Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ekspertsykehuset - OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon

Hesteassistert terapi har hjulpet pasienter med rus- og psykiske lidelser i 50 år

I Seksjon rus- og avhengighetsbehandling ung, på Gaustad, ligger Stallen som har 50-års jubileum i år. Stallen tilbyr hesteassistert terapi (HAT) innen en psykodynamisk forståelsesramme der hestene benyttes for å skape en positiv endring hos pasienten. Gjennom disse 50 årene har Stallen utviklet seg til å bli et viktig spesialisert tilbud for pasienter med rus og eller andre psykiske lidelser.

Marianne Borge Solvam, spesialist i klinisk pedagogikk og enhetsleder i Seksjon rus- og avhengighet ung og Poliklinisk enhet (består av stallen og uteteam ung). Klinikk psykisk helse og avhengighet (PHA), Oslo universitetssykehus (OUS).
Publisert 29.08.2024
Sist oppdatert 30.08.2024
En gruppe mennesker som står ved siden av hester

Foto: Atiya Shabir , OUS

Teamet i stallen: Christina Thorpe, Anne Mari Eikenæs Storvoll, Marianne Borge Solvam, Solveig Godtlund og Silje Hanche-Olsen Liestøl.

Over flere tiår har vi erfart at hesteassistert terapi har hjulpet pasienter med psykiske lidelser og rusproblematikk. Pasienter som mottar behandlingen får økt mestringstro, bedre evne til selvregulering og økt livskvalitet.

Psykoterapi er å bruke psykologiske metoder til å behandle psykiske lidelser og problemer. Behandlingen går oftest ut på at terapeuten og pasienten snakker sammen, og som regel foregår terapien på et kontor.

En kvinne som smiler foran et tre

Foto: Helene Borge Solvam

Marianne Borge Solvam.

 

Det finnes mange ulike behandlings-former, som psykodynamisk terapi, kognitiv adferdsterapi, EMDR-terapi, ACT-terapi, emosjonsfokusert terapi, mindfulnessbasert terapi, og så videre.

Målet er forandringer som gir bedret psykisk helse.

Hesten fanger opp mye av det som skjer i omgivelsene

Innenfor en strukturert ramme hjelper hestene og terapeutene pasientene til bedre emosjonsregulering, grensesetting, selvforståelse og oppmerksomt nærvær/evne til å takle stress.

Etterspørselen etter denne typen behandling er god, og det kan være et utall ulike problemstillinger som fører til henvisning til behandling i stallen;

  • Personlighetsforstyrrelser
  • Depresjon 
  • Posttraumatisk stress-syndrom 
  • Relasjonstraumer
  • Spiseforstyrrelser og ulike former ruslidelser
  • Eller typisk – en blanding av flere plager og lidelser

Den kanadiske legen Gabor Maté (født 1944) er opptatt av tilknytning og viktigheten av å bli sett og forstått. Han påpeker at trygghet ikke nødvendigvis handler om fravær av fare eller trusler, men om nærvær og kontakt.

Terapeutene og pasientene i stallen opplever hver dag at hestene tilbyr pasientene slike opplevelser. Hesten er et byttedyr og deres sanser og behov gjør at de fanger opp mye av det som skjer i omgivelsene, og tilbyr respons på menneskers følelser og kroppslige uttrykk.

Dette gjør hesten særlig godt egnet i terapeutiske prosesser. Regjeringen har også vært opptatt av å profesjonalisere hestenæringen. «Denne non-verbale kommunikasjonen er en av styrkene til hesten som gjør den egnet til å være en god samfunnsaktør i relasjonsbygging mellom mennesker.» (Hesten som ressurs - Lokal næringsutvikling - regjeringen.no, 2018).

Hesteassistert terapi på Gaustad

Stallen er bemannet med helsepersonell med spesialkompetanse på rus- og psykiatri, i tillegg til god kompetanse på hest. Terapeutene har også kompetanse på anerkjente metoder innen hesteassistert terapi som EAGALA og PEEAT.

Teamet jobber integrativt der også psykologfaglige teorier innen tilknytning og mentalisering er godt forankret i terapimetoden. Terapeutenes viktigste oppgave er å legge til rette for og fasilitere for gode møter mellom hestene og pasientene.

Erfaringene viser at de vanskelige temaene pasientene henvises til stallen for, umiddelbart vekkes til live i møte med de store, mektige og følsomme dyrene. Terapien foregår i grupper, ute i all slags vær, året rundt.

«Det er bare når jeg er sammen med hester at jeg kjenner at jeg virkelig er tilstede i kroppen min og at jeg tåler det» (kvinne 30 år, alvorlige traumer)

«I Stallen føler jeg meg ikke som pasient, men jeg får allikevel jobbet med problemene mine» (mann, 25 år, rus).

Hesteassistert terapi er et fagfelt i utvikling, men det trengs mer forskning. Derfor har man i stallen gjennom flere år samlet inn data for å få mer kunnskap om hvordan pasientene opplever terapien.

Så langt viser datainnsamlingen lovende resultater på at pasienter får økt mestringstro, bedre evne til selvregulering og økt livskvalitet.

Hesteassistert terapi (HAT) ved Oslo universitetssykehus

Seksjon rus- og avhengighetsbehandling ung