Ekspertsykehuset – OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon
Kreftforeningens hederspris 2024 er tildelt kjøkkenet ved Oslo universitetssykehus
Det var en gledelig stemning da generalsekretæren i Kreftforeningen overrasket kjøkkenet i OUS med årets hederspris. Kjøkkenets fremgangsmåte blant annet med konseptet 1-2-3 har vært stor suksess for pasientene.

Foto: Paal Lunde. OUS
Maten varmebehandles og legges nedkjølt på porselen, før det varmes opp i mikrobølgeovn på post. Systemet sørger for god kvalitet og mindre matsvinn. Like viktig er at pasientene med dette konseptet selv kan bestemme når de vil spise, men også hva de har lyst til å spise akkurat den dagen.

Foto: Paal Lunde, OUS
Kreftforeningens hederspris for 2024
Hvert år deler Kreftforeningen ut en hederspris. Hedersprisen kan gå til en person – en ildsjel eller en fagperson – eller den kan tildeles et fagmiljø. Kriteriet er at kandidaten, gjennom som sin virksomhet, har så stor betydning for kreftsaken at det fortjener en ekstraordinær heder.
– Det er med stor glede og stolthet at vi i dag deler ut Kreftforeningens hederspris for 2024 til de to hovedkjøkkene på Ullevål sykehus og Rikshospitalet.
Denne prisen er en anerkjennelse av deres mangeårige innsats for å løfte mat og ernæring i sykehusmiljøet, sa Ingrid Stenstadvold Ross generalsekretæren i Kreftforeningen da hun kom på overraskende besøk på kjøkkenet på Ullevål for å overrekke prisen.
Videre leste hun opp juryens begrunnelse.
– Mat og ernæring – det kan høres ut som myke temaer. Men tallene gir oss harde fakta: en av tre pasienter ved norske sykehus er underernært, og halvparten av dem er kreftpasienter. Ifølge en rapport fra Menon Economics kostet sykdomsrelatert underernæring helsetjenesten for 13,2 milliarder kroner i 2022, og 10 av milliardene var knyttet til spesialisthelsetjenesten.
Med god og riktig mat gir vi pasientene bedre behandling. Lykkes vi med det, vil antall liggedøgn på sykehus også gå ned. Riktig mat til rett pasient er ikke bare viktig for den enkelte pasient, men for helsevesenets bærekraft. Det er altså mot dette alvorlige bakteppet vi skal hylle Kreftforeningens hedersprisvinner for 2024.
Pasientenes beste ved å kombinere produksjon og håndverk
Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross sa videre:
– Hovedkjøkkenet favner bredt både i form av alle som er tilknyttet det, som kokker, kjøkkenassistenter, ernæringskokker og matverter ute på avdelingene, og et unikt samarbeid mellom de to kjøkkenene på Ullevål og på Rikshospitalet.
Ett konkret eksempel er at kjøkkenet på Rikshospitalet lager supper og desserter, mens Ullevål lager middager. Jeg er veldig glad for at det er representanter fra både Ullevål og Rikshospitalet til stede her i dag.
Dere har vist en enestående evne til å kombinere masseproduksjon og håndverk, alltid med pasientens beste for øyet. Vi kan kalle dere et fyrtårn i bransjen, og deres innovative, kreative og nyskapende tilnærming har gjort dere til pionerer på flere områder.
Kvaliteten på måltidene er forbedret med økt oppmerksomhet på råvarer og ernæring, og bærekraftsatsingen er et eksempel til etterfølgelse. Det nyskapende arbeidet deres, som 1-2-3 konseptet, har gitt fleksibilitet og flere valgmuligheter for pasientene, mindre svinn og god matkvalitet.
Andre sykehuskjøkken har latt seg inspirere av metodene deres. Og matvertene er kjøkkenets forlengede armer som sørger for at kompetansen kommer helt fram til pasienten i form av mat som er anrettet og servert på en appetittvekkende måte. Jeg opplever at dere strekker dere mot deres visjon om å være best på sykehusmat, og vi vet dere jobber hardt for å nå det målet.
– Hver eneste dag fortsetter dere å gjøre en uvurderlig innsats for pasientene. Det takker vi dere for!
Gratulerer med Kreftforeningens hederspris 2024!

Foto: Paal Lunde, OUS
– Det var stor stas, og utrolig hyggelig at dette blir lagt merke til utenfor sykehuset. Vi jobber med å gjøre tilbudet til våre pasienter best mulig hver eneste dag. Våre ansatte på kjøkkenet legger ned en stor innsats for å gjøre maten næringsrik, delikat og smakfull og tilpasset våre pasientgrupper, sa Vidar Arnesen.
– Vi er et godt fagmiljø som legger ned en enorm innsats og strekker oss langt i alle ledd fra maten blir produsert til den serveres av matvertene våre til pasientene. Vi vet at maten ved OUS er en viktig del av behandlingen vi tilbyr pasientene våre og har stor betydning, sier en stolt avdelingsleder kjøkken, Vidar Arnesen.