Viktig informasjon om koronasituasjonen ved Føde- og barselseksjonene på OUS
25.01.2021. Det er innført besøksforbud på OUS.
Nødvendig ledsager (far/medmor) til pasient i fødsel, på barselhotellet og ABC får være tilstede under fødsel og på barsel. Nødvendig ledsager (far/medmor) til pasient på barsel og observasjonspost for gravide får være tilstede mellom klokka 16-20.
Er du smittet med korona eller venter på svar på test må du gi beskjed om dette før du kommer. Alle pasienter, ledsagere og besøkende blir stilt spørsmål om smitterisiko ved ankomst. Det oppfordres til å følge generelle smitteforebyggende tiltak og at regelen om en meters avstand overholdes. Munnbind er påbudt.
06.08.2020. Har du en planlagt time på Kvinneklinikken og har vært utenfor NORGE de siste 10 dagene ber vi deg ringe dit du har avtale.
Fra og med 06.08.2020 vil OUS teste eller isolere evt utsette timene for pasienter som har vært utenfor NORGE siste 10 dager. Besøkende og ledsagere som har vært utenfor Norge de siste 10 dagen får dessverre heller ikke komme inn på sykehuset. Vi beklager den ulempe dette vil medføre for deg/dere.
Svangerskap og fødsel:
- Planlagte polikliniske timer går som normalt med mindre du får beskjed om noe annet (se over hvis du har vært utenfor Norge de siste 10 dagene).
- Ledsager kan ikke være med inn på sykehuset hvis du skal på poliklinisk time, gjelder også ultralydscreening og barselpoliklinikk.
- Ledsager som er frisk og ikke i karantene kan være med på fødselen. Ledsager kan kun oppholde seg på fødestuen og må ha med mat og drikke.
Dersom ledsager har luftveisinfeksjon/smitte ? eller sitter i karantene kan ledsager dessverre ikke være med på fødselen - Dersom mor har luftveisinfeksjon/smitte?/smitte/sår hals/selv er satt i karantene, vil mor isoleres på sykehuset
- Ledsager kan være med på keisersnitt, på postoperativ seksjon og komme på besøk på barsel.
Barsel og observasjonsposten for gravide:
- Barseloppholdet blir så kort som mulig, ca 48 timer
-
Besøk og opphold på ABC og barselhotellet:
Kun far/medmor kan besøke kvinnen. De må følge kvinnen fra fødestuen til ABC og barselhotellet frem til utskrivning. Far/medmor må oppholde seg på barselrommet, med unntak av måltidene som inntas i hotellets restaurant. Andre besøkende inkludert søsken kan dessverre ikke komme på besøk. -
Besøk på barsel:
Besøkstiden for far/medmor er fra kl 16 til kl 20 og besøkende må være inne på barselrommet under besøket. Andre besøkende inkludert søsken kan dessverre ikke komme på besøk. Vi gjør individuelle vurderinger vedrørende utvidet besøk og overnatting for familier med spesielle behov for helsehjelp i barseltiden og for de som velger tidlig hjemreise. -
Besøk på observasjonsposten for gravide:
Besøkstiden for far/medmor er fra kl 16 til kl 20 og besøkende må være inne på pasientrommet under besøket.
- De nyfødte barna kan ikke tas med ut av barselavdelingen/barselhotellet før de er utskrevet.
Vi ber om forståelse for disse restriksjonene og beklager ulempene som følger av dette. Vi vil legge til rette for trygg og god oppfølging i svangerskapet, fødsel og barsel.
Mer informasjon til gravide og fødende finner du på nettsidene til Folkehelseinstituttet
Legeforeningens råd for håndtering av gravide med påvist/mulig CoVid19-infeksjon (koronavirus)
Vår visjon
Med kompetanse, forskning og omsorg - gir vi den beste helsehjelpen i svangerskap, fødsel og barsel.
Kontakt:
- Ullevål – døgnåpent føde/gyn mottak:
Alle henvendelser som gjelder fødselshjelp skal rettes til føde/gyn mottak på telefon: 23027550 - Rikshospitalet – døgnåpen fødeavdeling:
Alle henvendelser som gjelder fødselshjelp skal rettes til døgnåpen Fødeavdelingen på Rikshospitalet telefon: 23072640
Vi har som mål at alle som føder hos oss skal få individuell omsorg og behandling.
