Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Kreftforeningens forskningspris til Karl-Johan Malmberg

Professor Karl-Johan Malmberg hedres for sin banebrytende forskning på hvordan kroppens egne celler kan oppdage og ta knekken på kreft.

Unn Gude, Kreftklinikken, Oslo universitetssykehus (OUS).
Publisert 29.04.2025
En mann og en kvinne som holder blomster

Foto: Arne Thoresen

Ingrid Stenstadvold Ross og Kong Olav V-vinner Karl-Johan Malmberg.

Hvert år siden 1992 har Kreftforeningen tildelt Kong Olav Vs kreftforskningspris på 1 million kroner til en forsker som i særlig grad har fremmet kvaliteten på norsk kreftforskning.

Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross beskriver Malmberg som en svært verdig vinner.
- Han er en pioner. På sitt felt er han rett og slett verdensledende, og rundt seg har han bygget et knallsterkt forskningsmiljø. Den uavhengige ekspertjuryen vurderte en rekke svært sterke kandidater, men var ikke i tvil om at Malmberg fortjente prisen, kommenterer hun.

Malmberg (53) er svensk, men har de siste 13 årene vært gruppeleder ved Institutt for kreftforskning, Oslo universitetssykehus og professor på UiO. Der leder han nå PRIMA, et Senter for fremragende forskning, og er forskningsdirektør på ACT, Det nasjonale senteret for celleterapi.
- Overveldende og veldig inspirerende! sier Malmberg selv.

Malmbergs spesialområde er NK-celler, kroppens egne dreperceller, som kan finne og uskadeliggjøre kreftceller som har gjemt seg for resten av immunforsvaret.

I laboratoriet genredigerer Malmberg og hans medarbeidere slike NK-celler og gir dem superkrefter. Så settes cellene inn i pasientene, der de går til målrettet angrep på kreftcellene og dreper dem.

- Det har vært gøy å følge utviklingen av Malmberg’s immunterapiprogram basert på NK celler mot klinisk bruk. Malmberg har også hatt en fantastisk faglig utvikling av sin egen forskning innen tumorimmunologi og som blant annet har resultert i at han nå leder et Senter for fremragende forskning, PRIMA. Vi er veldig stolte av Malmberg på Institutt for kreftforskning sier Kjetil Tasken, leder for Institutt for kreftforskning i Kreftklinikken.

Etter å ha brukt 30 år på å forstå NK-cellene og pønske ut hvordan de kan brukes i kreftbehandlingen, er Malmberg trolig den i verden som vet aller mest om dem. Han har publisert 133 artikler og leder en rekke nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter.

- Malmberg er en verdensledende forsker innen celleterapiforskning, et område som har stor interesse og et stort potensiale for å bedre pasientbehandlingen sier Sigbjørn Smeland, klinikkleder i Kreftklinikken.

Nå er han i ferd med å ta denne ekstremt avanserte formen for immunterapi et sjumilssteg videre; Han skal utvikle persontilpassede, syntetiske dreperceller basert på de mest potente naturlige drepercellene.

- Med slike syntetiske celler kan mange, mange flere pasienter behandles, forklarer Malmberg.

Vi gratulerer!

Fra fortvilelse til forskningspris, sak publisert på Kreftforeningens nettside, 29.04.2025