Forsvaret og OUS styrker samarbeidet om helseberedskap - nye stillinger til traumeberedskapen
Forsvarets sanitet (FSAN) skal bidra med åtte stillinger til Oslo universitetssykehus. Tiltaket er en del av et større samarbeid om helseberedskapen i Norge.
Forsvarets sanitet (FSAN) og Oslo universitetssykehus (OUS) videreutvikler nå samarbeidet som skal bidra til å styrke totalforsvarskonseptet i Norge, hvor sivil og militær sektor støtter hverandre i kriser og krig.
Samarbeidet om helseberedskap ble presentert under en pressekonferanse i Akuttmottaket på Ullevål, OUS; torsdag 6. februar klokken 08.00.
8 stillinger
Det er stilt spørsmål ved traumefunksjonen ved OUS. Organisasjons- og ledelsesmessige forhold har vært pekt på som utfordringer. OUS har kommunisert at det har vært behov for en mer robust og bærekraftig løsning.
Sjefen ved FSAN, brigader Petter Iversen, og administrerende direktør ved OUS, Bjørn Atle Lein Bjørnbeth, har vært sentrale i etableringen av det forsterkede samarbeidet:
– Vi ønsker at OUS og Forsvaret sammen skal styrke evnen til nasjonal traumebehandling i fred, krise og krig. Med krig i Europa må vi være forberedt på helseutfordringer som følger med NATO artikkel 5 situasjoner og kollektivt forsvar. Traumesenteret ved OUS er en viktig premissleverandør for traumebehandling og helseberedskap i hele krisespekteret. Vi vil være en del av dette miljøet, både for kompetanse, kliniske tjenester og utvikling av totalberedskapen. Samarbeidet mellom OUS og Forsvaret må i tillegg styrke evnen til å understøtte militære operasjoner, fordi helseberedskapen er en viktig del av den nasjonale motstandsevnen, sier FSAN-sjef Petter Iversen.
Forsvaret vil bruke 8 årsverk ved OUS. Det kan bli flere stillinger, og noen stillinger er allerede tilknyttet OUS. - Vi har ikke alle detaljer ennå, men med felles vilje til å få dette til så skal vi snarlig få på plass en intensjonsavtale for det videre samarbeidet, sier Iversen.
Bygge kompetanse
– Jeg er glad for at FSAN har tatt dette initiativet overfor oss. Det er viktig for å få til et tett og nært samarbeid mellom sivil og militær sektor i tiden som kommer. Vi må sammen bygge kompetanse for å håndtere fremtidige hendelser som både treffer helsevesenet og Forsvaret, sier administrerende direktør ved OUS, Bjørn Atle Lein Bjørnbeth.
Det nedsettes nå en arbeidsgruppe som skal utarbeide mer detaljerte planer for styrking av samarbeidet rundt kompetanseheving og systembygging.