Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ekspertsykehuset - OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon

Hvordan bør barn og unge med barneleddgikt som har inaktiv sykdom (remisjon) best behandles?

MOVE-JIA er en randomisert studie som sammenligner 3 ulike behandlingsstrategier for barn og unge med juvenil idiopatisk artritt (JIA) i stabil remisjon. Hensikten er å finne den beste vedlikeholdsbehandlingen og undersøke om man kan trappe ned behandlingen.

Anna-Birgitte Aga, prosjektleder, spesialist i revmatologi, Pernille Bøyesen, nasjonal koordinator, spesialist i revmatologi, Siri Opsahl Hetlevik, postdok, spesialist i revmatologi, Merete Lindén Dahle, forskningskoordinator, Seksjon for revmatologi, OUS Rikshospitalet.
Publisert 20.03.2025
jente i park som har vondt i hånd

Illustrasjon: Shutterstock

Forsker og overlege Anna-Birgitte Aga ved barnerevmatologisk avdeling ved Rikshospitalet, OUS, leder dette banebrytende studie på persontilpasset medisin for pasienter med JIA som er i stabil remisjon.

En gruppe kvinner som poserer for et bilde

Foto: OUS

Irene Urnes Tjernlund, studiesykepleier, Merete Lindén Dahle, forskningskoordinator, Anna-Birgitte Aga, prosjektleder, spesialist i revmatologi, Pernille Bøyesen, nasjonal koordinator, spesialist i revmatologi, Siri Opsahl Hetlevik, postdok, spesialist i revmatologi, Seksjon for revmatologi, OUS Rikshospitalet.

JIA er den vanligste kroniske revmatiske sykdommen hos barn og ungdom. Sykdommen er karakterisert av leddbetennelser, og kan føre til leddskader og funksjonstap.

Ny og effektiv behandling gjør at de fleste barn med barneleddgikt i dag når målet om inaktiv sykdom (remisjon), uten symptomer og aktivitet i sykdommen. Imidlertid, når remisjon er oppnådd, mangler vi kunnskap om hvilken behandlingstilnærming som er best ved JIA.

Kan vi forbedre behandling for JIA-pasienter i remisjon?

Ny og effektiv behandling medfører at de fleste barn og unge med JIA i dag når målet om inaktiv sykdom (remisjon). Imidlertid, når remisjon er oppnådd, mangler vi kunnskap om hvilken behandlingstilnærming som er best ved JIA.

På den ene siden er medikamentfri remisjon er et ønsket mål ved JIA for å unngå bivirkninger av behandling. På den andre siden medfører nedtrapping og seponering (avslutning) av medisiner høy risiko for sykdomsoppbluss.

Det foreligger ingen nasjonale eller internasjonale retningslinjer for vedlikeholdsbehandling ved JIA. Klinisk praksis varierer og vi vet ikke hvilke vedlikeholds­behandlingsstrategier som gir optimal balanse mellom fordeler og ulemper av behandling hos JIA-pasienter i vedvarende remisjon.

MOVE-JIA er en norsk randomisert, kontrollert landsdekkende studie som undersøker behandlingsstrategier hos barn og unge med JIA i stabil remisjon.

Å finne riktig behandlingsnivå hvor risikoen for sykdomsoppbluss er balansert med byrden av å ta medisiner og deres bivirkninger er svært viktig for pasienter, foreldre og oss som behandler barn og ungdom med JIA.

Tekst

Figur: JiA

Hvem kan delta i studien?

Vi skal inkludere 150 deltakere med ikke-systemisk JIA i henhold til ILAR-kriteriene. Deltakerne skal være i alderen 2 til <18 år, i klinisk vedvarende remisjon de siste 12 månedene eller mer, og stå på stabile doser med biologisk medisin (tumor nekrosefaktor-hemmer, anti-TNF) og metotreksat.  

Pasienter rekrutteres fra klinisk praksis i alle de norske helseregionene, samt fra den pågående MinJIA-studien.

Fordeler pasientene i tre grupper for å sammenligne behandling

I studieperiode 1 (0-12 måneder) randomiseres pasientene til enten

  • A) Fortsette stabil behandling med metotreksat og anti-TNF
  • B) stabil anti-TNF og trappe ned metotreksat eller
  • C) stabil metotreksat og trappe ned anti-TNF 

Studiens hovedmål er å måle hvor mange pasienter i hver gruppe som opplever sykdomsoppbluss i løpet av ett år. Ved sykdomsoppbluss restartes medisinene pasienten fikk ved inklusjon i studien for å gjenoppnå inaktiv sykdom.

I studieperiode 2 (12-24 måneder) av studien vil deltakere i arm A fortsette på stabil behandling. Deltakere i arm B og C randomiseres til enten B1: stabil dose anti-TNF eller B2: seponering av anti-TNF; eller C1: stabil dose metotreksat eller C2: seponering av metotreksat.

MOVE-JIA studien vil bli den første studien som undersøker om det å redusere metotreksat fører til færre sykdomsoppbluss sammenlignet med å redusere anti-TNF hos JIA-pasienter i remisjon.

Studien vil også vurdere om behandling med enten kun anti-TNF eller kun metotreksat er like effektivt som kombinasjonsbehandling.

Nasjonalt samarbeid

MOVE-JIA studien er et nasjonalt samarbeid som inkluderer alle barne- og revmatologiske avdelinger i Bergen, Drammen, Kristiansand, Stavanger, Trondheim, Tromsø og Oslo.

Dette sikrer rask overføring av resultater til klinisk praksis.

Funnene vil gi etterlengtet kunnskap om hvordan vi best skal håndtere barn og ungdommer med JIA i remisjon.

Dersom du vil lese mer om studien, les her: Behandling av barneleddgikt hos barn og ungdom som er i stabil remisjon - Oslo universitetssykehus HF