Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ny foreldreovernatting på Rikshospitalet

Foreldreovernattingen på Rikshospitalet flyttet i romjulen inn i et nytt modulbygg (C7) på Rikshospitalet. Tilbudet er for foreldre som har barn innlagt på sykehuset, og som av ulike grunner ikke kan overnatte på rom sammen med barnet.

Publisert 07.01.2025
Modulbygget er frittstående og ligger ved den nordlige delen av Rikshospitalet

Foto: Oslo universitetssykehus

Foreldreovernattingshuset ligger i nordenden av Rikshospitalet og rett ved Gaustad sykehus, nedenfor bygg 14.

Foreldreovernattingen holder til i et modulbygg, som vil bli omtalt som Foreldreovernattingshuset, siden det også vil være noe foreldreovernatting på E4.

De foreldrene som flyttet inn i romjulen er godt fornøyd.

-De synes det var et stort løft og komme inn i nytt bygg, og det er vi glad for, sier Edel Berglien, ansvarlig for Foreldreovernattingshuset på Rikshospitalet.

Foreldreovernattingshuset (modulbygg C7)

Foreldreovernattingshuset (C7) ligger øverst på tomta mellom Rikshospitalet og Gaustad sykehus, rett nedenfor bygg 14. Bygget ble satt opp i fjor høst og består av tre etasjer, sammensatt av 57 moduler. Bygget skal brukes som foreldreovernatting frem til Nye Rikshospitalet er klart i 2031.

Det nye modulbygget gir 70 sengeplasser fordelt på 38 rom med eget bad. I tillegg vil det være romslige fellesfunksjoner på hovedplan med kjøkken, vaskerom, stue og stillerom.

I tillegg til modulbygget er det også 28 sengeplasser tilrettelagt for foreldre i femte etasje i E4.

Selve ferdigstillelsen ble noe forsinket, og mange medarbeidere på sykehuset måtte brette opp ermene for at foreldrene kunne få flytte inn i romjulen.

Trygg og nær overnatting for foreldre på Rikshospitalet

- Edel og mange medarbeidere fra sykehuset har jobbet dag og natt de siste ukene av 2024 for å få dette på plass, slik at vi kan komme i gang med riving av hotellet nå i januar, sier Asbjørn Hansen, flytteansvarlig i Rokade C1 og rådgiver i Eie forvaltning.

- Folk har virkelig stått på og fortjener skryt for all jobben de har lagt ned. Det er viktig for dem å ta godt vare på foreldrene som må være i nærheten av sine familiemedlemmer.

- Barn har sterke rettigheter når de er på sykehus, og med modulbygget vil vi gi familier som trenger det et godt sted å være i rimelig avstand til sykehuset, sier Martin Lieungh, programleder for Nye Rikshospitalet.

- Barn som må overnatte på sykehus har rett til å ha minst en av sine foreldre hos seg under hele sykehusoppholdet. Foreldre som er hos barnet skal få tilbud om overnatting på sykehuset, fortrinnsvis i rimelig nærhet av barnet.

Edel Berglien fra Barneklinikken er primus motor for at vi skal tilby best mulig områder for foreldre som må overnatte på sykehuset.

- Det varierer hvor lenge foreldrene er hos oss. Noen kan være opp til et år, mange i flere måneder. Og da er det viktig at de får et så godt som mulig sted å være hos oss, forklarer Edel som har jobbet i mange år på barnemedisinsk sengepost og er ansvarlig for Foreldreovernattingshuset.

- Det har vært mye jobb, og vi har fortsatt noe som skal justeres, men dette kommer til å bli bra. 

Hva skjer med Gaustad Hotell?

2. januar ble det satt i gang forberedende arbeid på hotellet som skal rives. Det innebærer å koble fra strøm, vann og avløp. I denne forbindelse kobles også brannvarslingssystemet fra slik at ingen lenger kan oppholde seg inne i bygget. Hotellet blir i tillegg gjerdet inn og sikret. De starter med å rive innvendig, og hele bygget skal være revet i slutten av mai.

​Kart over Rikshospitalet

Dette er noen av aktivitetene som foregår på Rikshospitalet:

  • Natursti
  • Lekeplass 

​​Ungdom​srom:

  • Ungdomsrommet ligger i 1.etasje på Barneklinikken ​(E2.1001).

Fritids​klubb:

  • Mandag og onsdag fra kl 17.00 til​ 19.00 for barn og ungdom i skolealder. Fritidsklubben foregår på ungdomsrommet. Søsken og pårørende er også hjertelig velkommen.

Arrangementer​:​

  • Arrangementer for barn og ungdom. Egne oppslag for aktuelle arrangementer henges opp på alle avdelinger.

Pa​​sientb​​ibliotek:

  • Biblioteket ligger i 1. etasje mellom hovedinngangen og Barneklinikken. Her kan man låne bøker, filmer og spillutstyr (spillkonsoller og spill).
Trimrom:
  • Under personalkantina i B-avsnittet ligger trimrommet.
Lekerom:
  • Alle de store barnepostene har egne flotte lekerom og førskolelærer som jobber på posten. 
  • I Barneklinikkens vestibyle er det en lekekrok med klatrevegg og myke puter til å bygge med. Denne kan brukes av alle.​
Musikkterapi:​​
  • Musikkstund ved musikkterapeutene OUS: Samspill og lek med instrumenter, tirsdager klokken 11.15–12.00 i 3. etasje, Barneklinikken. 
  • Musikk i Vaktskiftet ved musikkterapeutene OUS: torsdager fra kl. 14.30 i Vestibylen 1. etasje, Barneklinikken. ​
Sykehusklovner​:
  • Sykehuset har egne sykehusklovner mandag til torsdag hver uke.
  • Klovnene går rundt på huset og er innom faste barneposter. De kan også komme på besøk til deg hvis du vil det. Kanskje er du redd eller gruer deg veldig? Da kan kanskje sykehusklovnene gjøre at du føler deg litt bedre.
  • Vil du vite mer om klovnene, kan du be en av oss som jobber her om å ta kontakt med Barneprogrammet ved ragnhild.hals@rikshospitalet.no