Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ekspertsykehuset - OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon

Beskytt huden din - hvorfor solkrem redder liv og hvorfor unngå solarium

Huden er kroppens største organ – ta vare på den. Solkrem handler ikke bare om utseende eller å unngå solbrenthet, det handler om å beskytte din helse.

Pål Kristian Selbo, seniorforsker, og Terje Christensen, professor, begge fotobiologer ved Seksjon for strålingsbiologi, Institutt for kreftforskning, Kreftklinikken, Oslo universitetssykehus (OUS).
Publisert 15.04.2025
Dame som er på tur på fjellet og smører seg med solkrem

Foto: Shutterstock

I påskefjellet bør solbrillene på og solkrem på minst faktor 30 smøres på hud utsatt for sol.

Påsken er her, og når vi er ute, er det viktig å huske at sola, selv om den gir oss lys og varme, også kan være en helsetrussel for hud og øyne. Ultrafiolett stråling (UV) fra sola er den viktigste årsaken til hudkreft – den vanligste krefttypen i verden.

Heldigvis finnes det effektive måter å beskytte seg på. Bruk solkrem og solbriller. Klær og hodeplagg beskytter godt. I år er påsken sen, og det betyr også sterkere UV-stråling.

En mann med briller

Foto: OUS

Pål Kristian Selbo og Terje Christensen. 

Solkrem - et sikkert forsvar mot hudkreft

Regelmessig bruk av solkrem (følg råd om å smøre tykt nok og hver andre time) med høy solfaktor reduserer risikoen for å utvikle hudkreft betydelig.

Solkrem fungerer som en barriere mot UV så den ikke trenger dypt inn i huden. 

Flere studier viser at jevnlig bruk kan forhindre både solbrenthet og ikke-reparerbar DNA-skade som kan føre til kreft.

Nærbilde av en persons hud

Foto: Shutterstock

Bilde av en solskadet nese. Denne type solskade øker faren for å utvikle hudkreft.

Å avlive mytene om solkrem

Til tross for veldokumenterte fordeler, florerer det med feilinformasjon om solkrem.  I Norge og EU er solkremer strengt regulert som kosmetiske produkter.

Det betyr at de må gjennom grundige sikkerhetsvurderinger – langt strengere enn i mange andre deler av verden (se lenker nederst).

Alle godkjente ingredienser må dokumenteres som trygge for langvarig bruk, også for barn og gravide.  

Det er cirka 30 UV-filtre på en positivliste i kosmetikkdirektivet, disse er det lov å bruke i angitte konsentrasjoner.  Solkremer i Norge og EU er trygge og vurderes stadig etter oppdatert forskning.

Frykten for at solkrem skal være skadelig for vår helse er ikke bare ubegrunnet – den kan også føre til at folk unnlater å beskytte seg.

Uriktige påstander om D-vitamin

Påstanden om at solkrem hindrer D-vitaminproduksjon er også overdrevet. Flere internasjonale studier viser at solkrembrukere får dannet tilstrekkelig D-vitamin.

En studie fra Australia viste at personer som brukte solkrem regelmessig, ikke hadde lavere D-vitaminnivåer enn dem som ikke brukte solkrem. Faktisk hadde solkrembrukere ofte litt høyere D-vitaminnivåer, muligens fordi de var mer bevisste på å få D-vitamin fra kosttilskudd og mat.

En dansk undersøkelse fant at personer som brukte solkrem med høy faktor fortsatt produserte D-vitamin når de var i sola.

Disse studiene konkluderte med at solkrem ikke hindrer D-vitaminproduksjon i betydelig grad. Og om folk er i tvil om de har tilstrekkelig D-vitamin, er det ikke noe problem å få dette fra kosttilskudd eller matvarer.  

Vi kan ikke belage oss på å få D-vitamin fra sola bortsett fra i gunstig vær, midt på dagen i noen få måneder av året. Alle skulle derfor etablere det som en rutine å bruke riktig mat eller kosttilskudd til formålet hele året.

Bilde av et solarium

Foto: Shutterstock

Forskerne fraråder bruk av solarium. 

Den risikofylte fristelsen med solarium

Mens solkrem beskytter oss, gjør solarium det motsatte. Solarier utsetter kroppen for konsentrert UV-stråling – ofte sterkere enn sola midt på dagen. Verdens helseorganisasjons (WHOs) kreftforskningsinstitutt (IARC) klassifiserer solarier som gruppe 1-karsinogener (kreftfremkallende) – samme kategori som tobakk og asbest.

Studier viser at bruk av solarium før fylte 35 år øker risikoen for føflekkreft med opptil 75 %. Ideen om at man kan få en “sunn brunfarge” i solarium er en myte. Enhver brunfarge er et tegn på hudskade.

Gitt den tydelige sammenhengen mellom kunstig soling og hudkreft, bør ingen bruke solarium. Noen reiser krav om at solstudioer bør forbys. Flere land, inkludert Australia og Brasil, har allerede gjort dette – med god grunn. Ingen kosmetisk gevinst veier opp for risikoen for tidlig aldring, svekket immunforsvar og kreft.

Konklusjon

Hudbeskyttelse under sola bør være en selvfølge. Velg en bredspektret solkrem, påfør den rikelig og ofte, bruk beskyttende klær, og hold deg i skyggen midt på dagen. Si nei til kunstig soling og støtt tiltak som setter folkehelsen foran skjønnhetsidealer

Nyttige lenker:

Folkehelseinstituttet: Sol og solvett - 10 ting du bør vite om soling

Kreftforeningens Solsmart-side

EUs informasjon om Solkremprodukter: Effektivitet, Standarder og Forbrukerinformasjon

VKMs Nytte- og risikovurdering av solkrembruk