Ekspertsykehuset - OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon
Hjertestans og alvorlig blødning etter fødsel
Oslo universitetssykehus (OUS) trener team i håndtering av hjertestans i svangerskapet og alvorlig blødning etter fødsel.

Foto: Nina G. Try, OUS
Å være gravid og føde i Norge er svært trygt sammenliknet med i verden for øvrig. Likevel dør årlig 2-3 kvinner i forbindelse med svangerskap og fødsel. Hjertesykdom er den vanligste dødsårsaken.
Hjertestans i svangerskapet krever lynrask, koordinert handling fra flere faggrupper for å redde kvinnens og barnets liv. Alvorlig blødning etter fødsel (postpartumblødning) har økende forekomst og rammer nå 1 av 3 fødende, som blør mer enn den «normale» halve literen.
Det vil si over 17.000 fødende i Norge i 2023.
Effektiv håndtering kan eliminere eller redusere behovet for blodtransfusjoner og operasjoner ved alvorlig postpartumblødning.
Tverrfaglig team trener sammen
I et nyopprettet ferdighetskurs trenes nå jordmødre, fødselsleger, anestesisykepleiere og -leger, kardiologer og indremedisinere samt akuttleger i å håndtere disse situasjonene.
Den pågående debatten om og Helsedirektoratets fraråding av uassisterte hjemmefødsler har på dramatisk vis gjort kurset høyaktuelt.
I 2023 fødte 450 kvinner utenfor sykehus og fødestuer i Norge. I overkant av 10% utviklet alvorlig blødning etter fødsel, og ca 2% blødde mer enn 1500ml eller trengte blodoverføring. 1/3 av disse var planlagte hjemmefødsler, men 300 kvinner fødte uplanlagt utenfor institusjon.
En utfordring er at kvinner uten kjente risikofaktorer for blødning, kan utvikle alvorlig, livstruende blødning etter fødsel.

Foto: Hilde Norum, OUS
Vil også trygge ambulerende team
Også for helsearbeidere som jobber utenfor institusjon utarbeides det nå et kurs om hjertestans i svangerskapet og alvorlig postpartumblødning.
For hver enkelt ambulansearbeidere er håndtering av fødsel relativt sjelden. For å trygge ambulansearbeiderne og andre faggrupper med ansvar for kvinner som føder utenfor institusjon, fokuserer vi her på både forebyggende tiltak og håndtering av blødning.
Advarte mot hjemmefødsel uten jordmor
Hjertestans i svangerskapet
Hjertestans i 20. svangerskapsuke eller senere håndteres ulikt fra hjertestans hos andre voksne. Venstreforskyvning av livmoren er nødvendig for å sikre venøs retur til hjertet under pågående hjerte-lunge-redning.
Videre anbefales at kvinnen forløses med keisersnitt dersom spontan sirkulasjon ikke er oppnådd 4 minutter etter at hjertestans inntraff.
Tidsfaktoren er kritisk, og forhåndstrening øker sannsynligheten for at helsepersonell vil kunne håndtere situasjonen tilstrekkelig raskt.
Kursdeltakerne lærer teori og går tverrfaglig og gruppevis gjennom et realistisk scenarium. Gruppene får også ferdighetstrening og simulering av håndtering av hjertestans i svangerskapet.

Foto: Hilde Norum, OUS
Nasjonale retningslinjer for håndtering av hjertestans i svangerskapet, inkludert keisersnitt under pågående hjerte-lunge-redning (perimortem sectio), er nylig utarbeidet.
Kan hjertestans i svangerskapet unngås?
Heldigvis opptrer hjertestans i svangerskapet uhyre sjelden, og fokus på kurset er å ikke bare håndtere hjertestans, men også å identifisere og behandle tilstander som kan gi hjertestans i svangerskapet.
Kursleder og anestesilege Grethe Heitmann og kardiolog Kristin Kvakkestad foreleser derfor om kritisk sykdom, som hjertesykdom, i svangerskapet. Hensikten er å øke kunnskapen til deltakerne på truende tilstander hos gravide, og årsaker og tiltak gjennomgås i små grupper med deltakere fra ulike, samarbeidende profesjoner og fag.
Alvorlig postpartumblødning
Blødning etter fødsel (postpartumblødning) kan komme opp i livstruende omfang. 5% av de fødende i 2023 blødde mer enn 1500ml eller fikk blodtransfusjoner.
Stadig flere opplever alvorlig blødning etter fødsel, og tiltak for å begrense blodtapet blir avgjørende for å unngå transfusjoner og operasjoner. Kunnskapen om hvorfor forekomsten av alvorlig postpartumblødning stiger, er foreløpig begrenset.
På kurset undervises i årsaksrettet behanding, erstatning av blodtap og tiltak for å oppnå midlertidig blødningskontroll.
Videre gjennomgås gruppevis og tverrfaglig et relevant scenarium, ferdighetstrening av ekstern aortakompresjon for midlertidig blødningskontroll og simulering av håndtering av alvorlig postpartumblødning. Også spesielle tilstander assosiert med alvorlig blødning etter fødsel diskuteres i gruppene.
Deltakerne opplevde det aller første kurset som svært relevant. Større trygghet i møte med akutte situasjoner og å trene tverrfaglig som team ble trukket frem som spesielt nyttig.
Kurset ledes av Grethe Heitmann fra Sykehuset Østfold, og underviserne har sin bakgrunn fra Sykehuset Østfold, Oslo universitetssykehus og Norsk Luftambulanse.
Denne våren avholdes ytterligere to kurs, henholdsvis 29.04. Hjertestans i svangerskapet. Alvorlig postpartumblødning. 29.04.2025 og 08.05. Hjertestans i svangerskapet. Alvorlig postpartumblødning. 08.05.2025.
Fra høsten kommer kurs om hjertestans i svangerskapet og alvorlig postpartumblødning rettet spesielt mot prehospitale miljøer.
Avdelingsleder Kristijane Cook Hvaal i Avdeling for utdanning og kompetanseutvikling er prosjekteier for ferdighetskurset, mens overlege Hilde Norum fra Avdeling for anestesi og intensivmedisin, Rikshospitalet, er prosjektleder.
Lenker og referanser:
Obstetrisk anestesi (NAF)
Fødselshjelp (NGF)