Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ekspertsykehuset - OUS sin blogg for fag, forskning og innovasjon

Selvmordsraten blant pasienter med cannabisavhengighet har økt

Ny studie viser at selvmordsraten hos pasienter med cannabisbrukslidelser har doblet seg fra 2010 til 2018 - men sammenhengen mellom cannabisbruk og selvmord er tvetydig og kontroversiell.

Martin Ø. Myhre, stipendiat, Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging, Universitetet i Oslo (UiO), Eline Borger Rognli, ph.d., spesialist i rus- og avhengighetspsykologi og konst. leder RusForsk, Klinikk psykisk helse og avhengighet (PHA), Oslo universitetssykehus (OUS), Fredrik A. Walby, forsker, spesialist i klinisk voksenpsykologi, Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging, UiO, Jørgen G. Bramness. PhD, professor, seniorforsker RusForsk, PHA, OUS og Lars Mehlum, Phd, professor, senterleder, Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging, UiO.
Publisert 30.10.2024
En person som har på seg hettegenser

Foto: Shutterstock

Kunnskapen vi har tyder på at det er en økt selvmordsrisiko ved cannabisavhengighet eller annen kronisk bruk, men ikke ved annen bruk av cannabis.

De siste årene har behandlingssøking for cannabisbruk, symptomer på depresjon og angst, og cannabis utløste psykoser økt. Siden man ser slike endringer, er det interessant å undersøke om selvmordsraten også har endra seg. Det er ikke undersøkt før.

bilde av mann med mørkt og grått hår

Foto: Silje Pileberget

Martin Ø. Myhre er vernepleier og stipendiat ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging (NSSF) der han er tilknyttet Nasjonalt kartleggingssystem for selvmord i psykisk helsevern og TSB. 

Selvmordsraten doblet

I en ny studie fant vi at selvmordsraten hos pasienter med cannabisbrukslidelser i 2018 og fremover dobla seg når vi sammenligna med 2010.

Fra 2010 til 2021 fant vi en økning på 8 % årlig. Vi fant ingen lignende endringer i selvmordsraten for alkoholbrukslidelser eller andre rusmiddellidelser.

Selvmord er en sjelden hendelse og det er ikke ofte vi ser en tydelig endring i selvmordsratene.

Det er viktig å nevne at selv om selvmordsraten har dobla seg, er dette snakk om relativt få personer som dør. Selvmord hos personer med cannabisbrukslidelser utgjør en liten andel av personer som dør i selvmord i Norge.

Det er årlig mellom 2 500 og 4 000 pasienter som blir behandlet i spesialisthelsetjenesten for cannabisbrukslidelser.

Samarbeidsstudie

Studien, som var et samarbeid mellom Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging (NSSF) ved Universitetet i Oslo og RusForsk ved Oslo universitetssykehus, undersøkte de årlige selvmordsratene hos pasienter med cannabisbrukslidelser.

Samarbeidet mellom NSSF og RusForsk har vært viktig for studien, som ligger midt mellom to komplekse fagfelt.

Vi brukte en registerdatakobling mellom Dødsårsaksregisteret og Norsk pasientregister fra Nasjonalt kartleggingssystem for selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling.

Studien er gjort i forbindelse med PhD prosjektet "Selvmord i rusbehandling" som er finansiert av Stiftelsen Dam gjennom Rådet for psykisk helse.

Psykiske lidelser og andre rusmiddellidelser kan forklare

Som nevnt er man ikke helt sikker på sammenhengen mellom cannabisbruk og selvmordsrisiko. I studien vår finner vi at en samtidig økning i depresjon og angstlidelser eller andre rusmiddellidelser forklarer mye av sammenhengen mellom cannabisbrukslidelse og selvmord.

I hvor stor grad dette forklarer hele sammenhengen, eller hvordan økning i disse andre lidelsene påvirker selvmordsrisikoen, kan vi ikke svare på her. Det bør undersøkes i fremtidige studier.

Det kan bidra til at vi får en bedre forståelse av selvmordsrisiko hos personer med cannabisbrukslidelser.

En annen mulig forklaring på økningen i selvmordsraten blant cannabisbrukere er at cannabis har blitt sterkere. Det kunne forklart også økningen i depresjon og angstlidelser som er funnet tidligere. Uansett peker dette på komplekse sammenhenger som vi trenger med kunnskap om.

Endringer er viktig kunnskap

Både i samfunnet og i klinikken er endringer i selvmordsrisiko viktig å få med seg. Selvmordsrisikoen påvirkes av hva som skjer i samfunnet rundt oss. Ved endringer i bruksmønstre eller innhold i rusmidler er det viktig å undersøke endringer i selvmordsraten.

Det er fort gjort å bli bekymra når man leser om slike funn. Da er det er viktig å huske at dette dreier seg om få personer.

Ikke minst at det som sannsynligvis hjelper mest er å gjøre det vi skal i spesialisthelsetjenesten: Gi pasientene våre god behandling.

Trenger du noen å snakke med? 

Mental Helse 116 123

Lenker og referanser: