Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ekspertsykehuset - OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon

Hvordan påvirker lukt og smak matvanene til ungdom med autisme?

Det er kjent at barn og unge med autismespekterforstyrrelse kan ha sterkere eller svakere sanseopplevelser enn andre, men dette utredes sjelden med tester. I et nytt prosjekt ved Oslo universitetssykehus (OUS) undersøker vi lukt og smak ved bruk av standardiserte tester, og ser om avvik i disse sansene henger sammen med spesielle matvaner. Håpet er å kunne bidra til et bedre behandlingstilbud for denne gruppen.

Overlege og prosjektleder Kristin Romvig Øvergaard og lege og stipendiat Ragnhild Hoel, Seksjon for forskning psykisk helse barn og ungdom, Forsknings- og innovasjonsavdelingen, Klinikk psykisk helse og avhengighet (PHA), Oslo universitetssykehus (OUS).
Publisert 24.04.2024
Sist oppdatert 25.04.2024
Jente som lukter på jordbær

Foto: Shutterstock

Illustrasjon.

Sanser i ubalanse

Autismespekterforstyrrelse (ASF) viser seg ved vedvarende vansker med sosial kommunikasjon og begrensede, repetitive adferdsmønstre og interesser. Et flertall av barn og unge med ASF har sanseinntrykk som kan være både sterkere og svakere enn det som er vanlig.

Alle sanser, både syn, hørsel, berøring, lukt og smak kan være påvirket i større eller mindre grad. Dette kan være plagsomt, og er viktig å være klar over både for den det gjelder og for dem rundt.

Avvikende lukte- og smakssans ved ASF er ikke like godt undersøkt og dokumentert som de andre sansene, men noen studier tyder på at også disse kan være påvirket.

Betydning av lukt og smak

Lukt og smak har stor innvirkning på vår livskvalitet. I tillegg er disse sansene viktige for å beskytte oss, som for eksempel mot å spise fordervet mat.

De som har sterkere opplevelser av lukt og smak, kan oppleve ubehag i dagliglivet som følge av dette, og det kan påvirke måten de reagerer og samhandler med andre på. Dessuten har studier funnet at lukte- og smakssansen også påvirker hva slags mat vi velger.

Matvaner til besvær

Det er kjent at et flertall av barn og unge med ASF kan ha noe spesielle matvaner, såkalte selektive spisemønstre.

Dette kan innebære å bare spise visse typer mat, underlig adferd knyttet til mat eller overfølsomhet for matens utseende, konsistens, lukt, smak og temperatur.

Når foreldre til barn med ASF har svart på spørreskjemaer om dette, kommer det frem at de fleste synes barnas spisemønstre påvirker dem og familien negativt.

Selektive spisemønstre kan medføre alvorlige konsekvenser for barn og unges ernæring og psykososiale fungering, og bør derfor utredes og behandles.

Ny kunnskap 

Til tross for at så mange med ASF rapporterer om overfølsomhet for lukt og smak undersøkes dette sjelden med standardiserte tester. Så langt har heller ingen undersøkt om det er en sammenheng mellom opplevelsene av lukt og smak og spisemønstrene hos denne gruppen.  

En forskningsgruppe ved Seksjon for forskning psykisk helse barn og ungdom på Forsknings- og innovasjonsavdelingen ønsker å finne ut mer om dette i en ny studie som gjøres i samarbeid med Autismeforeningen. 

Ungdom mellom 12 og 18 år som henvises med spørsmål om ASF til barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) med spørsmål om ASF inviteres til å delta.

I studien undersøkes lukt og smak ved bruk av standardiserte tester med luktetusjer og smaksstrimler. Spisemønstrene deres blir kartlagt ved hjelp av spørreskjemaer.

 

En person som bruker briller

Foto: OUS

Kristin Romvig Overgaard.
En kvinne med langt hår

Foto: OUS

Ragnhild Hoel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ny opplevelse

De fleste deltakerne som har vært med til nå synes det har vært interessant og fint. Stipendiat og lege Ragnhild Hoel i prosjektgruppen er den som undersøker ungdommene.

Flere av dem har gitt uttrykk for at det er meningsfullt å snakke om og undersøke lukt, smak og spisemønstre fordi det er viktige temaer i hverdagen deres som det ellers ikke blir fokusert så mye på.

For en bedre hverdag

Målet med prosjektet er å undersøke lukte- og smakssans og selektive spisemønstre hos ungdom med ASF, samt å finne ut om det er en sammenheng mellom disse.

Kunnskapen fra studien og belysning av disse temaene vil forhåpentligvis bidra til bedre utredning og behandling av ungdom med ASF.

Interessert i studien?

Vi ønsker flere deltakere til studien, og alle mellom 12-18 år som er eller har vært utredet for ASF i OUS er velkomne.

Om du lurer på noe vedrørende studien eller kjenner noen som kan tenke seg å delta, ta gjerne kontakt med Ragnhild Hoel for mer informasjon.

  1. APA. Diagnostic and statistical manual of mental disorders : DSM-5, Fifth edition. ed. Arlington, VA: American Psychiatric Association; 2013.
  2. Crow AJD, Janssen JM, Vickers KL, et al. Olfactory Dysfunction in Neurodevelopmental Disorders: A Meta-analytic Review of Autism Spectrum Disorders, Attention Deficit/Hyperactivity Disorder and Obsessive-Compulsive Disorder. J Autism Dev Disord 2020; 50: 2685-97.
  3. Boudjarane MA, Grandgeorge M, Marianowski R, et al. Perception of odors and tastes in autism spectrum disorders: A systematic review of assessments. Autism Res 2017; 10: 1045-57.
  4. Luisier AC, Petitpierre G, Ferdenzi C, et al. Odor Perception in Children with Autism Spectrum Disorder and its Relationship to Food Neophobia. Front Psychol 2015; 6: 1830.
  5. Mari-Bauset S, Zazpe I, Mari-Sanchis A, et al. Food selectivity in autism spectrum disorders: a systematic review. J Child Neurol 2014; 29: 1554-61.
  6. Mayes SD, Zickgraf H. Atypical eating behaviors in children and adolescents with autism, ADHD, other disorders, and typical development. Research in Autism Spectrum Disorders 2019; 64: 76-83.