Ekspertsykehuset
Fremtidens helsesektor trenger Step Up
Ved årsskiftet ble C3 Senter for fremtidig helse, et senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI), avsluttet. Forskningen vi sitter igjen med har blant annet resultert i Step Up, en metode for deg som vil lage bedre helsetjenester.
De fleste er enige om at vi må tenke nytt for å forberede oss på å møte fremtidens utfordringer i helsesektoren. Det skjer mye bra på feltet, men altfor ofte hører vi om kostbare innovasjoner som aldri når pasientene. Hadde det ikke vært smart å sjekke om en ny helsetjeneste er nyttig før den ble tatt i bruk?
Derfor er tidlig metodevurdering noe av det vi har forsket på i C3 Senter fremtidig helse. Funnene fra forskningen har vi brukt til å utvikle en metode vi har kalt Step Up. Det er en metode som hjelper å se potensiell nytte i den tidlige fasen av et innovasjonsprosjekt.
Fire steg mot innovasjon
I motsetning til dagens metoder, der en løsning må være tatt i bruk før man kan måle hvor god effekt den har, kan man med tidlig metodevurdering vurdere nytte underveis. En slik vurdering gjør det mulig å justere kursen og avvise ineffektive løsninger på et tidlig tidspunkt. Det sparer både tid og ressurser, og hjelper å velge løsningen som har størst gevinst.
Step Up er en åpent tilgjengelig metode for alle som er opptatt av innovasjon og tjenesteutvikling i helsesektoren. Metoden består av fire deler, som steg for steg tar et innovasjonsprosjekt fra idé til en faktisk endring. Hver del inneholder aktiviteter som gjøres i fellesskap.
De fire delene av Step Up er:
- Et solid fundament
For å løse det riktige problemet, undersøkes teamet sider ved problemet slik at beslutninger er basert på kunnskap. - En verdifull løsning
For å velge riktig blant mange muligheter, sammenligner teamet løsningene og velger den som har størst potensiell nytteverdi og samtidig er mulig å realisere. - Et felles veikart
For å stå samlet fra start til mål, blir teamet enige om hvilke milepæler de skal nå fram mot implementering. - En stødig leder
For å legge til rette for å ta nye steg, reflekterer lederen over sin rolle i prosessen.
Den trinnvise tilnærmingen i Step Up avdekker om en løsning vil fungere eller ikke, i god tid før implementering. Teamet gjør aktivitetene i del 1-3 sammen. Aktivitetene i del 4 er forbeholdt lederen av teamet.
Slik kommer du i gang med Step Up
Alle kan bruke Step Up og du trenger ingen forkunnskaper. Du kan ta i bruk metoden på flere måter:
E-læringskurs
For å bli kjent med metoden, kan du ta et e-læringskurs. Kurset tar deg gjennom de fire delene av Step Up og tar rundt en halvtime å gjennomføre.
Er du ansatt ved OUS kan du ta kurset her: Gå til e-læringskurs (krever innlogging). Da registreres det at du har gjennomført kurset.
Om du ikke jobber ved OUS kan du ta kurset her: Gå til e-læringskurs.
Metodehåndbok
Vi har også laget en metodehåndbok, som gir deg den samme innføringen. Det er en lettlest og oversiktlig liten bok, som er fin å ha med seg i arbeidet. Bruk den gjerne til å notere i underveis.
Om du ikke har boken fysisk, kan du laste den ned her: Last ned metodehåndbok (PDF)
Aktivitetsark
Kjernen i Step Up er aktivitetene som teamet gjør sammen. Dette er A3-ark som du skriver ut og bruker i engasjerende verksteder eller arbeidsmøter der dere jobber sammen rundt et bord. Aktivitetene i del 4, En stødig leder, finnes i metodehåndboken.
Aktivitetene kan gjøres i den foreslåtte rekkefølgen, men dere kan også gå opp og ned trappen etter behov. Jo mer du forstår av problemet og mulige løsninger, jo enklere vil det være å velge en aktivitet fra Step Up.
Du finner aktivitetsarkene her: Last ned aktivitetsark (PDF)
Digital arbeidsbok
Passer det bedre for deg og teamet ditt å jobbe digitalt med aktivitetsarkene, kan dere bruke den digitale arbeidsboken vi har laget.
Arbeidsboken er fin å ha om du skal presentere Step Up til andre eller bruke de ferdig utfylte aktivitetene til dokumentasjon i søknader, underlag i møter osv.
Du finner den digitale arbeidsboken i Nasjonalt senter for e-helseforsknings artikkel om Step Up. Du kan laste ned arbeidsboken i menyen til høyre: Gå til ehealthresearch.no