I perioden 2019 til 2024 skal det bygges to nye bygg på Radiumhospitalet - et nytt klinikkbygg og et protonbygg. Klinikkbygget skal inneholde mange av aktivitetene som finner sted på sykehuset i dag. Protonterapibygget skal i hovedsak romme det svært avanserte utstyret som kreves for å kunne tilby protonbehandling, et tilbud pasienter i dag må til utlandet for å få. Bygget vil også inneholde annen aktivitet knyttet til stråleterapi på Radiumhospitalet.
Byggeperioden startet med forberedende arbeider og flytting av infrastruktur i bakken i desember 2018. Rive- og byggearbeider startet for fullt våren 2019, mens 2020 ble det store graveåret. Våren 2021 var vi ferdige med gravingen og kunne begynne på støpingen av bunnen av sykehuset. I løpet av 2022 vil bygget støpes ferdig, og det skal være tett i oktober/november. Allerede nå til sommeren starter arbeidet med fasader og innvendige arbeider.
Helse Sør-Øst er byggherre og ansvarlig for prosjektet.
Oslo universitetssykehus (OUS) har ansvaret for virksomhet og innhold, organisasjons- og konseptutvikling med tilpasninger i strukturer hvor disse endres, eierskap i linjen, opplæring av ansatte, beredskapsplaner, prosedyrer knyttet til nye arbeidsformer og flytteplaner.
Det er etablert et mottaksprosjekt for hvordan de nye byggene skal tas i bruk. Her ser vi på hvordan nye bygg, nye IKT-systemer og nytt utstyr påvirker arbeidsprosesser som gir mulighet for bedre organisering, strukturer og pasientflyt for å optimalisere drift og pasienttilbud i nye bygg. Dette arbeidet vil foregå i parallelle prosesser hvor medvirkning står sentralt.
Arbeidet ledes av programledelsen i Nye OUS, ved Inger Heiberg. Hun rapporterer til Programstyret om fremdrift og sikrer at beslutninger tas i tide. Programstyret ledes av Sigbjørn Smeland som er leder for den største klinikken ved Radiumhospitalet, kreftklinikken. Programstyret består også av de andre klinikklederne som skal ha virksomhet på Nye Radiumhospitalet, stabsledere innen HR og økonomi, samt tillitsvalgte, verneombud og brukerrepresentanter.
Det arbeides med en «samlet plan» som legger føringer for slutten av prosjektarbeidet, hvor de ulike prosessene ses samlet, og hvor roller og ansvar mellom de ulike aktørene avklares. Slik sikrer vi at alle leveranser følges opp og ses i større sammenheng, og risikoen for forsinkelser minimeres.
- Det er uhyre viktig at vi som de fremtidige brukerne av de nye byggene, utstyret og systemene forstår hva det innebærer og bruker den muligheten som gis med dette, sier klinikkleder Smeland. - Alle mine ledere med ansvar på Radiumhospitalet har derfor Nye Radiumhospitalet på agendaen i sine ledermøter.
Følg oss også gjerne på Facebook og Instagram