Kunstig intelligens (KI) kan bidra til kloke valg
Torsdag 27. mars 2025 tok Skadelegevakten i bruk KI-verktøy for å tolke skjelettrøntgenbilder. Verktøyet er ment som et anvendbart støtteverktøy for LIS-leger på skadelegevakten, særlig på kveld og natt.

- Vi skal evaluere bruken av KI under prøveperioden på seks måneder. En ønsket effekt er reduksjon i antall CT. Videre er et mål at verktøyet kan bidra til å korte ned ventetiden for pasientene, sier Johan Castberg Hellund, seksjonsoverlege ved seksjon for muskels-skjelett radiologi, KRN.

KI programmet skal brukes på akutte skader slik som armbrudd, luksasjoner og andre små skader. Når røntgen er tatt, blir de avidentifiserte bildene automatisk sendt til en skyløsning for tolkning av KI. Deretter blir tolkningen presentert i OUS radiologiprogram Sectra. Så kan at legene raskt vurdere bildene og videre behandling, inkludert om behov for videre bildediagnostikk.
- Ved å tilby KI støtte til bildetolkning håper vi å redusere tid brukt på vurdering av røntgen bildene, og dermed bidra til å få ned ventetiden. Pasientene kan da få raskere svar og avklaring, sier Hellund.
Trent for å identifisere brudd
Programmet (som er et av flere KI verktøy på markedet) er trent til å identifisere brudd i arm og ben, samt bekken og ryggrad. Det kan også angi der det er i tvil, samt markere der det tolker at det foreligger en luksasjon (at et ben eller en arm er ute av ledd) og/eller væske i ledd. Verktøyet som heter Bone View (BV) er testet ut og i drift ved bl.a. legevakter i Vestre Viken.

- I første omgang bruker vi programmet på pasienter fra 16 år og oppover. Etter at vi fått erfaringer med løsningen i klinisk drift, planlegger vi å inkludere pasientgruppen i alderen 2-15 år, sier Hellund.
Før oppstart testet de bildeflyt og hvor godt programmet er til å identifisere aktuelle skader blant pasientgruppene ved Oslo skadelegevakt. Denne lokale valideringstest viste at programmet presterer som forventet ut fra kunnskap fra andre legevakter, både med hensyn til styrker og svakheter. Verktøyet skal brukes på ferske skader, og ikke til vurdering av kontrollbilder.
- Implementeringen kan sees som del av KI satsningen ved Oslo universitetssykehus, sier Hellund.
- Men vi forventer ikke redusert arbeidsmengde på radiologbeskrivelser, siden det fremdeles er behov for ettergransking, sier Silje Klausen, beskrivende radiograf. Radiologenes beskrivelse er fremdeles gullstandarden.
Gevinster og utfordringer
Pasienter kommer forhåpentligvis til å få raskere sluttbehandling og kortere ventetid fordi LIS1 kan få hjelp til å vurdere røntgenbilder på særlig kvelds-, helg- og nattevakter, hvor tilgang til bistand fra radiolog er begrenset.
- Men det kan bli utfordrende å vedlikeholde kunnskap innen tolking av skjelettrøntgen hvis klinikere lener seg for mye på KI svar. En løsning kan være å slå av KI på dagtid, hvor HI (Human Intelligence) er mer tilgjengelig, sier Hellund.
