Ekspertsykehuset
Lovende resultater med digital hjemmeoppfølging hos pasienter med psykiske lidelser og utviklingshemming
Et nytt prosjekt har vist hvordan ny teknologi i samarbeid og på tvers av ulike hjelpetjenester, har bidratt til god kvalitet på utredning og behandling.

Fem pasienter har i 2024 fått digital hjemmeoppfølging som ledd i helsehjelpen fra PUA Hjemmesykehus. Sammen med omsorgspersonale, pårørende og ikke minst pasientens selv, har vi lært mye om hvordan mennesker med utviklingshemming i psykisk helsevern kan ha nytte av teknologiske løsninger.

Digital hjemmeoppfølging i Hjemmesykehus
Digital hjemmeoppfølging betyr at deler behandlingstilbudet gjennomføres uten fysisk kontakt mellom pasienten og helsepersonell. Dialog og deling av data mellom pasienten og sykehuset skjer digitalt.
Vi ønsket å teste ut om teknologi for digital hjemmeoppfølging i kombinasjon med avansert hjemmesykehus kunne bidra til økt kvalitet og effektivitet på disse områdene:
- Kartlegging av spesifikke symptomer og vansker fra dag til dag i utredningsperioden, deriblant symptomer og parametere som vi per i dag ikke har verktøy for å kartlegge og som kan tilpasses den enkelte pasient.
- Bidra til mer effektiv kommunikasjon mellom omsorgsboligen og PUA, blant annet for tettere oppfølging av personalgruppen i behandlingsperioden. Både for veiledning og justering av behandlingstiltak, individuell oppfølging av de ansatte som skal gi behandlingen, og for monitorering av effekt og justering av tiltakene vi anbefaler.
- Oppfølging av pårørende i pasientsaker der pasienten i perioder bor hjemme hos foreldre. For eksempel for symptom monitorering, gjøre avtaler, gi skriftlig informasjon og tilbakemelding.
Godt samarbeid og positive tilbakemeldinger
Sammen har vi funnet en måte å samarbeide på med bruk av nettbrett og MyDignio - appen som har bidratt til gode daglige rapporter fra omsorgspersonale om for eksempel symptomer hos pasienten, endringer i forbindelser med medisinering og døgnrytme.
Løsningen har i tillegg bidratt til betydelig smidigere kommunikasjon. Korte beskjeder, påminnelser eller annen viktig informasjon kan deles og samles på ett sted som ikke bare sikrer at alle får samme informasjon, men også mulighet for PUA til å sette inn relevante tiltak raskt.
Alle deltakerne i prosjektet (omsorgsboliger, pasienten selv og pårørende) har gjennom intervju og spørreskjema beskrevet at digital hjemmeoppfølging har bidratt positivt inn i pasientforløpet. Den kanskje mest beskrivende tilbakemeldingen er hvordan helsepersonell i omsorgsbolig opplevde at PUA-personalet var til stede gjennom nettbrettet, selv om vi fysisk var timer unna.
PUA - Avansert hjemmesykehus
PUA – avansert hjemmesykehus utreder og behandler psykiske lidelser hos pasienter med utviklingshemning som bor i omsorgsbolig. Pasientene har ofte sammensatte vansker, og noen har autisme i tillegg til utviklingshemming.
Utredningen som gjøres der pasientens bor, innebærer observasjoner, samhandling og kontakt med pasienten, samt indirekte utredning gjennom samtaler med nærpersoner, gjennomgang av tidligere sykehistorie og en bred kartlegging av biologiske, psykologiske og sosiale faktorer som er relevante for å forstå pasientens vansker.
Du kan gjerne lese mer om PUA hjemmesykehus i saken: Kan hjemmesykehus hjelpe de med utviklingshemming og psykisk sykdom?
Linker
Regional seksjon psykiatri, utviklingshemning/autisme (PUA) - Oslo universitetssykehus HF
Nasjonal kompetansetjeneste for utviklingshemning og psykisk helse - Oslo universitetssykehus HF
Digital hjemmeoppfølging - Oslo universitetssykehus HF
Dignio på ett minutt - video på Vimeo
Digital hjemmeoppfølging | Ehealthresearch.no (NO)
Digital hjemmeoppfølging, hjemmesykehus og velferdsteknologi - Helsedirektoratet
Gir brukerne mulighet til å ta kontroll over sin egen helse | Dignio