Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ekspertsykehuset - OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon

Kostråd med juleglede

Spis med glede er fremhevet i de nye norske kostrådene. Ved å følge kostrådene, vil vi få i oss det vi trenger av næringsstoffer, vitaminer og mineraler og samtidig fremme helse.

Mette Svendsen, klinisk ernæringsfysiolog, Seksjon for klinisk ernæring, Medisinsk klinikk, Oslo universitetssykehus (OUS).
Publisert 24.12.2024
En familie samlet rundt et bord

Foto: Shutterstock

Familie som nyter julen.
En person som smiler til kameraet

Foto: OUS

Mette Svendsen er klinisk ernæringsfysiolog ved OUS.

 

Her kommer en liten betraktning om hvordan et utvalg av våre mattradisjoner i jula, faktisk kan være i tråd med kostrådene og noe vi kan spise hele året.

  1. Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede.

Vi spiser variert i jula, spiser sammen, har tid og kan glede oss over at maten smaker.

I kostråd 1, inngår også en anbefaling om å spise 20-30 g nøtter hver dag. Vi knekker og spise nøtter i jula, det er noe de fleste av oss kan fortsette med hele året.  

  1. Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider.

I jula spiser vi ofte retter der det er tradisjon å spise grønnsaker til, det være seg surkål til ribba, rotmos til pinnekjøttet, Waldorfsalat til kalkunen. Mage har også tradisjoner med fruktsalat som dessert og klementinene er lett tilgjengelige. 

Når anbefalingen er å spise mellom 500 g og 800 g daglig, betyr det at vi gjerne kan fortsette med å inkludere grønnsaker og frukt i de daglige måltidene hele året.

  1. La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.

I jula er det mange som gjerne spiser grovt brød til det gode pålegget. De som liker granola, tar seg kanskje tid til å lage den basert på havregryn, eller hva med å driste seg til en risotto av bygg-gryn?

Fullkorn inneholder fiber som er godt for oss hele året, så fortsett gjerne med de grove valgene hele året.  

  1. Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt. Spis minst mulig bearbeidet kjøtt.

Selv om julemiddagen for mange inneholder medisterkaker og pølse, spiser vi også fisk i ulike former både til middag og som pålegg. Fiskemiddagene og pålegget som vi spiser i jula, kan vi gjerne fortsette med resten av året også.

For mange er det utfordrende å spise belgfrukter, men de tørkede ertene vi har i ertestuingen er belgfrukter av beste kvalitet. Fortsett gjerne med det!

  1. Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter.

Vi er anbefalt et daglig inntak av både melk, yoghurt og andre syrlige meieriprodukter. Selv om anbefalingen er å velge de magre meieriproduktene, vil mange prioritere den fete, smakfulle osten.

Her er det mulig å trikse litt ved tolkningen av mager hvis vi spiser et tynnere lag eller litt mindre av den fete enn den magre osten

En gruppe pepperkaker

Foto: Shutterstock

  1. Godteri, snacks og søte bakevarer bør begrenses.

Det betyr ikke at vi skal unngå, men om vi spiser med mer ro og tilstedeværelse kan vi på den måten oppnå glede av litt mindre.

  1. Drikk vann.

I tørt inneklima kan vi alle ha behov for å fylle på med ekstra væske i form av vann, både sammen med annen drikke og i tillegg. Anbefalingen er at vi som voksne får i oss 2-2,5 L vann per dag inkludert det som finnes i grønnsaker, bær og frukt.

Med grønnsaker og frukt på menyen og vannglass inkludert når vi dekker bordet til jul, ja da er kostråd 7 innfridd i jula også.

Den doble julegleden

Den ligger i gleden over å spise det vi forbinder med mattradisjoner i jula og god helse. Det kan vi oppnå ved å videreføre noe av det vi spiser i jula til hverdagen når jula er over.

Så kanskje skal vi ikke bare spise slik noen dager i desember, men faktisk hele året.

Kostrådene - Helsenorge