Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ekspertsykehuset - fag, forskning og innovasjon i OUS

Rask behandling og tett oppfølgning av hjertesviktpasienter hjemme - STRONG@HOME studien

Hjertesviktspasienter har dårlig prognose, med en femårs-overlevelse som er verre enn for mange krefttyper. Perioden etter innleggelse grunnet akutt hjertesvikt er spesielt kritisk, med høy risiko for reinnleggelser eller død.

Peder Langeland Myhre, overlege og professor, Kardiologisk avdeling, Oslo universitetssykehus (OUS) Rikshospitalet
Publisert 19.12.2024
eldre dame med nettbrett

Foto: Shutterstock

Illustrasjon.

Mange av hjertesviktpasientene er underbehandlet og får ikke tilstrekkelig oppfølging de første ukene etter utskrivelse.

Imidlertid har fremskritt innen behandling av hjertesvikt vist seg å redusere risikoen for kardiovaskulær død og sykehusinnleggelse betydelig, ifølge store randomiserte kliniske studier.

De nåværende retningslinjene anbefaler sterkt (klasse 1) bruk av fire typer hjertesviktmedisiner som hver og en har vist å bedre overlevelse, til sammen kan alle fire redusere dødeligheten med over 70%. 

En person som bruker briller

Foto: Kommunikasjonsavdeling, Ahus

Peder Langeland Myhre.

Viktig med rask oppstart

Tradisjonelt har doseøkningen av hjertesviktmedisiner tatt måneder og år, og mange har blitt stående på lave doser.

I slutten av 2022 fikk vi endelig bevis på viktigheten av å komme raskt i gang med opptrapping av hjertesviktmedisiner etter en innleggelse for hjertesvikt. 

Resultatene fra STRONG-HF studien viste at rask opptrapping og tett oppfølgning, reduserte risiko for død av alle årsaker eller sykehusinnleggelse med 34%, samt forbedret livskvaliteten.

Studien viste også at den raske opptrappingen var trygg så lenge man fulgte med på blodtrykk og noen sentrale blodprøver.

Resultatene fra STRONG-HF fikk mye oppmerksomhet og strategien med rask behandling og tett oppfølgning, gikk faktisk rett inn med sterkeste anbefaling i de oppdaterte europeiske hjertesviktretningslinjene fra 2023.

Følges opp hjemme

Imidlertid krevde studien flere sykehusbesøk i den intensive behandlingsgruppen, med poliklinisk oppfølging 1, 2, 3 og 6 uker etter utskrivelse. Dette legger betydelig press på sykehusenes ressurser og påfører pasientene og deres familier stress og  utfordringer i hverdagen.

Det virker rimelig å anta at disse oppfølgingsbesøkene kan utføres hjemme hos pasientene uten å gå på bekostning av sikkerhet eller effektivitet.

I Norge har vi flere velfungerende hjertesviktpoliklinikker drevet av dedikerte sykepleiere og leger, som til sammen behandler over 4000 pasienter årlig.

De siste årene har det vært en merkbar forbedring i behandlingsmålene, og statistikk fra 2023 viser at 66% av pasientene med hjertesvikt behandles med alle de fire anbefalte medikamentklassene.

Det er imidlertid fortsatt to store utfordringer når det gjelder oppfølging av hjertesvikt i Norge:

For det første får kun 18% av de over 14 000 pasientene som skrives ut med en hjertesviktdiagnose fra norske sykehus, oppfølging på hjertesviktpoliklinikker. For det andre er det kun 35% som får sin første time innen 28 dager etter utskrivelse fra sykehus.

Digital hjemmeoppfølgning

I STRONG@HOME-studien ønsker vi å undersøke om digital hjemmeoppfølging kan gi like gode resultater som poliklinisk oppfølging ved sykehuset.

Pasienter som skrives ut etter en innleggelse for akutt hjertesvikt vil bli tilfeldig utvalgt til enten poliklinisk oppfølging på sykehus eller digital hjemmeoppfølging med videokonsultasjon, symptomregistrering, samt måling av blodtrykk, puls, vekt og blodprøver.

Målet med studien er todelt. Vi skal undersøke om hjemmebehandling kan bidra til at like mange pasienter når anbefalte doser av hjertesviktmedisiner sammenlignet med de som blir behandlet på sykehuset, men samtidig ikke ha økt forekomst av bivirkninger relatert til medisinene.  

Studien er godkjent av regulatoriske myndigheter og inklusjon av de første pasientene startet i november 2024. Studien har mottatt 23,5 millioner norske kroner i støtte fra Nasjonalt Program for Klinisk Behandlingsforskning (KlinBeForsk) og det planlegges oppstart ved flere hjertesviktpoliklinikker landet over i 2025.

Vi ønsker både sykehus og pasienter hjertelig velkommen til å delta – ta kontakt!

Referanser

  1. McDonagh, T.A., et al., 2021 ESC Guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure: Developed by the Task Force for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure of the European Society of Cardiology (ESC) With the special contribution of the Heart Failure Association (HFA) of the ESC. European Heart Journal, 2021. 42(36): p. 3599-3726.
  2. Mebazaa, A., et al., Safety, tolerability and efficacy of up-titration of guideline-directed medical therapies for acute heart failure (STRONG-HF): a multinational, open-label, randomised, trial. Lancet, 2022. 400(10367): p. 1938-1952.
  3. McDonagh, T.A., et al., 2023 Focused Update of the 2021 ESC Guidelines for the diagnosis and treatment of acute and chronic heart failure. Eur Heart J, 2023. 44(37): p. 3627-3639.
  4. Årsrapport Norsk Hjertesviktregister 2023