Redelighet i forskning
Som forskningsinstitusjon har Oslo universitetssykehus (OUS) et pålagt ansvar for å sikre etisk forsvarlig forskning. Dette innebærer også et ansvar for å håndtere alle tilfeller av mulige brudd på anerkjente forskningsetiske normer.
Forskning må utføres i samsvar med anerkjente forskningsetiske normer og standarder i alle ledd av forskningsprosessen, fra planlegging til publisering. Krav til forskere om å følge slike normer og standarder er regulert i Lov om organisering av forskningsetisk arbeid (forskningsetikkloven). I henhold til denne loven er alle forskere pålagt å utøve aktsomhet, noe som betyr at hver forsker er forpliktet til å opptre aktsomt og å sikre at all forskning gjøres i samsvar med anerkjente forskningsetiske normer.
Det finnes en egen prosedyre for ledere og ansatte ved OUS som gjennom sitt arbeid får kunnskap eller mistanke om mulig brudd på anerkjente forskningsetiske normer. Dette gjelder både arbeid som er utført på sykehuset og arbeid utført ved andre institusjoner, der ansatte i egenskap av sin stilling ved OUS har deltatt i forskningsprosjekter ved en annen institusjon.
I det følgende vil du finne informasjon om hvordan du går frem ved tilfeller av potensielt brudd på forskningsetiske normer og standarder ved OUS.