Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ekspertsykehuset - OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon

Genstudie muliggjør ny behandling av artrose 

Dette er den største genetiske studien på artrose til nå. Resultatet kan bidra til at vi for første gang kan finne behandlinger som stopper sykdommen.  

Bendik S. Winsvold, seniorforsker, og John Anker Zwart, professor og nevrolog, begge ved Avdeling for Forskning og Utvikling, Nevroklinikken, Oslo universitetssykehus (OUS).
Publisert 11.04.2025
røntgen av knær

Foto: Shutterstock

I dag har vi ingen behandlinger som stopper sykdommen artrose. Medisinene kan kun lindre smerter og redusere betennelse. Nå har forskere gjort nye oppdagelser som kan endre dette. 

Rammer millioner

Artrose (slitasjegikt) er en ledende årsak til funksjonsnedsettelse og kroniske smerter globalt, og rammer anslagsvis 600 millioner mennesker verden over og cirka 400 000 i Norge.

Prognoser tilsier at dette tallet vil stige til én milliard innen 2050. Til tross for store konsekvenser for enkeltpersoner og samfunnet finnes det i dag ingen kur for artrose.

Nå har et internasjonalt forskerteam, med bidragsytere fra forskere ved OUS og NTNU, gjort nye oppdagelser ved å studere genetikk hos nesten to millioner personer hvorav nærmere en halv million med artrose.

Studien avdekker hundrevis av potensielle nye mål for medikamenter og muligheter for gjenbruk av eksisterende behandlinger. 

En mann med skjegg og en mann med skjegg

Foto: OUS og UiO

Bendik S. Winsvold og John Anker Zwart deltoki studien. 

Ti prosent av de genene vi finner er mål for godkjente legemidler 

Forskerteamet gjennomførte den største genomvide assosiasjonsstudien (GWAS) noensinne innen artrose.

Studien kombinerte data fra 87 ulike datasett på tvers av flere kontinenter, noe som gjorde det mulig å avdekke mange nye genetiske risikoområder for artrose. Ved å koble disse til kunnskap om hvordan genene faktisk virker i leddvev, som brusk, ben og sener, kunne forskerne peke ut 700 gener som sannsynligvis spiller en rolle i utviklingen av sykdommen.

Spesielt interessant er at omtrent ti prosent av disse genene koder for proteiner som allerede er mål for godkjente legemidler, noe som kan gjøre det mulig å teste eksisterende medisiner mot artrose. Slik gjenbruk av legemidler kan fremskynde utviklingen av behandlinger.

«At ti prosent av våre genetiske mål allerede er knyttet til godkjente legemidler, tar oss et steg nærmere utviklingen av effektive behandlinger mot artrose,» forklarer professor Eleftheria Zeggini, leder for studien og forskningsleder ved forskningssenteret Helmholtz Munich.

Personlig tilpasset behandling av artrose 

I tillegg til å avdekke genetiske mål med behandlingspotensial, gir studien også verdifulle innsikter som kan bidra til mer individtilpassede behandlingsstrategier.

«Genvarianter knyttet til artrose er utbredt blant pasienter med sykdommen,» sier medforfatter dr. Konstantinos Hatzikotoulas, noe som betyr at dette ikke er sjeldne genfeil, men vanlige varianter som finnes hos mange og dermed er relevante for et stort antall pasienter.

«Vår nyvunne kunnskap om disse kan gjøre det mulig å forbedre utvelgelsen av pasienter til kliniske studier og åpne for en mer personlig tilnærming til behandling.»

I tillegg til disse genetiske funnene, identifiserte forskerne sentrale biologiske prosesser som er avgjørende for utviklingen av artrose, inkludert døgnrytme og funksjon av gliaceller, som er støtteceller i nervesystemet og blant annet kan spille en rolle i smerte.

«Oppdagelsene våre peker mot at målrettede tiltak mot én eller flere av disse prosessene kan ha en viktig rolle i å bremse eller stoppe sykdomsutviklingen,» legger Hatzikotoulas til. 

«Funnene i denne store GWAS-studien gir ny forståelse av artrose, og åpner muligheter for bedre behandling,» sier Bendik Winsvold ved Oslo universitetssykehus, som var del av forskerteamet. 

Lenke til studie publisert i Nature , 9.april 2025:Translational genomics of osteoarthritis in 1,962,069 individuals

Les mer om forskningsstudien: Genetics of Osteoarthritis

Les om tidligere arbeid med samme konsortium som ble publisert i Cell 2021

Artrose (slitasjegikt)

Remedy-senteret