Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Lungefysioterapi ved cystisk fibrose hos barn

​Lungefysioterapi - en hjørnestein i behandlingen av lungesykdommen

Alle barn med CF har forebyggende behandling fra de får diagnosen i spedbarnsalder. De blir fulgt opp i helsetjenesten hele livet. 

​Målet er å opprettholde god lungefunksjon, og å forebygge sykdomsforandringer i lunger og luftveier. Når barnet begynner i barnehagen er behandlingen allerede etablert.

Innhold, omfang og løsninger for inhalasjons- og slimmobiliserende behandling

Innhold og omfang av behandlingen er etablert med fysioterapeut på CF-senter i spesialisthelsetjenesten og er basert på alder, behov og ferdigheter. 

Behandlingen består av saltvannsinhalasjon og tiltak som er tilpasset til det enkelte barnet. Behandlingsplan og løsninger er utarbeidet i samarbeid med lokal fysioterapeut og foreldre.

Det anbefales at barnet har inhalasjon og behandling med fysioterapeuten i egnet lokale. Hyppigheten er til enhver tid basert på alder, individuelle behov og ferdigheter, og kan være fra 1-4 ganger i uken. Øvrig behandling anbefales utført hjemme sammen med foreldre i henhold til behandlingsplan.

Fysioterapeut på CF-senter har ansvar for opplæring og praktisk veiledning av lokale fysioterapeuter

Fysioterapeuten har ansvar for å etablere og justere behandling, og å veilede lokal fysioterapeut i praktisk behandling. 

Anbefalingen er at lokal fysioterapeut ivaretar behandling med barnet i hverdagen på den arenaen som egner seg best til behandling og læring. Det vil som regel være hos fysioterapeuten, eller i et annet egnet lokale i nærheten, og/eller hjemme hos barnet. 

Foreldrene følger barnet over tid, og er viktige støttebehandlere i tillegg til behandlingen som fysioterapeuten(e) kan bidra med. De får opplæring og veiledning, og utfører som regel enkelte tilpassede behandlinger hjemme i løpet av uken.

Ekstra ressurs i barnehagen kan bidra med å tilrettelegge for behandling. Dette innebærer som regel å følge barnet til/fra fysioterapeuten. Det kan også innebære å rengjøre forstøversett som brukes i behandlingen. Det gis da informasjon og opplæring.

Behandling: Hva og hvordan

Målet med behandlingen er å påvirke lungeventilasjonen, deponere inhalasjonsmedisiner, og/eller å rense lungene for slim. 

Den slimmobiliserende behandlingen er basert på det vi kaller for LFF-prinsippet, som står for «Løsne, Flytte og Fjerne». Prinsippene dekkes på forskjellig måte i behandlingen ved å påvirke innpust, utpust og hoste.

I behandlingen inngår inhalasjon av saltvann, forskjellige pustemåter, teknikker og andre tiltak som skal sørge for effektiv og skånsom behandling. 

Fysisk aktivitet brukes som motiverende ramme for behandlingen, og egenaktivitet og lekeaktiviteter inngår som del av behandlingen for å påvirke lungeventilasjonen og løsne eventuelt slim. 

Når det ikke er slim til stede, eller er lite slim, er målet i hovedsak å sørge for god lungeventilasjon og deponering av inhalasjonsmedikamenter. Når det er slim til stede er målet i tillegg å fjerne slimet. 

Arenaen er viktig for å kunne spille på motivasjonen i øyeblikket, for ro og konsentrasjon i forbindelse med læring, og for effektiv inhalasjon og behandling.

I den helhetlige behandlingen inngår tiltak for å ivareta god kroppsholdning og fysisk form. Det er viktig for at lungene skal fungere best mulig, og for å forebygge holdningsendring og tap av funksjon. 

Målet er å kunne se ut som andre, og å delta i aktiviteter på linje med andre barn.

​Læreprosess

Individuell tilpasning av behandling

Alle med CF har ulike forutsetninger og behov. 

Innhold, omfang og løsninger for behandlingen blir derfor gjennomarbeidet med fysioterapeut på CF-senter i spesialisthelsetjenesten, og tilpasset spesielt for hvert enkelt barn basert på alder, behov og ferdigheter.

I perioder kan det være behov for å justere innholdet og optimalisere behandlingen. Det kan være tilfelle hvis det foreligger en lungeinfeksjon med en bakterie som skal fjernes, hvis det oppstår et område med lite luft i lungene (atelektase), eller hvis det foreligger lungeinfeksjon med økt slimmengde. 

Det er derfor viktig med regelmessig oppfølging på CF-senter for å justere behandling, og unngå for mye eller for lite behandling, og feil behandling.

I lungefysioterapibehandlingen med barnet foregår det samtidig en læreprosess, med bevisstgjøring og læring av ferdigheter som trengs for å kunne utføre behandlingen på en god måte. 

Spesialfysioterapeut ved NSCF/OUS, Sandra Gursli forteller her i denne video hvordan hun jobber med barn for at de skal mestre utførelsen, og bli motivert for behandling.

 
 


Oppsummering

Lungefysioterapi handler i hovedsak om:
  • Lungeventilasjon
  • Inhalasjon og slimmobiliserende behandling
  • Læring av ferdigheter
  • ​Målsettingen er å forebygge endringer i lunger og luftveier, og redusere symptomer
  • Behandling og læring tilpasses individuelt, og følges opp 
  • Behov og målsetting styrer innhold, omfang og løsninger 
  • Fysioterapeut på CF-senter i spesialisthelsetjenesten har ansvar for å etablere/justere behandlingen og ivareta læreprosessen 
  • Behandlingsplan utarbeides/justeres i samarbeid med lokal fysioterapeut og foreldre
  • Det anbefales at behandling i hverdagen utføres av lokal fysioterapeut som har fått opplæring og praktisk veiledning av fysioterapeut på CF-senter 
  • Det anbefales at behandlingen utføres på egnet arena
  • Foreldrene er viktige støttebehandlerne som følger barnet over tid





Maŋemus ođastuvvon 2022-11-29