Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ekspertsykehuset - OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon

Ny strålebehandling for sjelden kreftform

«Jeg skulle ønske jeg kunne blitt her», sa en 16 år gammel jente som måtte til utlandet for å få protonbehandling. Nå slipper pasientene snart det.

Kjetil Boye, overlege, Seksjon for lymfom, sarkom og indremedisin, Avdeling for kreftbehandling, Kreftklinikken (KRE), Oslo universitetssykehus (OUS).
Publisert 06.03.2025
Sist oppdatert 14.03.2025
Noen få personer i et rom

Illustrasjon: Per Marius Didriksen, OUS

Snart kan norske pasienter med den sjeldne kreftformen sarkom få behandling ved de nye protonsentrene i Oslo og Bergen. Et nytt forskningsprosjekt som skal tilby protonbehandling til sarkompasienter starter denne våren.

Hva er sarkom?

Sarkom er en fellesbetegnelse på kreftsvulster som oppstår i bindevev. Sarkomer er sjeldne og utgjør omtrent 1,5% av alle krefttilfeller, men blant barn og unge som får kreft er sarkom en av de vanligste typene.

Det er over 50 ulike undergrupper, som er ganske ulike, og som skal behandles på forskjellige måter.

En person som holder en baby

Foto: Per Marius Didriksen, OUS

Sarkomer og strålebehandling

De fleste sarkompasienter opereres. For mange pasienter er det likevel en fare for at svulsten kommer tilbake, og da gis ofte strålebehandling for å redusere risikoen for et tilbakefall.

Strålebehandling kan imidlertid ha bivirkninger både på kort og lang sikt fordi strålingen også treffer friskt vev i kroppen.

 Senbivirkninger kan spesielt være et problem hos barn og unge voksne som skal leve et langt liv etter at behandlingen er over.

Hvorfor er protoner bedre?

Protonterapi er en type strålebehandling hvor man bruker protoner (hydrogenkjerner) i stedet for fotoner eller elektroner. Protoner har andre fysiske egenskaper som gjør at behandlingen er mer presis og gir mindre dose til friskt vev og dermed mindre bivirkninger.

Noen ganger kan vi også gi en høyere dose til svulsten slik at effekten blir bedre. Særlig for yngre pasienter er protonbehandling ofte bedre enn annen strålebehandling.

En gruppe mennesker som poserer for et bilde

Foto: OUS

Ivar Hompland, overlege, Avdeling for kreftbehandling, Tord Hompland, enhetsleder, Preklinisk Avbildning og Protonterapi, Institutt for Kreftforskning,Eirik Malinen, seksjonsleder, Seksjon for strålingsbiologi, Institutt for Kreftforskning og Kjetil Boye, overlege, Avdeling for kreftbehandling.

Nytt forskningsprosjekt

Det norske sarkommiljøet har mottatt forskningsmidler fra Nasjonalt program for klinisk behandlingsforskning til prosjektet «Proton therapy in sarcoma: establishing a new national standard of care».

Fram til nå har norske sarkompasienter som trenger protonbehandling blitt sendt til utlandet, men våren 2025 åpner det nye protonsentre i Oslo og Bergen. Det åpner for at flere pasienter som kanskje kan ha nytte av protonterapi kan tilbys slik behandling.

Det er lite kunnskap om hvilke sarkompasienter som kan ha nytte av protonbehandling, og de fleste sarkompasienter får nå vanlig strålebehandling. Vi vil gjennomføre to kliniske studier der vi tilbyr protonterapi til pasienter som skal ha strålebehandling i tillegg til operasjon og til pasienter som skal ha strålebehandling uten operasjon.

Hovedmålet er å finne ut om slik behandling er bedre enn vanlig strålebehandling, men vi vil også studere metoder som kan bidra til en mer persontilpasset strålebehandling.

Prosjektet starter 1.mai og vi håper at de første pasientene i prosjektet kan få behandling mot slutten av året.

Forhåpentligvis vil prosjektet bidra til en ny og bedre behandling av norske sarkompasienter!

Lenker og referanser   

Les mer om protonbehandling

Nasjonalt kvalitets- og kompetansenettverk for sarkomer - Oslo universitetssykehus HF

Oslo Proton Research