Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

En rapport med anbefalinger

Tilgang til psykisk helsehjelp for voksne pasienter med utviklingshemming

NKUP har gjennom tjenesteutviklingsprosjektet «Tilgang til psykisk helsehjelp for voksne pasienter med utviklingshemming» avdekket barrierer og innhentet kunnskap om mulige tiltak for å minimere disse barrierene. Sammen med fagpersoner fra 13 ulike helseforetak, pårørende og brukerforeninger har vi fått innsikt i barrierer og ideer til løsninger. Resultatene er samlet i en rapport med anbefalinger på nasjonalt nivå, helseregionalt nivå, helseforetaks-, enhets- og helsearbeidernivå.

Almmuhuvvon 2024-02-13
Maŋemus ođastuvvon 2024-11-13
Tekst

Kunnskapsgrunnlaget om psykisk helse hos personer med utviklingshemming har økt betydelig de siste 30 årene. Men spesialisthelsetilbudet er ikke rustet for å gi et godt nok tilbud til disse pasientene i hele landet. Takket være tjenesteinnovasjonsmidler fra Helse Sør-Øst RHF har NKUP kunnet gjennomføre et prosjekt for å se nærmere på dette tilbudet.

Kompetansetjenesten inviterte pårørende, fagpersoner og brukerforeninger til to todagerssamlinger. På samlingene bidro deltagerne med sin kunnskap og erfaringer og beskrev både barrierer og mulighetsfaktorer for god og effektiv psykisk helsehjelp, samt pasientgruppens behov. Det er kjent hos helsemyndighetene og i fagfeltet at det er store forskjeller i landet når det gjelder både hvordan tilbudet er organisert og tilgang på kompetanse. Til tross for dette finnes det ikke beskrivelser av hensiktsmessige måter å organisere tjenester til pasientgruppen på i Norge.

Rapporten gir anbefalinger til nasjonale myndigheter, regionale helseforetak, helseforetak, klinikker, helsearbeidere og kompetansetjenester. Den vil på alle disse nivåene beskrive muligheter en har for å møte barrierene som er til hinder for at pasientgruppen får sine rettigheter og behov til psykisk helsehjelp oppfylt. Anbefalingene retter seg ikke til kommunalt nivå selv om det er kjent at samarbeid mellom spesialisthelsetjeneste og kommune er nødvendig for å møte behov hos pasientene og deres pårørende.

Rapporten kan anvendes for å veilede og støtte interne prosesser i helseforetakene og regionene. Dog er det er nødvendig med lokalt forankrede prosesser for å lage gode pasientforløp på tvers av spesialisthelsetjeneste og kommune og anbefalingene vil kunne være nyttige også i slike prosesser. For å lese om resultatene fra prosjektet finnes rapporten her: NKUP_digital-oppslag.pdf

(Utskriftsvennlig utgave:NKUP_digital_enklesider.pdf)

Vitenskapelige artikler

Som en del av prosjektet skrives det også tre vitenskapelige artikler som bygger på det store datamaterialet som ble samlet inn. Den første ble publisert i oktober 2024 og har tittelen: Mental Health Services for Adults With Intellectual Disabilities: A Qualitative Study of Patient Characteristics, Associated Factors and Consequent Needs for Adaptation in Assessment and Treatment. 

Artikkelen kan leses i Journal of Applied Research in Intellectual Disabilities.

David N., Rahlff P., Konig H., Duckert S., Gewohn P., Erik F., Vogeley K., Schottle D., Konnopka A., Schulz H., Peth J. (2024). Barriers to healthcare predict reduced health-related quality of life in autistic adults without intellectual disability Autism

Selick A., Volpe T., Morris S., Lunsky Y. (2024). Addressing Delayed Hospital Discharges for Patients With Intellectual and Developmental Disabilities and a Mental Illness Psychiatric Services