Kreftrehabiliteringssenteret
Rehabiliteringstilbud for pasienter som nylig har gjennomgått kreftbehandling (0-1 år siden)
Gruppebaserte program
Våre rehabiliteringskurs avholdes en dag i uken over 7 uker med inntil 12 deltagere. Gjelder alle kreftdiagnoser. Innholdet på kursdagene består av tilpasset undervisning og veiledet trening i gruppe, og kursene går fra kl. 9.30 - 14.00. Det avholdes en individuell kartleggingssamtale med sosionom/kreftsykepleier og individuell samtale/fysisk test hos fysioterapeut før kursoppstart for å avklare om dette er det riktige tilbudet.
Undervisningstemaene er:
- Rehabilitering etter kreftsykdom
- Arbeid / rettigheter
- Treningslære
- Ernæring
- Følelsesmessige reaksjoner og mestring
- Identitet, samliv og kommunikasjon
- Veien videre - refleksjon
Vi har også ulike treningsgrupper og medisinsk yogakurs. I tillegg har vi matlagingskurs for de som har behov for å gå ned i vekt, unngå at vekten øker for mye eller ønsker å endre til et sunnere kosthold.
Individuelt rehabiliteringstilbud
Et individuelt tilbud for pasienter som har avsluttet kreftbehandling hvor gruppetilbudet av ulike årsaker ikke er aktuelt. Det holdes først en kartleggingssamtale og deretter er det et tilbud om oppfølging hos ulike fagpersoner og evt. deltagelse i treningsgruppe eller matlagingsgruppe etter behov. Gjelder alle kreftdiagnoser.
Rehabiliteringstilbud for pasienter som har gjennomgått kreftbehandling for 1-10 år siden
Henvisning av pasienter med seneffekter (1-10 år siden kreftbehandling)
Pasientene må henvises fra sykehus. Vi forutsetter at pasientene er grundig utredet for sine seneffekter før de henvises og ber om at informasjon om dette vedlegges henvisningen.
Råd om utredning av ulike seneffekter er beskrevet i Rapporten «Seneffekter etter kreftbehandling. Faglige råd», utgitt av Helsedirektoratet i 2020.
https://oslo-universitetssykehus.no/seksjon/nasjonal-kompetansetjeneste-for-seneffekter-etter-kreftbehandling/PublishingImages/Sider/Seneffekter-etter-kreft/Seneffekter%20etter%20kreftbehandling_%20Faglige%20r%c3%a5d.pdf
Henvisningen må inneholde følgende opplysninger:
- Beskrivelse av aktuell problemstilling, symptombilde og gjennomført utredning
- Informasjon om kreftdiagnose og gjennomgått behandling.
- Informasjon om tilleggssykdommer
- Medikamentliste
- Beskrivelse av tidligere rehabiliteringstiltak
- Informasjon om jobbstatus
Henvisninger som er ufullstendige vil kunne bli avvist. I tilfeller hvor det har gått mer enn 10 år etter gjennomført kreftbehandling, vil det kun unntaksvis bli gitt et tilbud.
Gruppebasert program:
- Mestringskurs for pasienter som har plager med kreftrelatert fatigue / langvarig utmattelse. Varighet 1 gang i uken over 6 uker.
- Treningsgruppe for pasienter som har plager med kreftrelatert fatigue / langvarig utmattelse. Varighet 1 gang i uken over 12 uker.
Individuelt rehabiliteringstilbud:
Et tilbud for pasienter med kreftrelaterte seneffekter hvor gruppetilbudet av ulike årsaker ikke er aktuelt. Pasienter som henvises vil bli innkalt til en kartleggingssamtale. Deretter vil de fleste gjennomføre en fysisk test av kondisjon og styrke før man konkluderer og utarbeider en tverrfaglig rehabiliteringsplan.
Samtaletilbud for kreftpasienter og pårørende i yrkesaktiv alder
Individuelt samtaletilbud hos kreftsykepleier, sosionom eller psykolog for kreftpasienter og deres pårørende som opplever emosjonelle utfordringer på grunn av egen kreftsykdom eller kreft i nær familie. Dette er et korttidstilbud med 6-10 individuelle samtaler, med varighet på maksimalt 6 mnd.
Hvor kan jeg få mer informasjon?
Les mer om ordningen her: Raskere tilbake - Helse og arbeid
Brosjyre for Kreftrehabiliteringssenteret:
Brosjyre dagrehab våren 2023.pdf
Eksempel på timeplan for gruppebasert rehabilitering:
Timeplan rehabkurs - MAL.pdf
Henvisning (elektronisk/papirhenvisning) fra lege sendes til:
Onkologi
Kreftrehabiliteringssenteret/Helse og arbeid
Oslo universitetssykehus HF
Pb 4956 Nydalen
0424 Oslo
Enhetsleder for Kreftrehabiliteringssenteret er Sonja Caspersen