Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ekspertsykehuset

Pasienter i tre dimensjoner

3D-fotografering er en relativt ny måte å dokumentere ulike lidelser på, men kan bli et viktig verktøy for behandlere og forskere framover. Det er også en rimelig løsning som er helt ufarlig for pasienten.

En mann som ser på en dataskjerm
Her tas det et 3D-fotografi av fotograf Åsne Rambøl Hillestad. Hun har på seg en hette for å få alt håret tett inntil hodet slik at det ikke vises på modellen. Det dannes en 3D-modell på skjermen som kan roteres. Foto: Øystein Horgmo.

​​Tekst av: Øystein Horgmo, fotografmester, UiO/OUS. Foto: Øystein Horgmo.

Foto- og videotjenesten på Rikshospitalet er et samarbeid mellom Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus (OUS). Vi bistår de medisinske fagmiljøene med klinisk fotografering, videotjenester og grafikk. Rett før jul besøkte vi Sahlgrenska universitetssykehus i Gøteborg for å se hvordan fotografene der bruker 3D-foto.

Øystein Horgmo

Øystein Horgmo.

​Foto på sykehus​

Klinisk fotografering skiller seg fra det meste «vanlige» fotografer jobber med. I et portrett, mote- eller landskapsfoto bruker fotografen lys og komposisjon kreativt for å skape et visuelt spennende bilde. Når vi tar kliniske foto er ikke fokuset på kreativitet.

Vår jobb er å sørge for at bildene er sammenlignbare over tid, tydelig viser diagnosens særtrekk, har korrekt fargegjengivelse og proporsjoner.

Ideelt sett er det bare pasientens utseende som skal variere i bildeserier tatt over tid. Alt annet skal være konstant – utsnitt, posisjonering, farge, lys og forstørrelse. For å kunne utføre denne oppgaven må vi, i tillegg til det fotografiske håndverket, ha kunnskap om anatomi, fysiologi, sykdomslære, smittevern og personvern.

I de 80 årene Foto- og videotjenesten har eksistert, har både teknologien og hvordan fotografene jobber utviklet seg mye. Noe av det nye innen klinisk fotografering i dag er 3D-fotografering. I Gøteborg ar det brukt denne metoden i flere år og det var interessant for oss å se hvordan fotografene der jobber og hvilke diagnoser de bruker 3D-foto til.

Bilde av Niclas med PC
Fotograf Niclas Löfgren styrer 3D-fotograferingen fra en PC. Foto: Øystein Horgmo.

Tre dimensjoner​

Formålet med 3D-fotografering i medisin er å kunne dokumentere forskjellige diagnoser på en tredimensjonal måte. Det lages en 3D-modell av det som fotograferes som har nøyaktige mål.

Hvis det for eksempel brukes i behandlingen av barn med medfødte misdannelser i hodeskallen, kan vi ta 3D-modellen som er laget på før behandling og sammenligne med en ny modell laget etter behandlingen er fullført. Vi kan da måle hodevolum og hodeomkrets på en helt nøyaktig måte.

På Sahlgrenska universitetssykehus bruker de 3D-fotografering til dokumentasjon av blant annet slike misdannelser og ved brystoperasjoner.

Et nøyaktig måleverktøy​​

Hovedforskjellen fra ordinær fotografering er at mens et vanlig foto dokumenterer hvordan en pasient ser ut, kan 3D-modellene tilføye noe mer og være nyttig tilleggsdokumentasjon. 

3D-fotografering gir noe mer enn bare et visuelt inntrykk. De gir et nøyaktig måle- og dokumentasjonsverktøy. Mye klinisk forskning handler om å evaluere effekt av behandling, og da er dette veldig nyttig.

 

Videoen viser en 3D-modell av Åsne Rambøl Hillestad laget av Niclas Löfgren ved Sahlgrenska universitetssjukhuset i Gøteborg. Foto: Niclas Löfgren

Flere kamera samtidig​​

3D-fotografering foregår i et rom hvor det tas bilder fra flere kamera, som er plassert rundt pasienten, samtidig. Kameraene projiserer et mønster på pasienten, og så lager programvaren en modell ut ifra mønsteret i etterkant. I tillegg tas det foto som blir teksturen på modellen.

Så selv om resultatet er noe annet enn vanlig foto, er det fortsatt bare ordinære kamera som brukes. Pasienten utsettes ikke for stråling eller annet ubehag!

Mange medisinske fagområder​​

Med et fleksibelt system kan 3D-fotografering brukes innen ulike medisinske fagområder, blant annet nevrokirurgi, øre-nese-hals, ortopedi og plastikkirurgi. Med tanke på sistnevnte kan det eksempelvis brukes ved rekonstruksjon av bryst etter en kreftoperasjon, hvor en slik modell kan brukes til å planlegge operasjonen og måle volum. 

Innen ortopedi kan det brukes til å dokumentere misdannelser eller skader. Også da kan slike modeller være nyttige med tanke på operasjonsplanlegging og evaluering.

Vi ved Foto- og videotjenesten håper at vi snart kan tilby denne nyttige og ufarlige formen for medisinsk dokumentasjon ved Oslo universitetssykehus.

Sjekk ut bildene våre på instagram  @medisinfoto !

Foto- og videotjenestens nettsider​
Artikkel i Tidsskriftet Michael om klinisk fotografering på Rikshospitalet

Les flere blogginnlegg fra Ekspertsykehuset på oslo-universitetssykehus.no

Les flere nyhetssaker om fremtidens pasientbehandling på helse-sorost.no​​




  



Sist oppdatert 02.02.2023