HELSENORGE
Ekspertsykehuset

Smaken av asfalt

Våren 2019, mer enn 5000 år etter at hjulet ble oppfunnet, rammet en pre-pandemi hovedstaden, i form av at et tusentalls små-elektriske kjøredoninger teppebombet byen. Velte-Petter hadde fått en rampete fetter, og ord som Voi, Ryde, Tier, Bird, Bolt og Lime kom på alles lepper. Med «stå på» som felles motto fristet pengegriske utleiere med karbonfri dramaturgi.

Illustrasjon

​Tekst: Knut Melhuus, avdelingsleder for Ortopedisk avdeling, Skadelegevakten i Oslo, Ortopedisk klinikk, Oslo universitetssykehus. Illustrasjon ved Jan E. Birkelid. Foto: Anders Bayer, OUS.

Bilde av Knut Melhuus
Knut Melhuus. Foto: Anders Bayer.

Eldorado eller Kamikaze

Ja takk, sa de unge voksne som ønsket å stå fremfor å gå og suste som kamikazekrigere gjennom gatene med rak rygg, hevet hode og flagrende hår.

Helt uaffisert av at sykler og fortenner ved morgengry lå strødd på asfalten som vitnesbyrd om nattens mange ublide møter mellom små sykkelhjul og fortauskanter og trikkeskinner, og uten frykt for at denne – «the last mile trip» - kunne bli deres siste tur.

Rett til himmels 

Skadelegevakten innså tidlig at denne økte mikromobilitet medførte makromorbiditet, og foret pressen minutt for minutt med bloddryppende statistikk.

Antall registrerte skader på el-sparkesykkel i Oslo.

Statistikk fra Skadelegevakten
Statistikk fra Skadelegevakten.

En statistikk som man ikke måtte være rakettforsker for å se gikk rett til himmels. Og som viste at det på nattestid ikke bare var mistanke om promille. 

Bilde fra pressekonferanse
«Tre trofaste tjenere fra traumeteamet.»

Tre trofaste tjenere

Men vår høyrøstede tale ble for døve ører i nesten to år. Først da tre trofaste tjenere fra traumeteamet en tropevarm tirsdag i juli trosset en travel timeplan og holdt pressekonferanse på Skadelegevaktens møterom, gjorde skadetellinga omsider vei i vellinga, og byrådet gikk inn for nattestengning og redusert antall sykler i gatene.

Men først måtte forslagene ut på høring - må vite - slik man har for vane i de kommunale kretser.

Og tidligst 1. september vil de nye forskriftene tre i kraft slik at Skadelegevakten forhåpentligvis kan gå tilbake til grunnbemanning, og igjen ønske hverandre en god natt - også i helgene.

Illustrasjon av Jan E. Birkelid og dikt av Knut Melhuus
"Ja takk, sa de unge voksne".

Illustrasjon ved Jan E. Birkelid og dikt av Knut Melhuus.

Avocado 

Vår statistikk viser at en nattestengning i juni i stedet for i september kunne redusert antall skader med 500 tilfeller. Det er bokstavelig talt smertefullt at dette ikke var mulig, for sjelden har verden sett et så enkelt skadeforebyggende tiltak med så stor effekt.

Kanskje med unntak av et totalforbud mot avocado. For det er en beklagelig kjensgjerning at denne frukten medfører årelating i litervis hver gang kjøkkenknivene slipes for å lage guacemole til fredagstacoen.

Her kan du lese mer om Skadelegevakten i Oslo, ved Ortopedisk Klinikk, Oslo universitetssykehus.

Les flere blogginnlegg fra Ekspertsykehuset!

Fant du det du lette etter?