Informasjon om Bioteknologiloven, tidlig ultralyd
Stortinget har i vedtak om Bioteknologiloven i mai i år bedt regjeringen sørge for at tidlig ultralyd blir et tilbud til alle gravide. I den forbindelse har Helse- og Omsorgsdepartementet bedt Helsedirektoratet utarbeide nye retningslinjer. Dette arbeidet vil foregå til høsten. Fra departementet har vi fått følgende beskjed: "Inntil de nye ordningene er på plass, videreføres eksisterende retningslinjer for fosterdiagnostikk, NIPT og ultralydundersøkelser". Dette betyr at vi inntil videre ikke kan tilby tidlig ultralydundersøkelser til alle gravide, men bare til de som faller inn under nåværende retningslinjer.
Les mer på Helsedirektoratets sider om fosterdiagnostikk
Søknad om fødeplass
Søknad om fødeplass og rutineultralyd anbefales sendt elektronisk fra jordmor eller fastlege etter første konsultasjon i svangerskapet. Den gravide kan søke fødeplass selv.
Forespørsel om oppfølgning i svangerskapet må komme fra en jordmor eller lege.
Ved søknad om fødeplass må det oppgis en termindato og/eller siste mensdato. Vi ber også om at det skrives hvilket sykehus som er første-, andre-, og tredje valget.
F.eks. 1.valg Ullevål, 2.valg Rikshospitalet, 3.valg Bærum Sykehus.
Søknad om fødeplass ved Oslo universitetssykehus (docx)
Den gravide vil i løpet av kort tid finne svar på sin søknad om fødeplass og ultralydscreening på helsenorge. no. screeningen skal normalt foregå ved svangerskapsuke 18 – 19. Søkere uten norsk fødselsnummer får brev i posten.
Har du ikke fått svar innen to uker, ta kontakt med din jordmor/fastlege.
Fødeavdelingen vil informere gravide, jordmødre og fastleger om praksis for tildeling av fødeplass internt på våre to lokalisasjoner. De gravide blir fordelt på Rikshospitalet og Ullevål for best ivaretagelse og ressursutnyttelse internt i Fødeavdelingen. Begge lokalisasjonene tilbyr barselopphold på Barselhotellet på Ullevål.
Alle gravide i Helse Sør-Øst kan benytte seg av «Fritt behandlingsvalg» og søke fødeplass hos oss, men når ventelistene våre er fullbooket rundt den gravides termindato kan vi gi avslag og videresende henvisingen til et annet sykehus/fødeavdeling. Hvis det ikke er skrevet i henvisningen en annen prioritet av sykehusønske, vil vi videresende henvisningen til sykehuset/fødeavdelingen nærmest den gravides bostedsadresse.
Hvis det oppstår uventede hendelser underveis i graviditeten eller fødselen kan man bli henvist videre til et annet sykehus enn det man planla.
NB! Søknaden din blir behandlet raskere hvis den går via lege eller jordmor.
Adresse:
Søknad om fødeplass sendes til:
Sentralt henvisningsmottak
Oslo universitetssykehus HF, Obstetrikk
Postboks 4950 Nydalen
0424 Oslo
Telefonnummer til Fødeavdelingens henvisningskontor OUS:
- 23072612 – Jordmor (08.00-15.00 – hverdager)
- 23074967 – Sekretær (09.00-11.00 – hverdager)
Vi gjør oppmerksom på at vi kun behandler søknader til Fødeavdelingen ved OUS; Ullevål, ABC og Rikshospitalet. Søknader til andre sykehus, må sendes direkte dit det gjelder.
Føde på ABC
Ønsker du å føde på ABC må du selv sende skriftlig søknad til OUS, der du forteller om deg selv og hvorfor du ønsker å føde på ABC.
Les mer om hvem som kan føde på ABC og hvordan du søker.
Henvisningsrutiner
Henvisninger til Fødeavdelingen ved Ullevål og Rikshospitalet sendes til samme sted, Det Sentrale henvisningsmottaket ved Oslo universitetssykehus HF. Henvisningene blir her skannet og sendt videre elektronisk til Fødeavdelingens henvisningskontor. Her blir både søknader om fødeplass og andre svangerskapsrettede henvisninger fordelt til rett fødeavdeling, enten Rikshospitalet eller Ullevål.
Adresse:
Sentralt henvisningsmottak
Oslo universitetssykehus HF, Fødeavdelingen
Postboks 4950 Nydalen
0424 Oslo
Barselhotellet
Etter fødselen overflyttes mor og barn til barselavdelingen eller barselhotellet. Hvis alt er normalt med mor og barn overflyttes man til hotellet. På barselhotellet er det tilbud om enerom eller familierom.
Hvis det er behov for medisinsk oppfølging overflyttes mor og barn til barselavdelingen.
Far/medmor/ledsager kan overnatte på barselhotellet sammen med mor. Far/medmor må betale for overnatting og mat. Les mer om priser og oppholdet på barselhotellets nettside.
Les mer om barselhotellet