Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ekspertsykehuset - OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon

Lindrende behandling – hva innebærer egentlig det?

Har du hørt om lindrende behandling? Mange synes det er et skummelt begrep fordi de forbinder det med døden. La meg forklare litt om lindrende behandling – at det er mye mer enn det – og forhåpentlig ufarliggjøre det litt.

Olav Erich Yri, overlege, Seksjon for lindrende behandling, Avdeling for kreftbehandling, Radiumhospitalet, Oslo universitetssykehus (OUS).
Publisert 03.10.2024
En gruppe mennesker som står rundt en person i rullestol

Foto: Shutterstock

Olav Erich Yri, overlege, Seksjon for lindrende behandling, Avdeling for kreftbehandling, Radiumhospitalet, Oslo universitetssykehus, OUS.

Hva er lindrende behandling, egentlig?

Eller palliasjon, som nok er et mer fremmed begrep for det samme. Lindrende behandling omfatter alle tiltak vi kan sette i gang for å bedre fysiske, psykiske, sosiale og eksistensielle plager hos pasienter med alvorlig sykdom.

Pasienter som mottar slik behandling opplever ofte at både de og deres pårørende får bedre livskvalitet.

En skallet mann med briller

Foto: Privat

Olav Erich Yri.

Høres ikke det bra ut?

Hvis det er så bra, hvorfor er det ikke flere som mottar lindrende behandling tidligere i sykdomsforløpet? Som nevnt er det nok slik at mange forbinder lindrende behandling med døden, og da er det ikke så rart at man ikke ønsker å snakke om slik behandling.

Men lindrende behandling også være til stor nytte for pasientene tidlig i sykdomsforløpet. Systematisk kartlegging av plager er det første som gjøres. Hvilke tiltak bør vi sette i gang for å lindre eller forebygge plagene? 

Det handler for eksempel om samtaler om det å ha en alvorlig, uhelbredelig sykdom, om hva som kan skje fremover og tiltak for å lette det. Hva er viktig for deg å prioritere? Hva trenger du for å få gjort det du ønsker? Kan du ha nytte av henvisning til ergoterapeut, fysioterapeut, ernæringsfysiolog, psykolog eller prest?

Virker det?

Gjentatte studier viser at pasienter får bedre livskvalitet når de mottar lindrende behandling tidlig i sykdomsforløpet og samtidig med at de får behandling for sykdommen sin. De pårørende får det også bedre. Og ingen studier har vist at pasientene lever kortere – det er heller motsatt.

I de fleste studiene har de som henvises tidlig til lindrende behandling levd lengre enn de som «bare» får behandling av selve sykdommen.

Må man henvises til spesialist i lindrende behandling?

Generell lindrende behandling, som enkel smertebehandling og enkel behandling av kvalme og forstoppelse skal kunne igangsettes uavhengig av hvor pasienten befinner seg. Spesialisert lindrende behandling er aktuelt ved mer sammensatte fysiske, psykiske og psykososiale behov.

Det kan være kompliserte smerter, familieutfordringer, tverrfaglig planlegging for å være hjemme så mye som mulig. Slik behandling må man henvises til.

Det er lindrende team ved alle sykehus i Norge, og ved OUS er det en egen Seksjon for lindrende behandling. Den har egen sengepost, poliklinikk og et palliativt team som har tilsyn til inneliggende pasienter, også andre diagnoser enn kreft, på andre sengeposter. 

Teamet kan også reise på hjemmebesøk. Seksjonen ligger i Kreftklinikken, men pasienter med andre diagnoser enn kreft kan også henvises.

For mer informasjon:

Seksjon for lindrende behandling - Oslo universitetssykehus HF (oslo-universitetssykehus.no)