Ekspertsykehuset - OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon
Kan hjemmesykehus hjelpe de med utviklingshemming og psykisk sykdom?
Ved å utrede pasienter med utviklingshemming og psykisk sykdom kan vi få bedre forutsetninger for å gi riktig behandling til den enkelte. PUA-Hjemmesykehus - er et prosjekt i Regional seksjon psykiatri, utviklingshemning/autisme (PUA), Klinikk psykisk helse og avhengighet ved Oslo universitetssykehus (OUS).
For å forstå komplekse symptomer og utfordringer hos en person med utviklingshemming og autisme, kan det ofte være nyttig å utrede pasienten i sitt hjemmemiljø, når det er mulig.
Å forstå den enkelte pasient avhenger av at man vet mye om hverdagen, omsorgen, ressursene og vanskene pasienten har.
Mange av pasientene som blir henvist til PUA bor i kommunale omsorgsboliger, der de mottar daglig bistand og miljøterapi av boligpersonalet.
PUA
Regional seksjon psykiatri, utviklingshemning/autisme (PUA), er en seksjon i Klinikk psykisk helse og avhengighet som mottar henvisninger fra habiliteringstjenester og psykisk helsevern i Helse Sør-Øst.
De fleste pasienter med utviklingshemming og psykisk sykdom utredes og behandles lokalt, men når denne behandlingen ikke fører fram og kompleksiteten er krevende, er en henvisning til PUA en mulighet.
PUA utreder, diagnostiserer, iverksetter behandling og tilrettelegger individuell miljøterapi ved psykisk sykdom, i tett samarbeid med lokal spesialisthelsetjeneste og kommunen.
Prosjekt PUA Hjemmesykehus
Ved PUA har vi et prosjekt der en av døgnenhetene er omorganisert til en hjemmesykehusenhet. Tilbudet kan gis til pasienter som bor i omsorgsboliger i to timers kjøreavstand fra PUA.
Psykologspesialist, legespesialist og fire erfarne vernepleiere/sykepleiere utgjør en tverrfaglig utredningsgruppe som reiser ut der pasienten bor og er i daglig kontakt med pasienten og de rundt.
Vi erfarer at det å bli godt kjent med rammene og personene som jobber med pasienten daglig, er viktig for å forstå de utfordringene man ser, og ikke minst viktig for å oppnå en forbedring av helsetilstanden til pasienten.
Utredningen består av observasjoner, kartlegging av miljøterapien som gis, bred utredning av psykisk sykdom tilpasset den enkelte, legemiddelgjennomgang og utredning av somatiske faktorer av betydning.
Ut fra dette foreslås behandlingstiltak, og gruppen fra PUA samarbeider med tjenesteytere i boligen og de lokale instansene for å starte opp behandlingen.
En viktig del av prosjektet er å erfare hvordan vi best mulig kan planlegge om pasienten trenger døgninnleggelse, hjemmesykehus eller utredning ved spesialpoliklinikken vår. En innleggelse i døgnavdeling kan være en stor belastning for noen, mens det for andre kan være helt nødvendig.
Samhandling - å hjelpe hjelperne
Fra vi mottar henvisningen har vi tett samarbeid med kommunen, boligen, pårørende og henvisende instans. Vi overtar aldri behandlingen, og sier ofte at en hovedoppgave vi har er “Å hjelpe hjelperne”. Pasientene selv liker ofte dette uttrykket og er glade for at de som hjelper dem får hjelp.
Å få til endring i kommunale tiltak
Det er stramme tider i kommunene. Vi ser at mange jobber svært godt med å få til mye for pasientene på tross av begrensede ressurser. Når pasienten er så syk og komplisert at det er nødvendig med henvisning til PUA, erfarer vi at det ofte er nødvendig med økt bemanning, kompetanseheving og iblant andre fysiske rammer i boligen.
For at kommunen skal få forståelse for at dette er nødvendig, erfarer vi at gode begrunnelser basert på grundig utredning er nyttig. Vi ser også at det er viktig å snakke et språk man forstår om hva vi venter at de vil oppnå med endrede rammer. Dette kan være en krevende prosess, og jevnlige drøftingsmøter og nødvendige uttalelser er sentrale.
