Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ekspertsykehuset – OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon

Fra kreativ prisvinnende frisør til mastergrad i immunologi – nå skreddersyr han antistoffer

Kjell-Rune Jensen levde ut sine kreative sider som frisør før han tok steget til Universitetet i Oslo for å følge drømmen om å bli forsker. Bachelorgrad ble til mastergrad hvor drivkraften var å forstå biologien, selve læren om livet, men da på et grunnleggende molekylært nivå.

Jan Terje Andersen, professor ved Universitetet i Oslo (UiO) og Klinikk for laboratoriemedisin (KLM), Oslo universitetssykehus (OUS).
Publisert 16.01.2025
Sist oppdatert 18.02.2025
En mann i laboratoriefrakk

Foto: Carolyn Kifude, IAVI

Fra frisør til forsker: Kjell-Rune er en lagspiller som ser nytten av sine sosiale ferdigheter fra tidligere frisørkarriere når han til daglig samarbeider med andre forskere både nasjonalt og internasjonalt.

I dag er han en del av teamet på laboratoriet til professor Jan Terje Andersen ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus. På laboratoriet manipulerer Kjell-Rune biologien ved å designe antistoffer med forbedrede egenskaper. Han kom nylig hjem fra forskningsopphold i USA.   

En person i dress som står foran en bygning

Foto: Moments studio

Jan Terje Andersen.

Mulighetene er mange. Selv om naturlige antistoffer beskytter oss mot infeksjoner, kan de også designes i laboratoriet til å utføre en enda bedre jobb.

Målet er å sette inntrengere som virus og bakterier sjakkmatt, slik at de ikke kan forårsake alvorlig sykdom.

Videre forskes det på å tilføre antistoffer egenskaper som gjør at de binder seg til kreftceller og deretter rekrutterer immunsystemet som kan ta knekken på kreftcellene.

For å gjøre dette mulig, er dyptpløyende biologisk innsikt en forutsetning. Kjell-Rune er på saken sammen med sine lagspillere.

Målet er å skreddersy antistoffer med presisjon.

Frisøren som drømte om forskerlivet

Som utdannet frisør jobbet Kjell-Rune i flere år hos Adam & Eva på Bislett. Med energisk innstilling strømmet kundene til og han fikk spillerom til å utfolde seg kreativt.

Dette førte til at han fikk flere utmerkelser, blant annet «Årets lærer 2011" og "Årets kreative 2013". Selv om han elsket yrket sitt, både selve faget og det sosiale, klarte han aldri å slå fra seg muligheten for å studere biologi.

Fra hans tidlige ungdomsår vokste interessen for å kunne forstå hvordan vi er satt sammen som mennesker, selve biologien, og da på et detaljert nivå. En dag tok han steget og møtte opp på Universitetet i Oslo. Valget føltes helt riktig. Han kombinerte studier med frisøryrket over noen år.  

Etter gjennomført bachelorgrad tok Kjell-Rune fatt på en mastergrad. Han ble ledet til laboratoriet til Gunnveig Grødeland og hennes vaksineforskning. I en tid preget av pandemi ble det en lærerik periode hvor han fikk ta del av svært relevant forskning knytte til SARS-CoV-2-viruset.

Dette forsterket interessen hans, og nå ville han bli forsker på fulltid. 

En mann som smiler til kameraet

Foto: Mari Nyquist-Andersen.

Kjell-Rune Jensen. 

– Jeg har alltid vært et sosialt vesen med kreative evner. Dette var nok utslagsgivende for at jeg først ble frisør. Yrket krever sosiale antenner og for meg var det avgjørende å bli utfordret over tid, av meg selv og andre, sier Kjell-Rune. 

– Derimot vokste det på meg en nysgjerrighet for biologi-studier med en drøm om å ta del av et kreativt forskermiljø. Å ta steget var en milepæl og studiene bekreftet at dette var noe for meg.

Bioteknologiske muligheter

Under mastergraden ble Kjell-Rune kjent med mange andre studenter og forskere ved Radiumhospitalet, og Klinikk for laboratoriemedisin (KLM).

I Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin, men også noen trapper opp til neste etasje ved Avdeling for farmakologi, gikk ryktene om en ivrig student med visjoner og samarbeidsevner.

Han ble kjent med flere som tipset om en 3-årig forskerteknikker-stilling knyttet til Laboratoriet for adaptiv immunitet og homeostase, ledet av Jan Terje Andersen, som er del av PRIMA, et senter for fremragende forskning finansiert av Forskningsrådet. Stillingen ble utlyst, og Kjell-Rune søkte.

Blant mange søkere gikk han hjem med et tilbud om å ta neste steg, fra studier til å bli tilsatt som en del av et forskerteam.  

Prosjekter var perfekt. Finansiert av Novo Nordisk Fonden i Danmark, hadde Jan Terje Andersen mottatt en «Distinguished Innovator”-tildeling hvor målet var å utforske nye innovative strategier for å designe antistoffer for å bekjempe alvorlige infeksjoner, deriblant antibiotikaresistente bakterier.

Kunnskap som også kan brukes til å utvikle bedre antistoffer for bekjempelse av kreft.

Tiltrekkende for Kjell-Rune var muligheten til å kombinere avansert bioteknologi, celleforsøk og studier i mus med mål om å omsette biologisk innsikt til skreddersydde nye antistoffer.

– Å ta del av dette forskningsmiljøet har åpnet mange muligheter. Her er det stor frihet samtidig med at det er store forventninger. Det er rom for å utforske med mål om at forskningen skal avsløre ny kunnskap som kan tas i bruk når vi designer proteiner som antistoffer. Det passer meg også perfekt at det er tett samarbeid på tvers av forskergruppas medlemmer, inkludert internasjonalt samarbeid. Målrettet og engasjerende, presiserer Kjell-Rune.

Lagspill og internasjonalt samspill  

Kjell-Rune er en lagspiller. I tillegg til å drive eget prosjekt tar han del i en rekke prosjekter og har tillært seg spesialiserte metoder som gjennomsyrer det meste av forskningsaktivitet i gruppen. Han trives med å samarbeid, å legge planer og gjennomføre forskingsoppgaver for deretter å analysere hva funnene faktisk betyr.

Det er i samspill det store skjer, og hvor store oppdagelser kommer til. 

En gruppe mennesker som poserer for et bilde

Foto: Jeong Hyun Lee, IAVI

Forskning er bygd på samarbeid: Kjell-Rune sammen med samarbeidspartnere ved International AIDS Vaccine Institute (IAVI) i San Diego i forbindelse med hans forskningsopphold i 2024. 

Når muligheten kom opp at det var behov for flere hender på et samarbeidsprosjekt med International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) i USA, så meldte Kjell-Rune seg raskt til tjeneste.

Han pakket kofferten og satte seg på flyet til San Diego. Her hadde han et intenst opphold hvor omfattende antall prøver skulle analyseres ved Neutralizing Antibody Center (NAC), som også er et samarbeid med Translational Health Science and Technology Institute (THSTI) i India.

Dette som en forlengelse av et globalt helse-prosjekt som har vært finansiert av Forskningsrådet.

– Jeg kunne ikke si nei. Å få tilliten og muligheten til å reise på forskningsopphold i USA ved å ta del av et anerkjent internasjonalt forskningsmiljø var helt fantastisk. Det var beinhard jobbing i team, men det ble også tid til avkobling med turer sammen med kolleger mellom intense arbeidsøkter i laboratoriet, uttrykker Kjell-Rune med begeistring.

 – Å utforsker og lære sammen med andre forskere gjør denne jobben allsidig, motiverende og meningsfull.

Les også