består av seks hovedpunkter:

  1. Et barn har rett til å bli ivaretatt av helsepersonell som har nødvendig kunnskap og ferdigheter for å kunne ivareta deres fysiske, emosjonelle, og psykiske velvære og rettigheter før, under og etter prosedyren.

  2. Et barn har rett til å bli kommunisert med på en måte som støtter dem i å uttrykke sine meninger og følelser (verbalt eller non- verbalt), og at disse meningene og følelsene vil bli lyttet til, tatt på alvor og agert på.

  3. Et barn har rett til støtte i å ta valg og avgjørelser rundt prosedyren og at disse valgene blir lyttet til for å hjelpe dem å få kontroll over situasjonen.

  4. Et barn har rett til meningsfull, individuell og lettforståelig informasjon for å hjelpe dem å forberede seg og utvikle ferdigheter slik at det blir lettere å mestre prosedyren.

  5. Et barn har rett til at barnets beste og dets velvære prioriteres, på både kort og lang sikt, i alle valg vedrørende prosedyrer.

  6. Et barn har rett, hvis nødvendig, til å holdes støttende under prosedyren, men bør ikke bli holdt mot sin vilje (fastholding).

Hvordan har vi gjort det

Prosjektet er initiert av Kirurgisk avdeling for barn og prosjektgruppen utgår fra vår forskningsgruppe InterSurg, ledet av Anja Hetland Smeland. 

Prosjektgruppen er: Anja Smeland, fag- og forskningssykepleier, PhD, barnesykepleier, KAB, OUS. Førsteamanuensis OsloMet; Kari Sørensen, intensivsykepleier, PhD, fag- og forskningssykepleier, Avdeling for smertebehandling, Akuttklinikken OUS. Førsteamanuensis Lovisenberg Diakonale høgskole; Marthe Østberg, barnesykepleier, stipendiat, KAB, OUS; Linn Margrethe Vold, barnesykepleier, KAB, OUS; Tor Thomas Vatsgar, overlege, barneanestesi Ullevål, OUS; Kirsti Agnethe Neset, overlege, Barneklinikken, Nordlandssykehuset

En gruppe mennesker som poserer for et bilde

Foto: Kari Sørensen

iSUPPORT-referansegruppen: Fra venstre: Marthe Østberg, Saline Elisabeth Kjellman Knip, Anne Rønneberg, Margrethe Grønneberg, Jorunn Stokke, Tor Thomas Vatsgar, Nora Thunem, Kirsti Egge Haugstad, Anja Smeland, Hilde Silkoset og Wenche Andresen.   

Gruppen har gjennom det siste året oversatt de ulike versjonene av standarden til norsk. Tre versjoner er allerede godkjente og publisert på nettsiden til iSUPPORT Norwegian version — ISUPPORT.

“Kirurgisk avdeling for barn har lenge vært opptatt av barns opplevelse av medisinske prosedyrer. Vi ser gang på gang hvor stor forskjell god forberedelse, trygg kommunikasjon og tilstrekkelig smertelindring gjør for barns opplevelse av prosedyren”, forteller Anja Hetland Smeland.

Referansegruppen – en viktig bidragsyter

For å sikre at standarden blir så robust og relevant som mulig i Norge, har vi etablert en referansegruppe bestående av brukerrepresentanter, ledere av helsefaglige organisasjoner, og gode representanter fra relevante helsefaglige profesjoner;

  • Barneombudet
  • Unge funksjonshemmede
  • Ungdomsrådet OUS
  • Barnesykepleierforbundet
  • Helsesykeleierne
  • Norsk barnelegeforening
  • Barnetannlegene
  • Fastlegene
  • Barnefysioterapeutene
  • Bioingeniørene
  • Pedagogene

Gruppen har foreløpig hatt en samling, hvor vi fikk gode faglige og erfaringsbaserte innspill på hvordan dette bør implementeres og brukes i Norge.  

Vi oppfordrer helsemyndigheter, fagmiljøer og beslutningstakere til å støtte utviklingen av iSupport- fordi barnets beste alltid må komme først!   

Lenker og referanser

Norwegian version — ISUPPORT

Kirurgisk avdeling for barn - Oslo universitetssykehus HF