Enhet for biologi
Rus- og legemidler fører til ulike biologiske effekter avhengig av stoffgruppe, dose, inntaksmåte og bruksmønster. Stadig flere studier viser at hjernen er mer sårbar for varige effekter av rus-/legemidler når den eksponeres under utvikling sammenliknet med når den er ferdig utviklet.
I enhet for biologi utvikler vi metoder for analyse av rusmidler, legemidler og biomarkører i ulike biologiske prøver. Vi undersøker hvordan rus- og legemidler distribueres og omdannes i kroppen, samt deres potens, virkningsmekanisme, avhengighetspotensiale og toksisitet.
Vi gjør eksperimentelle forsøk og analyser i celler, vev og forsøksdyr, og studerer spesielt konsekvensene av rus- og legemiddeleksponering i sårbare faser av hjerneutviklingen, inkludert langvarige effekter på læring, hukommelse og angst, samt motoriske og sosiale ferdigheter. For å avdekke nevrobiologiske og genetiske endringer som følge av rus-/legemiddelbruk benytter vi ulike cellulære og molekylære teknikker. Vi undersøker også utbredelse og bruk av nye og gamle stoffer på rusmiddelmarkedet.
Vi har en rekke samarbeidsprosjekter med nasjonale og internasjonale forskningsgrupper.
De ansatte i enheten har tilknytning til to forskningsgrupper i Avdeling for rettsmedisinske fag: Eksperimentell rusmiddelforskning og Rettstoksikologi og rusmiddelfarmakologi.