Ekspertsykehuset - OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon
Deliriumforskning i verdensklasse ved Oslo universitetssykehus
En av fem pasienter som er innlagt på sykehus opplever delirium. Forekomsten er enda høyere hos de eldste og mest alvorlig syke.

Illustrasjon: Shutterstock
Konsekvensene er store for pasient, pårørende og helsepersonell, da delirium medfører økt dødelighet, forlenget sykehusopphold, økt risiko for demens, tap av fysisk og kognitiv funksjon og økt behov for hjelp ved utskrivelse. Delirium medfører kostnader i milliardklassen.

Foto: Martin Lundsvoll
Lite kjent
Likevel er delirium underdiagnostisert, ofte dårlig håndtert og lite forsket på. Tilstanden er lite kjent, ikke minst utenfor helsetjenesten.
Oppmerksomheten om delirium har heldigvis økt de siste årene, blant annet gjennom økt forskningsaktivitet og markering av World Delirium Awareness Day (WDAD).
WDAD markeres 12 mars 2025 ved mange av landets helseinstitusjoner.
Bør stå sentralt i utdanningen av helsepersonell
Nå er tiden moden for å iverksette evidensbaserte tiltak for å oppdage, forebygge og håndtere delirium i helsetjenesten.
Delirium bør stå sentralt i utdanning av alt helsepersonell og registrering av delirium-statusvurderes som kvalitetsindikator i sykehusene. Det er behov for informasjonskampanjer til befolkningen og ressurser til forskning på delirium.

Foto: OUS
Ved Oslo universitetssykehus har vi et av verdens fremste forskningsmiljøer på delirium
Oslo Delirium Research Group (ODRG) har de siste årene etablert banebrytende prosjekter som favner bredt – fra basalmedisin, via kliniske studier til store epidemiologiske studier. ODRG bidrar blant annet i et omfattende prosjekt, finansiert av Wellcome Leap.en av verdens største forskningskilder.
Vi er opptatt av å forstå underliggende mekanismer (patofysiologi) ved delirium ved å analysere ryggmargsvæske fra hoftebruddspasienter. Med professor Leiv Otto Watne som prosjektleder, har ODRG etablert en av verdens største biobanker med ryggmargsvæske fra denne pasientgruppen.
Dette har resultert i et titalls artikler som er sentrale bidrag til forståelsen av sykdomsforandringer i hjernen ved delirium. Målet er å kunne bidra til å finne effektive medikamenter mot tilstanden.
Vi utforsker nye ikke-medikamentelle tiltak for å begrense forekomst og omfang av delirium. Dette resulterte i verdens første fullførte PhD om musikkterapi til akuttgeriatriske pasienter med delirium. Pilotstudien viste at musikkterapi ble godt mottatt av pasientene og oppfølgende studier er under planlegging.
Vi tester ut om delirium kan forebygges med medikamenter. Vi initierte og leder en nasjonal multisenterstudie, ALPHA2PREVENT, finansiert av KLINBEFORSK, der hjertekirurgiske pasienter randomiseres til behandling med deksmedetomidin, klonidin eller placebo. Studien pågår til ut 2026 ved alle landets universitetssykehus, har til nå inkludert nær 600 pasienter og er allerede en av de største legemiddelstudiene innen deliriumfeltet.
Vi er interessert i delirium i et befolkningsperspektiv og hvordan delirium påvirker kognisjon over tid og risiko for demens. Derfor registrerer vi forekomst av delirium hos sykehusinnlagte blant ca 10 000 personer som har deltatt i Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag 70+ (HUNT4 70+).
Vi gransker sykehusjournalene til nærmere 50 000 sykehusinnleggelser for å finne tilfeller av delirium. Ved å koble deliriumstatus med allerede innsamlede data over flere tiår om generell helse, skrøpelighet, kognisjon og demens, kan vi besvare hvor vanlig delirium er, hvem som er spesielt utsatt og hvordan delirium påvirker hjernen på sikt.
ODRG er en relativt ung, men raskt voksende og engasjert forskningsgruppe. De fleste i gruppa har sitt arbeidssted ved OUS eller Akershus universitetssykehus (AHUS), men vi samarbeider med mange andre sykehus i våre prosjekter.
Dersom du er interessert i å vite mer, eller å samarbeide, er det bare å ta kontakt!
Delirium - Oslo universitetssykehus HF