Første pasient behandlet:
Protonbehandling i Norge endelig i gang
Etter flere års planlegging og mange måneder med forberedelser, er protonbehandling endelig tilgjengelig også i Norge. 17. mars fikk den første pasienten behandling ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Oslo universitetssykehus, Per Marius Didriksen
Protonbehandling er en mer skånsom behandling enn tradisjonell strålebehandling, og reduserer faren for langtidsbivirkninger og senskader. Ved at strålingen tilpasses bedre til kreftvevet, blir det gitt mindre stråling til det friske vevet rundt. Protonbehandling kan være særlig godt egnet for barn og unge, som har mer strålefølsomt vev enn voksne. Behandlingen vil også være viktig for yngre med lang forventet levetid og for pasienter med kreft i hode- halsområdet. Tradisjonell strålebehandling med fotoner vil fremdeles være foretrukket behandling for mange pasienter.
En stor dag
- I dag behandlet vi vår første pasient. Det tok omtrent en time, og gikk veldig fint. Dette er en stor dag for oss og for pasientene, sier Karsten Rydén-Eilertsen, leder for Seksjon for protonterapifysikk i OUS, avdeling for medisinsk fysikk.
- Nå har protonbehandling blitt en tilgjengelig og anvendelig behandling i Norge, for pasienter med flere ulike typer kreft. I løpet av de neste par ukene vil vi behandle ytterligere 7-8 pasienter, og til høsten vil vi også starte protonbehandling for barn.
Det nye protonbygget på Radiumhospitalet har spesialbygde tykke betongvegger for å ivareta alle tekniske og sikkerhetsmessige krav som stilles til utstyret. Veggene er opptil 3,5 meter tykke. I en over 90 tonn tung syklotron akselereres partikler kalt protoner til en høy energi, før de sendes inn til ett av to behandlingsrom.

Foto: Oslo universitetssykehus, Per Marius Didriksen
Lik tilgang for pasienter i hele landet
Protonbehandling etableres som en flerregional behandlingstjeneste, som sikrer lik tilgang uavhengig av hvor i landet man bor. Pasienter fra Helse Nord og Helse Sør-Øst skal behandles ved Oslo universitetssykehus, og pasienter fra Helse Midt og Helse Vest skal behandles ved Haukeland universitetssjukehus, som starter med protonbehandling i mai.
Behandling og forskning
I Oslo er det bygget to behandlingsrom og ett til forsking, og i Bergen er det bygget ett behandlingsrom og ett til forskning. I den norske satsingen er det et høyt fokus på kunnskapsutvikling. Pasientbehandlingen skal integreres med forskning av høy kvalitet og i samarbeid med internasjonale miljø. Det er en ambisjon om at om lag 75 % av pasientene skal inngå i kliniske studier.
- Samtidig med at vi driver pasientbehandling, så skal vi forske og drive kontinuerlig utvikling av behandlingsformen – til det beste for pasientene, avslutter Eilertsen.
Norsk proton- og stråleterapiregister (NORPREG) skal bidra til å måle effekten av protonbehandling. NORPREG sikrer tilgang til registeropplysninger for kvalitetsforbedring og forskning innen både foton- og protonterapi. Registerets formål er å legge til rette for kvalitetsarbeid, metodeutvikling og forskning innen stråleterapi.
Les mer om Norsk proton- og stråleterapiregister (oslo-universitetssykehus.no)
Protonbehandling
Protonbehandling er en ny form for strålebehandling i Norge. Sammenlignet med tradisjonell strålebehandling, er protonstråling mer skånsom og kan i noen tilfeller redusere faren for langtidsbivirkninger og seinskader, og er derfor særlig egnet for barn og unge.