
Seksjonen har regionsansvar for strålebehandling av gynekologisk kreft og er lokalisert til Radiumhospitalet. Poliklinikk og sengepost er samlokalisert med Avdeling for gynekologisk kreft som seksjonen har et nært samarbeid med. Kurativt rettet strålebehandling benyttes ved lokalavansert livmorhalskreft og kreft i skjede, samt ved enkelte tilfeller av kreft i ytre kjønnsorganer og tilbakefall av livmorkreft. I tillegg benyttes strålebehandling for å lindre og forebygge plager ved tilbakefall av de fleste gynekologiske kreftformer. Behandlingsstrategi diskuteres ofte i multidisiplinære team med onkologer, gynekologer, radiologer og patologer.
En rekke ulike stråleteknikker benyttes avhengig av målet med behandlingen, sykdommens utbredelse og lokalisasjon. Innvendig strålebehandling (brakyterapi) har en viktig rolle i behandlingen av livmorhalskreft og utgjør en stor del av vår virksomhet. Seksjonen har utviklet spesiell kompetanse innen MR-guidet brakyterapi med interstitiell teknikk og mottar derfor pasienter fra andre helseregioner der denne behandlingen ikke er tilgjengelig.
Seksjonen deltar aktivt i utviklingen av behandling av livmorhalskreft gjennom deltakelse i den internasjonale multisenterstudien EMBRACE. Flere studier innen klinisk forskning og translasjonsforskning pågår i et nært samarbeid med andre forskningsgrupper ved blant annet Kompetansesenteret for gynekologisk kreft, Seksjon for Strålingsbiologi og Avdeling for Medisinsk fysikk.