Forsknings- og formidlingsenheten for muskelskjeletthelse (FORMI) er en forskningsenhet under FoU-avdelingen ved Nevroklinikken, Oslo universitetssykehus. Seksjonsleder er Kjersti Storheim.
I tillegg til egen forskning er FORMI koordinerende enhet for
Nasjonalt forskningsnettverk innen muskel- og skjelettplager, skader og sykdommer.
Muskelskjeletthelse omfatter skader, sykdommer og plager i kroppens bevegelsesapparat, og deles gjerne inn i fem hovedgrupper:
1. Smerter og andre plager og/eller endret funksjon i bevegelsesapparatet som følge av fysiske og psykiske belastninger.
2. Ikke infeksiøse inflammatoriske (betennelsesaktige) sykdommer i ledd, ryggsøyle og/eller bløtdeler.
3. Degenerative sykdommer i ledd og/eller ryggsøyle.
4. Patologisk beintap/osteoporose med eller uten osteoporotiske brudd.
5. Skader i bevegelsesapparatet, inkludert følgetilstander som en konsekvens av slike skader.
Publiserte artikler
For fullstendig liste over publikasjoner til ansatte ved FORMI og forskningsgruppen Neurological and musculoskeletal pain and genetics (NEMU), se https://www.ous-research.no/nemu/
-
Publikasjoner knyttet til AIM-studien (Antibiotikabehandling av pasienter med langvarige ryggsmerter og modic forandringer):
Hovedartikkel - beskriver hovedresultatene av studien (engelsk)Populærvitenskapelig sammendrag av hovedfunnene på norsk finner du herPopulærvitenskapelig sammendrag av analyser av undergrupper på norsk finner du her Populærvitenskapelig sammendrag av analyser i MR undergrupper i AIM-studien
Pågående kliniske studier ved avdelingen:
-
Er du frisk og mellom 20 og 80 år? Vi trenger deg til smerteforskning!
Meld din interesse på:
https://www.ous-research.no/formi/ eller kontakt oss for påmelding eller mer informasjon på telefon: 230 16 167 eller e-post:
post.formi@ous-hf.no
Studien starter i september 2019 og utføres ved Oslo universitetssykehus, Ullevål, Bygg 37B, 3. etasje ved Forsknings- og formidlingsenheten for muskelskjeletthelse (FORMI).
Kort fortalt:
Det er svært mange mennesker med smerter i armer og bein som vi i dag ikke finner noen forklaring på. Vi trenger friske personer for å studere hvordan nervesystemet vårt fungerer. Du kan hjelpe oss til å bli flinkere til å utrede nerveskader og smertetilstander.
Vi vil påføre deg korte stimuleringer på huden i form av varme og kulde. Det kan være lett smertefullt, men er ikke skadelig. Testen vil ta 1- 1 ½ time. Du honoreres med gavekort på 250 kroner.
Utdypende informasjon:
Hvis du ønsker å lese mer om du er i vår målgruppe eller om studiet
se inklusjons/eksklusjonskriterier og
les studiens samtykke her. (OBS! I denne studien vil det ikke bli tatt genetiske prøver og ikke alle testene som er beskrevet i samtykket vil utføres da dette kun er en del av et større prosjekt.)
- Behandling med
"Antiinflammatorisk legemiddel ved langvarige korsryggsmerter og Modicforandringer"
Studien er åpen for inklusjon av pasienter (fra 01.12.2018). Pasienter inkluderes ved OUS-Ullevål, Sykehuset Østfold-avd. Moss, Drammen sykehus, Haukeland universitetssjukehus, St.Olavs Hospital og UNN-Tromsø. Les mer om studien og hvem som kan delta her.
-
"NORDSTEN studien - sammenlikning av effekten av ulike kirurgiske metoder for ryggoperasjon"
Les mer om studien her.
-
"Antibiotikabehandling av pasienter med langvarige korsryggsmerter og Modic forandringer"
Studien omtales også som "AIM-studien" (Antibiotics In Modic changes).
Les mer om studien her.
Inklusjon av nye pasienter ble avsluttet I juli 2017. Resultater ble publisert i høsten 2019, og kan leses på denne siden under publiserte artikler
Informasjonsfilmer laget av FORMI
-
Modic forandringer
De siste årene har det vært økende oppmerksomhet rundt MR funnet modic og korsryggsmerter. I den forbindelse har Forsknings- og formidlingsenheten for muskelskjeletthelse ved OUS (FORMI) laget en kort informasjonsfilm rettet mot klinikere og pasienter for å formidle dagens kunnskap på området.
Se informasjonsfilmen om modic forandringer her.
-
Bekkenleddsmerter
Bekkenleddsmerter rammer omtrent 12 000 gravide kvinner hvert år. De aller fleste blir bra like etter fødsel, men opptil en tredjedel fortsetter å ha plager også etter fødselen. Dessverre får ikke alle den veiledningen og behandlingen de trenger. Forskning- og formidlingsenheten for muskelskjeletthelse (FORMI) har sammen med forskere, klinikere og brukere laget en informasjonsfilm for å øke kunnskapen rundt tilstanden. Filmen er både for pasienter og deres pårørende, samt som tips og råd for helsepersonell.
Se informasjonsfilmen om bekkenleddsmerter her.