Vi erfarer at det å ha vært mye i boligen og sett pasienten danner et bredere grunnlag for rådene vi gir, enn hva vi fikk til da vi jobbet med pasientene i døgne
Erfaringer så langt
PUA Hjemmesykehus er et toårig prosjekt som startet 1.september 2022. Det er så langt mange positive erfaringer og gode tilbakemeldinger, og de ansatte i PUA opplever å gjøre en meningsfull jobb. Justeringer av tilbudet og læring av forløp er en viktig del av prosjektet.
Vi har erfart:
- at det er viktig å bruke god tid på forberedelser før utredningen starter
- forberede boligpersonalet på samarbeidet med personal fra PUA
- sette av tid til nødvendige møter og tid til samhandling
Relasjonsbygging med personalgruppen i boligen er viktig, og et grunnlag for å samarbeide om behandlingsintervensjoner videre.
Vi har også erfart at en forankring hos de som er ansvarlig for tjenestene er også viktig, ikke sjeldent anbefaler vi økt omfang av tjenestetilbudet pasienten har for å få etablert nødvendig miljøterapi.
Pasientene er ofte vant med å forholde seg til mange personer, og de fleste tåler godt at det kommer noen nye i en periode. For andre er det mer vanskelig, og krever tilrettelegging av omfanget av observasjoner.
PUAs personal skal ikke erstatte den daglige hjelpen pasienten får av boligpersonal, og vi er der i tillegg, ikke i stedet for.
Gjennomføring av hjemmesykehusoppfølging krever langt mer logistikk og planlegging enn når pasientene er innlagt på døgn. Samarbeid internt og eksternt tar tid, og det er viktig med nok tid til samsnakk.
I planleggingen er det laget en rekke verktøy og digitale hjelpemidler for å lette planleggingen, som elektroniske tavler, bruk av gruppekalendre i outlook, bruk av Teams og at hver pasient har en koordinator som er en av miljøterapeutene i gruppa.
Elektronisk samhandling med boliger og pårørende har vært utfordrende, da vi i begrenset grad kan bruke epost og at ikke alt kan skje via pasientjournal. Vi er optimister med tanke på at Dignio vil dekke noe av dette behovet.
Dignio – digital hjemmeoppfølging
Digital hjemmeoppfølging er et satsningsområde innenfor store deler av helsetjenesten i Norge. Fra oppstart til de første pasientene på plattformen i 2013, er løsningen i dag fordelt på åtte sykehus med over 4000 pasienter.
PUA Hjemmesykehus har ambisjoner om å være i front når det gjelder bruk av ny teknologi for utredning og behandling. Digital hjemmoppfølging med pasienter med utviklingshemming og/eller autisme er lite utprøvd.
Gjennom interne prosjektgrupper har PUA Hjemmesykehus sett på hvordan ulike digitale løsninger kan bidra positivt på utredning og behandling av pasienter innlagt på hjemmesykehus. Dignio har gjennom intern testing vist seg å være nettopp en løsning som vi tror vil kunne benyttes og tilpasset vårt og pasientens behov.
Mange av våre pasienter har ikke mulighet til å benytte ny teknologi direkte, men er avhengig av hjelpere som kan bruke teknologien for dem. Prosjektgruppen har jobbet aktivt med å se på muligheter og løsninger for å tilrettelegge for denne muligheten ut fra den løsningen som er pr. i dag.
PUA skal i utprøvingen bruke Dignio-verktøyet på en tilpasset måte, for samhandling med boligpersonal i pasientens boliger, og med pasientens pårørende. Appen for pasienter vil være på en iPad som personal bruker. Der vil de få daglige oppgaver som vil være tilpasset den enkelte pasient. Det kan være å angi grad av ulike symptomer, gjøre somatiske observasjoner, rapportere om ulike miljøbehandlingstiltak lot seg gjennomføre eller spørre PUAs personal om ting.
Vi planlegger å ha dette hjelpemiddelet i tillegg til den daglige oppfølgingen vi allerede har, og det vil ikke bety at vi skal være mindre tilstede i bolig, men få et bredere bilde i utredningen og behandlingen.