Utredning
For å sikre at vi velger de riktige pasientene til denne type kirurgi er det viktig med god utredning.
Du må ha tatt en vevsprøve som bekrefter at det foreligger sykdom. Videre må du ta CT, MR og PET-CT før vi kan ta en endelig beslutning for om du kan opereres eller ikke. En del av denne utredningen blir gjort ved sykehuset du ble henvist fra. Der får du også den innledende informasjonen om det som kan bli aktuell behandling for deg.
Hva innebærer inngrepet?
Fordi svulsten ofte ligger nær blære og endetarm betyr det gjerne at det ikke er mulig å fjerne hele svulsten uten å ta med blære og/eller tarm. Du bør derfor forberede deg på at du får utlagt tarm og/eller urinveier. Etter strålebehandling er vevet endret. Det betyr at det kan være vanskelig å skille de enkelte organene fra hverandre, og at vi derfor må fjerne disse. I de fleste tilfeller vil også skjeden fjernes. I en del tilfeller kan vi rekonstruere en ny skjede.
Forberedelser
Det er svært viktig at du er godt forberedt til inngrepet.
Det er viktig at du har god allmenntilstand og ernæringstilstand. Hvis du røyker er det viktig at du slutter med dette helst 4 uker før operasjonen. Dette er fordi bestrålt vev gror dårligere enn annet vev og røyking bidrar til at vevet gror saktere.
Forberedende samtale
En stund før operasjonen må du møte til samtale og undersøkelse ved avdeling for gynekologisk kreft ved Radiumhospitalet. Her får du blant annet snakke med legene som skal operere deg, og med stomisykepleier. Du bør ha med en pårørende til samtalen fordi du kommer til å få mye informasjon og det kan være vanskelig å huske alt selv.
Innleggelse:
Du blir lagt inn ved Radiumhospitalet dagen før operasjonen og får igjen snakke med legene som skal operere deg, og andre spesialister som kan være involvert i inngrepet.