Sjeldne diagnoser
Kunnskap og rådslagning på tvers av Europa
OUS har et særlig ansvar for diagnostikk og behandling av mange sjeldne sykdommer. Men vurderinger av pasienter kan være svært vanskelige. Derfor har EU tatt initiativet til å danne nettverk for sjeldne sykdommer, European Reference Networks (ERNs), der eksperter fra nesten alle europeisk land deltar.
- Vi som arbeider med sjeldne sykdommer har alle gode kolleger i utlandet som vi spør om råd i vanskelige vurderinger, men ERNs gjør dette mer strukturert og det gjør oss litt mindre avhengig av personlige bekjentskaper, sier overlege Børre Fevang i Klinikk for kirurgi, inflammasjonsmedisin og transplantasjon, OUS.
European Reference Networks (ERNs)
Innspill fra eksperter utenom Norge veldig nyttig. Nettverkene blir brukt til å dele erfaringer og kunnskap generelt men også til å diskutere og få råd om enkeltpasienter med sjeldne sykdommer. På den måten er det kunnskapen og ekspertisen som reiser i stedet for pasientene som i stedet kan være hjemme der de hører til.
Samtidig som arbeidet på sjeldenfeltet internasjonaliseres, styrkes også de nasjonale nettverkene. Det fører igjen til bedre utnyttelse av den kompetansen på sjeldne diagnoser som allerede finnes nasjonalt.
Det er i dag 24 ulike nettverk med forskjellige sykdomsgrupper, og OUS er med i 17 av disse. Disse nettverkene har en offisiell status innenfor EU/EØS, de er EU-kommisjonens forlengede arm og gir fagmiljøene mulighet til å påvirke beslutninger høyere opp i EU/EØS systemet.
Et særtrekk ved nettverksordningen er det strukturerte samarbeidet mellom brukergrupper og fagpersoner, noe som har vært en forutsetning for EU-finansiering og bidratt til nettverkenes gode resultater.