Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Kompetanseutvikling i fokus

Seksjon for sengeposter ortopedi er opptatt av å utvikle og beholde sykepleiere. Nå lanserer de kompetansepakker som en del av deres målrettede kompetanseutvikling.

Et par menn som holder et skilt
Fagutviklingssykepleier Ingvild Omdal Erichsen og seksjonsleder Cecilie Brosstad.

En attraktiv arbeidsplass  

"I likhet med sykehuset for øvrig har vi med bekymring sett at tilgangen på søkere til ledige stillinger har vært avtagende over noen år. De som begynner ved sengepostene er stort sett nyutdannede sykepleiere som kan velge og vrake i jobbtilbud", forteller seksjonsleder Cecilie Brosstad.

Ortopediske sengeposter på Ullevål har alltid vært et attraktivt sted å starte en sykepleierkarriere, med en bratt læringskurve og komplekse problemstillinger. Sykepleierne får mulighet til å lære mye om mange ulike tilleggslidelser siden det er pasienter med ulik alder og medisinsk utgangspunkt som legges inn for operativ behandling av skader i muskel og skjelett. Ansatte på sengepostene lærer mange prosedyrer, både de mest vanlige, men også mer spesifikke knyttet til blant annet smertebehandling og sårbehandling. Sykepleiere som begynner på ortopeden blir flinke og selvstendige på kort tid.

 

Behov for et tilbud til erfarne sykepleiere

Etter noen år ønsker flere sykepleiere mer faglig fordypning og søker seg videre til spesialisering og videreutdanning. Mange uttrykker at de gjerne ville blitt værende dersom det var tilbud om mer fordypning på Ortopeden.

"Enhetene er kjente for godt arbeidsmiljø og trivsel. Vi scorer høyt på ForBedring på psykososialt arbeidsmiljø og enhetslederne våre scorer høyt på opplevd lederatferd. Vi har en antagelse om at utfordringer med rekruttering og det å beholde medarbeidere kan skyldes at vi ikke har hatt tilbud om en strukturert kompetanseutvikling til de mer erfarne sykepleierne", sier Brosstad.

 

Hva hadde vi fra før?

"Vår seksjon hadde allerede et omfattende og grundig nyansattprogram. Vi kunne også tilby internundervisning, temadager, fokusuker og hospiteringsmuligheter. Sykepleierne fikk muligheten til å delta på relevante kurs og kongresser. Det ble ofte litt tilfeldig hvem som deltok på hva, og det så ikke ut til å påvirke hvor lenge den enkelte sykepleier valgte å bli i jobben hos oss. Det ble heller ingen tydelig retning på den enkeltes kompetanse og fordypning", sier fagutviklingssykepleier Ingvild Omdal Erichsen.

 

Hva skal barnet hete?

Det har vært en kongstanke lenge å få til et kompetanseutviklingstilbud som kan bidra til å beholde sykepleiere over tid. Samtidig med at tiden gikk og kongstanken svirret rundt i hodet, oppdaget Brosstad og Erichsen at det var flere i OUS som tenkte i like baner. Etter å ha hentet inspirasjon fra andres arbeid og erfaringer, landet de innholdet og strukturen i det videre kompetanseutviklingstilbudet.

"Vi ønsker at kompetanseutviklingstilbudet skal være avgrenset, og mulig å gjennomføre uten mye fravær fra klinisk hverdag. Samtidig skal det oppleves gjennomførbart, utviklende og inspirerende for sykepleierne å delta – rett og slett en gavepakke med kompetanse, derav navnet kompetansepakker", sier Omdal Erichsen.

Kompetansepakker er et tilbud til sykepleiere som har jobbet ved seksjon for sengeposter ortopedi i nærmere 2 år. Sykepleierne hadde fra før avsatte fagdager i turnus, og det er disse som brukes til å gjennomføre en strukturert kompetansepakke. Temaene som er valgt for de ulike pakkene er de som ansees som spesielt relevant for enhetene, og på den måten kan  kompetanseutviklingen styres i den retningen som gagner både sykepleier og de ulike enhetene.


En struktur blir synlig

Arbeidet med å utvikle kompetansepakkene synliggjorde nødvendigheten av å strukturere det eksisterende tilbudet om kompetanseutvikling helt fra opplæring av nyansatte og til erfarne sykepleiere. Tilbudet i seksjon for sengeposter ortopedi har blitt strukturert til en tretrinnsrakett med mulighet for faglig utvikling over flere år.

Alt som er tilknyttet nyansattperioden er samlet i Trinn 1, og deretter kommer tilbudet om kompetanseutvikling i form av Kompetansepakker i Trinn 2. En kompetansepakke er en pakke bestående av et avgrenset, strukturert kompetanseutviklingstilbud relatert til ett bestemt tema. En pakke består av tre deler: Kurs, e-læring og læringsaktiviteter. Etter fullført kompetansepakke vil sykepleier kvalifiseres for et komptansetillegg på 10 000 kroner i året. For en sykepleier som ønsker mer fordypning etter Trinn 2, vil Trinn 3 kunne være å delta i det sykehusomfattende ‘Klinisk kompetanseprogram helsefag’ eller annen videreutdanning som kan muliggjøre en ytterligere lønnsøkning.

 

Grafisk brukergrensesnitt, tekst, applikasjon, chat eller tekstmelding
Kompetanseutviklingstilbud for sykepleiere


Styrk kompetansen, sikre fremtiden

Tilbudet om kompetansepakke er nå i startgropen og det er flere kompetansepakker som er klare. Kompetansepakkene som per nå tilbys er: Akuttsykepleie, veiledning og sårbehandling. De første sykepleierne er påmeldt ulike kompetansepakker og skal starte opp i høst.

"Vi er spente på mottakelse av tilbudet og håper sykepleierne vil oppleve at vi gir dem gode rammer for å utvikle seg og trives hos oss. Ikke minst håper vi det vil gi oss kompetente og motiverte sykepleiere som fortsatt jobber klinisk og vil bli hos den ortopediske pasienten over tid", sier Erichsen og Brosstad.

Sist oppdatert 29.10.2024