Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Bekymringsfull økning av nitazen-relaterte dødsfall

Antall nitazen-relaterte dødsfall i Norge har økt fra 13 i 2023, til 21 per oktober i 2024. Mange av de døde er i 20-årene. Nitazener er morfinlignende rusmidler (opioider) som er opptil 100-1000 ganger sterkere enn morfin. De fører til pustestans og død selv ved inntak av små mengder. Rusmidler med nitazener er ofte dårlig merket. Vi oppfordrer til stor forsiktighet med bruk av ulovlig fremstilte rusmidler, og særlig opioider.

Publisert 16.10.2024

Siden sommeren 2023 har det vært minst 34 nitazen-relaterte dødsfall i Norge, mot ett slikt dødsfall i 2022, og ett i 2021 da stoffgruppen først dukket opp i Norge. Forekomsten har økt betydelig gjennom 2024. Mange av de døde er svært unge, i 20-årene, og de fleste er menn. I Norge er det for tiden særlig metonitazen som påvises ved dødsfall, og noen tilfeller av protonitazepyn og/eller protonitazen. 

Grunnet høy overdosefare, ble nitazener aldri godkjent som legemidler. Dessverre finnes likevel mange forskjellige nitazener i omløp på det ulovlige narkotikamarkedet, og de er opptil 100-1000 ganger sterkere enn morfin. Nitazener er derfor farligere enn eksempelvis heroin og oksykodon. En dødelig dose nitazen kan være bare 1/1000-del av en dødelig dose morfin eller oksykodon. Selv en ørliten dose nitazen kan gi livstruende forgiftning med pustestopp og hjertestans. Nitazener er derfor vanskelig å dosere. Farligheten øker enda mer ved samtidig bruk av andre rusgivende stoffer.

Lite forutsigbart

Det er lite forutsigbart i hvilken form og styrke nitazener forekommer for brukerne. Kripos og Tolletaten finner nitazener i eksempelvis pulver, tabletter eller kapsler i diverse farger og former, samt dråpeflasker eller nesespray. 

Vi oppfordrer til stor forsiktighet med bruk av ulovlig fremstilte rusmidler, og særlig opioider. Unngå å være alene hvis du velger å ruse deg med slike stoffer, og ha nalokson nesespray tilgjengelig (motgift ved overdose). Ved overdose med et nitazen kan det være behov for høyere doser motgift enn ved overdose med for eksempel heroin eller morfin. 

Ved ønske om analyse av nitazener kan helsepersonell sende prøver til Avdeling for rettsmedisinske fag, Oslo universitetssykehus, eller Avdeling for klinisk farmakologi, St. Olavs hospital. 

Nyttige lenker:

Kontaktinformasjon:

Kontakt medievakten på telefon 992 16 550 eller e-post: medievakt@ous-hf.no.