Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Digital hjemmeoppfølging: Nyrepoliklinikken er i gang

Nyrepoliklinikken ved Oslo universitetssykehus startet nylig opp med digital hjemmeoppfølging før og etter nyretransplantasjon.

Pasient Bjørn Hoff Hansen, sykepleier Ida Regine Bilet Hamsund, fagansvarlig OUSHjemme Morten Bækken, pasient Hege Slåttavik og avdelingsleder Aud Stenehjem.
Pasient Bjørn Hoff Hansen, sykepleier Ida Regine Bilet Hamsund, fagansvarlig OUSHjemme Morten Bækken, pasient Hege Slåttavik og avdelingsleder Aud Stenehjem. Foto: Anna Kirkebø Harmens

To pasienter er inkludert i hjemmeoppfølgingen, og ytterligere 12 skal i gang med opplæring.

– Målet videre er 20–40 pasienter innen året er omme og mellom 150 og 200 i løpet av neste år, sier Morten Bækken.

Bækken er overlege ved nyremedisinsk avdeling. Han er også medisinsk ansvarlig i OUS Hjemme som har i oppdrag å utvikle fellestjenester for hjemmesykehus på tvers av klinikker og pasientgrupper.

En mann med briller
Medisinsk ansvarlig i OUS Hjemme Morten Bækken.

Med appen MyDignio registrerer disse pasientene nå blodtrykk, de legger inn vekt og fyller inn symptomkartleggingsskjema.

Pasientene er positive

I følge Morten Bækken er pasientene svært positive, samtidig understreker han at digital hjemmeoppfølging er valgfritt og et supplement til den nåværende polikliniske oppfølgingen.

– En positiv side ved dette er naturlig nok at antall fysiske konsultasjoner reduseres, og samtidig kan vi imøtekomme dagens bruker- og pasientadferd. En annen fordel for både pasient og helsepersonell er at appen enkelt strukturerer opplysninger om symptomer over tid. Endringer i helsetilstand fanges kjapt opp, og slik kan tiltak iverksettes på et tidlig tidspunkt. Det kan igjen forebygge ytterligere komplikasjoner og sykehusinnleggelser, sier han.

Hege Slåttavik og Bjørn Hoff Hansen er pasientene ved nyrepoliklinikken som er først ut med digital hjemmeoppfølging med MyDignio, og begge trekker frem det positive ved å spare tid.

– Det er fint at oppfølging blir litt enklere, og at jeg kan spare tid og kan gjøre det hjemme når det passer meg. Min forventing er at dette kommer til å gå enkelt og greit, sier Bjørn Hoff Hansen.

– Jeg tenker det skal bli fint å slippe å dra fra jobb for kontroll, samt å generelt spare tid, sier Hege Slåttavik.

Bilde av sykepleier Ida Regine Bilet Hamsund sammen med pasient Hege Slåttavik.
Sykepleier Ida Regine Bilet Hamsund sammen med pasient Hege Slåttavik. Foto: Anna Kirkebø Harmens 

– Når pasienter kan følge med på bivirkninger og på hvordan det har gått siden sist registrering i appen, vet de raskt om noe har endret seg. Slike refleksjoner kan også bidra til økt helsekompetanse, sier Morten Bækken.

Veien videre

Fremover er det et mål å gjøre appen stadig mer brukervennlig etter tilbakemeldinger fra pasientene og behandler.

– Vi ønsker også å utvikle disse ressursene på tvers av sykehus. Potensialet for et nasjonalt samarbeid om denne løsningen er der, sier Morten Bækken.

Nyrepoliklinikken har ansvaret for utredning og oppfølgning av pasienter med alle typer nyresykdommer. Ca. 370 nyretransplanterte pasienter kontrolleres også her. Nyrepoliklinikken har også et spesielt ansvar for pasienter med alvorlig blodtrykkssykdom.

Les gjerne mer om flere andre pasientforløp som er i gang med appen MyDignio og digital hjemmeoppfølging i saken Større frihet og like god kvalitet med digital hjemmeoppfølging (ous-hf.no)

Sist oppdatert 30.09.2024