Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

OUS med nøkkelroller i europeisk kreftsamarbeid

OUS er sentral i to store europeiske prosjekter; EUnetCCC og JANE2. OUS sin bit av kaka er henholdsvis 110 og 30 millioner kroner.

Ivar Greiner, Kommunikasjonsavdelingen, Oslo universitetssykehus.
Publisert 14.05.2024
En collage av en mann
Stein Kaasa, Sigbjørn Smeland, Per Magnus Mæhle.

- Dette er bra, det er store beløp som illustrerer omfanget og OUS som en sentral aktør i et omfattende Europeisk samarbeid, sier klinikkleder Sigbjørn Smeland om OUS sin tildelte rolle i EUnetCCC.

- Tilsvarende vil også det andre Joint Action programmet, JANE 2 , bli finansiert og med OUS i sentrale roller. Vi mener dette tydeliggjør OUS sin posisjon som et ledende kreftsenter ikke bare i Norge, men også i Europa, sier Smeland.

En mann med grått hår
Ansvarlig for prosjektet i OUS vil være klinikkleder Sigbjørn Smeland som leder av OUS Kreftstyre.

EUnetCCC

Oslo universitetssykehus og flere andre kreftsentre (Comprehensive Cancer Centre) blir sentrale i EUnetCCC. Prosjektet har en ramme på 1 milliard kroner. Vår ramme er 110 millioner kroner fordelt over fire år.

Prosjektet er en del av EUs kreftsatsing, Europe Beating Cancer. Oslo universitetssykehus skal lede den største arbeidspakken i prosjektet.

Alle EUs 27 medlemsland og fire assosierte land er involvert, med totalt 159 partnere. Dette er den største samarbeidsprosjektet mellom kreftsentrene i Europa hittil. Prosjektet er ment å gå over til å bli et varig nettverk for europeiske kreftsentre.

- Dette gir Oslo universitetssykehus en unik mulighet til å påvirke etableringen av nettverket, samarbeidsmønstret innen kreft i Europa og å utvikle vårt eget nettverk. Når Helse- og omsorgsdepartementet har pekt på oss som representant for Norge, ligger det en forpliktelse til å trekke kreftsentrene i de andre regionsykehusene med i samarbeidet. Det forutsettes at regionsykehusene etablerer CCC nettverk i sin region. Dette vil styrke samarbeidet på kreftområdet i Norge, sier Smeland.

- Den rollen vi har fått i uttrykker stor tillit fra våre europeiske samarbeidspartnere. Jeg er ydmyk overfor det som blir både en spennende og krevende oppgave. Vi er avhengig av våre sterke fagmiljøer og gode fagfolk, men jeg er sikker på at det vi skal bygge opp, vil skape verdi for vår egen virksomhet. Vi har et betydelig kreftfaglig samarbeid i Europa gjennom faglige sammenslutninger og prosjekter, men det er i CCCene pasientaktivitet og forskning foregår, så det ligger betydelig potensiale å videreutvikle eksisterende samarbeid og samhandling mellom CCCene, sier Mæhle.

En mann som holder en stokk
Per Magnus Mæhle skal lede arbeidet for OUS.

I forberedelsene til EUnetCCC har OUS de siste to årene spilt en aktiv rolle i å prioritere områder for dette nettverkssamarbeidet og lage kriterier og standarder for CCC-kvalitet, som skal gjelde for ledelse, styring og organisering, forskning, samspill klinikk og forskning, innovasjon, forebygging, utdanning og diagnostikk og behandling. EUnetCCC vil både etablere samarbeid og støtte rundt forbedring og erfaringsutveksling på disse områdene og organisere sertifiseringsprosessen knyttet til kreft.

Åtte områder for videreutvikling og samhandling er valgt ut for de første årene av det europeiske nettverket av CCCer:

  • Implementering av kliniske retningslinjer
  • Persontilpasset primær- og sekundærforebygging
  • Utvikling av gode økosystem for kreftforskning
  • Presisjonsdiagnostikk innen kreft
  • Samarbeidsmodell for ideer, utvikling og gjennomføring av kliniske studier (spesielt forsker initierte)
  • Samarbeid rundt bruk av kliniske primærdata i forskning
  • Program for kreftoverlevere
  • Ledelse og styring av kreftsentre

Til støtte for nettverk på disse områdene vil det utvikles felles verktøy for samhandling, møtekonsept og databaseløsninger. Når det gjelder det siste vil OUS Institutt for kreftgenetikk og informatikk være en viktig bidragsyter.

Parallelt og i nær koordinering med EUnetCCC forberedes Joint Action for Networks of Expertise (JANE2).

JANE2

JANE2 er et prosjekt som skal etablere faglige EU nettverk innen sju kreftfaglige områder. Oslo universitetssykehus skal lede en arbeidspakke om palliasjon og vil være aktive deltakere i de fleste andre arbeidspakkene. Budsjettet for vår deltakelse er på over 30 millioner kroner.

En mann med hvitt skjegg
Leder for Kreftavdelingen, Stein Kaasa, er leder for arbeidspakken om palliasjon.

 

- Europas kreftpasienter vil får nytte av erfaringsutveksling og implementering av god praksis, teknologiske løsninger og samarbeidsmodeller. 

Dette gjelder spesielt innenfor områder som palliasjon, kreftoverlevere, avansert teknologi i kreftbehandling og behandling av kreftformer som er vanskelige å behandle.

JANE2-prosjektet, i samarbeid med nettverket av CCC-sykehus, vil være en viktig for å realisere vårt potensial, sier Kaasa.

 

Implementeringen starter høsten 2024.