Spesialpoliklinisk enhet tilbyr tre behandlingstjenester utviklet for å dekke bredden og omfanget av pasientpopulasjonen; BASIS, Det finnes hjelp og Ny Kurs (tidligere STOP). Les mer om tilbudene her:
Det finnes hjelp
Det finnes hjelp er en digital lavterskeltjeneste og et behandlingstilbud i poliklinikk for voksne fra 18 år, som står i fare for å begå overgrep mot barn eller har seksuell interesse for barn. Les mer på nettsiden
Detfinneshjelp.no
Behandling av seksuallovbruddsproblematikk i spesialisthelsetjenesten (BASIS):
Målgruppen i BASIS er innsatte personer dømt for seksuallovbrudd med forhøyet tilbakefallsrisiko. BASIS etableres også i Helse Vest RHF, Helse Midt RHF og Helse Nord RHF.
Ny Kurs
Ny Kurs (tidligere STOP) er et poliklinisk behandlingstilbud for personer som ønsker hjelp til å finne en ny kurs i livet hvor positiv styrking av egne livsmål og forebygging av seksuelle overgrep står sentralt. Ny Kurs er en del av Spesialpoliklinisk enhet ved Oslo universitetssykehus. Vi holder til på Gaustad.
Utredning og behandling
Ny Kurs tilbyr utredning og individuell samtaleterapi basert på internasjonalt anerkjente metoder for kunnskapsinnhenting og forebygging av seksuell overgrepsproblematikk. I Ny Kurs bruker vi to utfyllende tilnærminger til behandling: «Good Lives»-modellen og Risk-Need-Responsivity/RNR-prinsippene.
«Good-Lives»-modellen har som utgangspunkt at alle mennesker har noen felles grunnleggende behov (eks. tilhørighet, glede, indre ro), som vi forsøker å oppnå på ulike måter. Måten vi tilfredsstiller disse behovene på, kan være mer eller mindre hensiktsmessige. Seksuelle overgrep forstås i denne sammenheng som en uhensiktsmessig måte å få dekket slike behov. Fokus i behandlingen er på å utvikle nye ferdigheter og ressurser for å oppnå personlige livsmål, der pasienten utarbeider en plan for livet videre som også virker forebyggende for nye seksuelle overgrep.
RNR-prinsippene innebærer at intensiteten, varigheten og innholdet av behandlingen tilpasses den enkelte pasients behov og ønsker.
Hvem kan benytte seg av tilbudet?
Ny Kurs tilbyr utredning og eventuelt behandling til:
Personer over 18 år som
- har begått eller er bekymret for å begå overgrep mot barn eller voksne, og som ønsker helsehjelp med mål om å leve gode liv uten å skade andre
- benytter overgrepsmateriale på nett og ønsker hjelp til å slutte
- er Helse Sør-Øst tilhørende
- kan møte poliklinisk i våre lokaler på Gaustad, Oslo universitetssykehus
Behandlingsoppstart vurderes ut fra tilstandens alvorlighet og hastegrad. Alvorlighet vil bl.a. dreie seg om antatt risiko for fremtidige seksuallovbrudd og/eller opplevd symptombelastning hos den som søker helsehjelp.
Henvisning
Fastleger og psykologer kan henvise etter ordinære henvisningsrutiner. Pasienter som ikke har snakket med sin fastlege eller psykolog om sitt behandlingsbehov på dette området kan også ta kontakt med oss direkte via vår inntakstelefon. Vår inntakstelefon (nummer 901 92 368) er åpen tirsdag og torsdag mellom kl 12:00 og kl 14:00.
Pasienter som er anmeldt, tiltalt eller avventer domstolsbehandling vil ikke tas inn før avklaring er gjort. Pasienter som er under soning i fengsel må ha oppnådd permisjonsrettigheter og kunne stille fysisk i våre lokaler. Vårt behandlingstilbud retter seg mot å bygge opp et godt og trygt liv i samfunnet. Kontakt med samfunnet anses derfor å være viktig for å kunne nyttiggjøre seg behandlingen vi tilbyr.
Videopresentasjon
Oslo universitetssykehus har laget en videopresentasjon av Spesialpoliklinisk enhets virksomhet.