Mulighetsstudier viser at Ullevål-tomten kan bidra til Oslos behov for boliger
Utbygging av Ullevål-tomten kan bidra til å løse de samfunnsutfordringene som løftes fram i utkastet til samfunnsdel av Oslo kommunes kommuneplan. Området er enkelt tilgjengelig for utvikling av nye boliger og kan bidra stort til Oslos boligreserve, heter det i Oslo universitetssykehus sin høringsuttalelse til kommuneplanens samfunnsdel.
Oslo universitetssykehus ber i høringsuttalelsen om at Ullevål-tomten prioriteres som et utviklingsområde i kommuneplanarbeidet.
Oslo universitetssykehus har et uttalt mål om å samle aktiviteten på Aker, Radiumhospitalet og Rikshospitalet. I 2031/32 vil store deler av dagens aktivitet på Ullevål være flytta til nye lokaliteter andre steder i Oslo, og sykehuset arbeider med å redusere restaktiviteten på Ullevål ytterligere.
Sykehuset mener derfor det er viktig at man allerede nå begynner å tenke på etterbruken av Ullevål-tomten, slik at utviklingen av tomten kan starte når sykehuset flytter. Dette vil også være viktig for å forhindre at området skal ligge ubrukt over lengre tid når sykehuset flytter fra Ullevål-tomten.
Mulighetsstudier viser potensialet som boligområde
I forbindelse med høringsuttalelsen er det innhentet to eksterne mulighetsstudier for området til støtte for vurderingene. Mulighetsstudiene er utført av Henning Larsen og LINK Arkitektur.
Disse er på ingen måte noen plan for området fra Oslo universitetssykehus sin side, men et uavhengig innspill til mulig etterbruk i et scenario der Ullevål-tomten prioriteres som et utviklingsområde.
- Vi er veldig glade for at vi har fått to gode mulighetsstudier av hvordan Ullevål-tomta kan brukes for framtida. Dette arbeidet er en del av sykehusets høringssvar på kommuneplanens samfunnsdel. Hensikten med mulighetsstudiene er at de skal fungere som utgangspunkt for hvordan dette området i byen kan utvikles videre, sier Anders Mohn Frafjord, viseadministrerende direktør ved Oslo universitetssykehus.
- Vår vurdering av arbeidene fra arkitektfirmaene er at de har lagt vekt på fire sentrale områder, sier Frafjord, og viser til følgende:
- Identiteten og historien til Ullevål
- Bevaring av bynatur og utvikling av grøntområder
- Gode uteområder og tilrettelegging for fellesskap
- Muligheter for aktivitet for beboere
- Området kan videreutvikle Oslo
- Begge forslagene baserer seg dessuten på et fundament hvor bærekraft står sentralt. Det er vi godt fornøyde med. For oss har det vært viktig å bidra med et godt grunnlag for hvordan denne delen av byen kan bli for kommende generasjoner. Begge de to arkitektstudiene vektlegger at området kan bli en fantastisk ny boligbydel og at området kan være med å videreutvikle Oslo som verdens beste by. Dette synes vi er inspirerende og viser hvilke fantastiske muligheter som finnes etter at sykehusets aktivitet på området har opphørt i 2032, sier Frafjord.
Mulighetsstudiene som nå foreligger illustrerer mulige utviklingskonsepter for Ullevål-tomten, og viser sykehusområdets potensial som en ny boligbydel i Oslo. Begge mulighetsstudiene peker på at området kan bli et fantastisk område for boliger i fremtiden.