Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ekspertsykehuset - OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon

M-KOPPEVIRUS (apekopper) – infeksjonen som kan overses

M-kopper, tidligere kalt apekopper, kan forveksles med andre tilstander, noe som kan føre til at viruset ikke blir testet for og diagnosen ikke stilles.

Morten Ellefsen, sykepleier og Åse Haugstvedt, overlege og seksjonsleder, Olafiaklinikken, Klinikk for kirurgi og spesialisert medisin (KSM), Oslo universitetssykehus (OUS).
Publisert 09.12.2024
Sist oppdatert 02.01.2025
Et nærbilde av hender som rister

Illustrasjon: Shutterstock

I 2022 var koronapandemien endelig på hell i Norge. Etter to år med munnbind, flere meters avstand, og håndsprit så det ut til at vi endelig kunne ta tilbake livene våre.

Men så dukket et annet virus opp i nyhetsfeeden: Apekopper! Et raskt Google-søk viste bilder av folk dekket av blemmer, og bekymringen bredte seg, skulle enda et virus sette oss på pause?

En mann og en kvinne som smiler

Foto: Jan-Inge Sandstad og Morten Ellefsen

Åse Haugstvedt og Morten Ellefsen.

Fakta om m-kopper

M-kopper, en slektning av koppeviruset, kan smitte fra infiserte dyr og mellom mennesker. Og ja, aper kan også få det, men det er gnagere og ekorn som er verter for viruset.

M-kopper kommer i to hoved varianter: «type 1» og «type 2» som i lang tid har vært endemisk i visse afrikanske land. I 2022 fikk vi en skikkelig overraskelse i Vesten, spesielt blant menn som har sex med menn – takket være m-kopper type 2.

Heldigvis fikk vi kontroll på utbruddet høsten 2022. Hvordan? Vel, kanskje fordi folk utviklet immunitet, enten ved å ha gjennomgått infeksjonen eller etter å ha fått vaksinen. Dessuten hjalp det antakelig at folk ble oppmerksom på symptomene og testet seg tidlig, slik at smittede personer ikke rakk å føre viruset videre.

Et nærbilde av et hull i et tre

Foto: Oslo universitetssykehus, med godkjennelse fra pasient.

Foto: Maria Moen Nizialek (etter tillatelse fra pasient)

I 2022 ble det registrert 94 tilfeller av type 2 i Norge blant menn, trolig kun blant menn som har sex med menn, og cirka halvparten hadde blitt smittet i utlandet.

M-kopper sprer seg gjennom nær hudkontakt/ seksuell aktivitet.

Er m-kopper blitt den nye "store imitatoren"?

«Den store imitator» er et begrep som ofte brukes om syfilis. Men m-kopper kan på samme måte som syfilis gi symptomer som kan ligne på mange andre tilstander, og derfor kan det være vanskelig å stille diagnosen. 

De første symptomene på den klassiske varianten av m-kopper er vanligvis feber, tretthet, hodepine, muskelverk, nedsatt allmenntilstand og utslett.

Utslettet begynner vanligvis i ansiktet og kan spre seg til hele kroppen.  

Utbruddet blant menn som har sex med menn har imidlertid opptrådt noe annerledes. Utslettet har vært mindre utbredt, som regel kun lokalisert på og rundt kjønnsorgan, endetarm eller seteregion.

På Olafiaklinikken har vi hatt pasienter med en, få eller flere hudlesjoner som har lignet på herpes, mollusker, syfilissår eller andre hudinfeksjoner.  M-kopper har også vært årsak til smertefull betennelse i endetarm (proktitt) i flere tilfeller.

Pensel-prøve til laboratorietesting er avgjørende for å stille riktig diagnose. De fleste blir friske i løpet av 2-3 uker uten behandling. Noen kan i midlertid ha behov for smertelindring, eventuelt sykehusinnleggelse.

Bekymring for subtype 1 som kan være mer smittsom og gi alvorligere sykdom

Virusvariant subtype 1 sprer seg nå til flere land i Afrika. Denne varianten kan gi mer alvorlig sykdom og smitter trolig lettere enn subtype 2. Flere afrikanske land opplever omfattende smitte, og det er bekymring for at subtype 1 også kan spre seg til og i Europa.

Tilfeller av subtype 1 har blitt bekreftet i Tyskland, UK, Sverige, og nylig ble det bekreftet et tilfelle i USA. Foreløpig har vi ikke påvist denne subtypen i Norge. Men i oktober dukket det opp nye tilfeller av subtype 2 blant menn som har sex med menn og så langt i år har vi hatt 14 tilfeller i Norge (se foto).

La oss krysse fingrene for at vi holder begge variantene av m-koppeviruset på avstand fremover!

Kilder: 

Health Alert Network (HAN) - 00519 | First Case of Clade I Mpox Diagnosed in the United States

Mpox: Risikovurdering september 2024

Risk to EU/EEA from variant mpox virus "very low"

M-kopper- håndbok for helsepersonell

WHO-facts Mpox

MSIS (melding) Statistikk - folkehelseinstituttet

M-kopper (mpox) - Helsenorge

Informasjon om vaksine mot m-kopper - FHIM-kopper - FHI

Risikovurdering ved håndtering av mpox i Norge