Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ortopediteknikk

​​Ortopediske hjelpemidler handler om å gi mulighet til livsutfoldelse og bevegelse for alle. Det handler om å møte mennesker, og forstå hvilke ønsker og drømmer som lever bak utfordringene. For noen handler det om å kunne gå til butikken, andre drømmer om å kunne gå på ski eller spille fotball. For noen handler det om å kunne sitte eller stå noen minutter hver dag.
Dersom musklene til en bestemt funksjon er svekket, eller skader på nervesystemet gjør at man ikke har kontroll på musklene, kan en ortose støtte opp, stabilisere og gjenopprette en tapt funksjon. For noen handler dette om å kunne reise seg fra en rullestol noen minutter hver dag, for andre om å kunne fungere i en jobb, gå i fjellet eller bare å kunne handle det man trenger i nærbutikken.
Det finnes ferdige ortoser fra ulike leverandører som kan fungere i mange tilfeller. Men ortopediingeniørens spesialitet er å lage ortoser etter en modell av kroppsdelen den skal passe til. Til å ta mål bruker vi alt fra et målebånd og rissepapir, gipsavstøpninger til digital 3D-skanning, ofte i kombinasjon. Modellen korrigeres og brukes som støpeform til ortosen.
Ortoser kan lages i mange ulike materialer, som plast, silikon, karbonfiber, tekstiler eller skinn. Ofte finnes det flere gode løsninger, og ortopediingeniøren må samarbeide med deg som skal bruke ortosen om hva man tror vil fungere best. Det er også en stor grad av elektriske ortoser som brukes for dem som har rammet av MS eller andre typer nevrologiske diagnoser




 


Sist oppdatert 05.06.2023