
Klinisk kreftforskning er en integrert del av virksomheten ved Avdeling for kreftbehandling (AKB) og det er et overordnet mål at pasienter så langt det er mulig, skal tilbys behandling innenfor rammen av en klinisk studie. Seksjon for utprøvende kreftbehandling har som hovedoppgave å legge til rette for at ulike forskningsprosjekter kan gjennomføres i AKB, med forutsigbarhet og av god kvalitet.
Forskningsprosjektene utføres i samarbeid med legemiddelindustrien og andre forskningsmiljøer nasjonalt og internasjonalt. Majoriteten av studiene som gjennomføres er legemiddelstudier (fase I-III). Utprøvende behandling inkluderer immunterapi, målrettede medikamenter, genterapi, kreftvaksiner og lindrende behandling. I tillegg er det et økende antall studier innen spesielt stråleterapi, men også observasjons- og registerstudier inne f.eks. kirurgi -og diagnostiske prosedyrer samt livskvalitet.
Fokus på kvalitet og god infrastruktur er en forutsetning for god klinisk kreftforskning, for å oppnå våre mål for rask oppstart og god pasientinklusjon. For å ivareta denne viktige oppgaven, er det over tid bygget opp en robust infrastruktur med studieleger, studiesykepleiere og forskningskoordinatorer.
De fleste forskningsprosjektene skjer i regi av de respektive fagseksjonene i AKB. I tillegg har seksjonen en egen klinisk virksomhet knyttet til tidligfaseutprøvning av kreftlegemidler og annen kompleks intervensjon,
Utprøvingsenheten.
Seksjonen består av tre enheter, og er lokalisert på Ullevål og Radiumhospitalet:
- Enhet for studieleger
-
Enhet for studiesykepleiere -
Forskningssekretariatet
Det er til en hver tid 50-60 personer tilknyttet seksjonen, fordelt på 50 årsverk, hvorav 6 er leger, 11 er forskningskoordinatorer og 30-40 er studiesykepleiere. De fleste av disse er eksternt finansierte. En oversikt over ansatte finnes her.
Alle studiesykepleierne i AKB er formelt organisert i Enhet for studiesykepleiere, men er tilknyttet ulike forskningsprosjekter i de forskjellige fagseksjonene. Studiesykepleierne bidrar med kunnskap og ekspertise på planlegging, gjennomføring og oppfølging av pasienter i kliniske studier og er en helt avgjørende ressurs for å kunne opprettholde avdelingens- og seksjonens forskningsaktivitet.
Forskningssekretariatet består av forskningskoordinatorer, prosjektmedarbeider og sekretær, og er en ressurs som lokal forskningsstøtte ved legemiddelutprøving og bistår prosjektleder med utarbeidelse av protokoll og pasientinformasjon/samtykkeskriv, søknad til regulatoriske myndigheter og etisk komité, intern forankring inkludert budsjettering og avtaler med serviceavdelinger, personvernombud og forskningsutvalg. Forskningskoordinator er primærkontakt mot sponsor og andre samarbeidende aktører.
Ved akademiske multisenterstudier har prosjektleder anledning til å benytte seg av kompetansesenteret ved seksjonen, Clinical Trial Office (CTO). CTO består av et utvalg av spesialiserte roller fra seksjonens tre enheter som har til hensikt å være en støttefunksjon for prosjektleder og ansvarlige forskningskoordinator, hovedsakelig i oppstartsfasen, men også gjennom studiens forløp. Utarbeidelse av protokoll, sikkerhetsrapportering, legemiddelflyt og datahåndtering er noe av det som CTO kan bistå ved.